07
de juny
de
2024, 09:03
Actualitzat:
10:26h
- Judit González Vendrell: Premi Joan Vilà Valentí de Geografia de la Societat Catalana de Geografia
La Judit González Vendrell ha guanyat el premi Joan Vilà-Valentí de Geografia atorgat per la Societat Catalana de Geografia. L'acte de lliurament del premi es va celebrar a la seu de l'Institut d'Estudis Catalans de Barcelona.
El seu treball, titulat "Tres-cents sis camps del Vinyet", investiga l'origen de la toponímia dels camps i vinyes del Vinyet de Solsona, centrant-se en la recuperació del màxim nombre de noms possible. Aquests noms, creats pels pagesos per identificar fàcilment les seves terres, estan formats a partir d'elements quotidians i descriuen formalment els camps i vinyes. Amb el pas del temps, l'evolució de la societat i la mecanització dels camps han fet que aquests noms perdin importància i molts hagin desaparegut.
L'objectiu principal de la recerca de la Judit ha estat recopilar la major quantitat possible de topònims del Vinyet i explicar-ne l'origen i desaparició. Amb aquest treball, la Judit ha volgut preservar la memòria històrica i geogràfica d'aquest lloc, demostrant el seu amor per la terra i la gent que hi viu.
- Judit Magin Real: Accèssit al Premi de l'Associació d'Empresaris per al Solsonès. Sant Isidre 2024 i Premi Francesc Noy de la Universitat Pompeu Fabra.
La Judit Magin Real, alumna de 2n de Batxillerat, ha obtingut un accèssit al premi de l'Associació d'Empresaris per al Solsonès. Sant Isidre 2024, pel seu treball de recerca titulat "La llum del Miracle i la foscor de la guerra". A més, aquest treball també ha estat guardonat amb el Premi Francesc Noy de la Universitat Pompeu Fabra.
El treball de la Judit descriu i investiga els esdeveniments de la Guerra Civil al Santuari del Miracle (Riner), dels quals es té molt poca informació. A través de la recerca de documentació i testimonis, la Judit ha transcrit i analitzat un diari inèdit redactat pel superior de la comunitat de monjos durant la guerra, on es detallen els successos i les accions per protegir la imatge de la Mare de Déu del Miracle. També ha treballat amb altres documents inèdits que expliquen la preservació del retaule barroc del Miracle durant el conflicte.
La investigació de la Judit ha aprofundit en els fets i moviments anticlericals, mitjançant entrevistes a testimonis directes i indirectes de la comarca. Com a resultat, ha creat una investigació rica en fonts orals i documentació inèdita que enriqueix la història de la comar
Volem felicitar de tot cor a la Judit González Vendrell i a la Judit Magin Real per les seves destacades investigacions i pels premis obtinguts, així com als seus tutors respectius, l’Ester Ginestà i en Joan Vilà. És un orgull per a la nostra escola comptar amb alumnes tan dedicats i talentosos. Endavant, continueu amb aquesta passió per l'aprenentatge i la recerca!