Catalunya pot estar sense llum fins a la nit

El Govern ha activat un comitè de crisi per l'apagada elèctrica massiva que afecta l'estat espanyol, Portugal, Andorra, Alemanya i Itàlia; algunes comarques comencen a recuperar-se, però la xarxa trigarà hores a funcionar amb normalitat

  • Comerç sense llum al centre de Barcelona -
Publicat el 28 d’abril de 2025 a les 12:46
Actualitzat el 28 d’abril de 2025 a les 15:48

Catalunya comença a recuperar molt lentament el subministrament elèctric després d'una apagada elèctrica massiva sense precedents al sud d'Europa. El conjunt de l'estat espanyol -on la demanda elèctrica ha caigut a més de la meitat-, Portugal, Andorra, Itàlia, però també algunes zones d'Alemanya, han patit a dos quarts d'una d'aquest migdia una caiguda general de les xarxes de llum i telecomunicacions. Segons informa l'Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE), s'està estudiant la situació per ciberatac, una de les hipòtesis -juntament amb la d'un incendi- que s'han posat sobre la taula. Poc abans de les 15h, Red Eléctrica ha informat que la recuperació completa de la xarxa pot tardar entre 6 i 7 hores.

Passades les tres, fonts d'Endesa consultades per Nació han explicat que comarques com el Ripollès, OsonaGarrotxa, la Selva, Vallès Oriental i el Gironès han començat a recuperar la llum. Es treballa per fer el mateix al Garraf, Vallès Occidental, Maresme, Baix Llobregat, Barcelonès, Alt Penedès, però encara trigarà hores. S'està reconnectant la xarxa a mesura que Red Eléctrica els garanteix tensió. La companyia desconeix les causes de l'avaria i assenyala que és una qüestió vinculada a REE. En aquest sentit, aquesta empresa ja ha activat els plans de reposició del subministrament per l'apagada general i assegura que el subministrament s'ha començat a recuperar, poc abans de les quatre de la tarda, en subestacions de diverses zones de nord, sud i oest peninsular. 

Comitès de crisi activats

Els governs espanyol i català han reunit els respectius comitès de crisi. Pedro Sánchez ha convocat el consell de seguretat nacional i s'ha desplaçat d'urgència al centre de control de Red Eléctrica amb la vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica, Sara Aagesen, per saber l'estat de la qüestió. Des de la Moncloa treballen per saber l'origen i l'abast de l'afectació. El comitè integra, a banda del president i Aagesen, la vicepresidenta María Jesús Montero i el ministre de Transports, Óscar Puente. 

Salvador Illa, que ha suspès tota l'agenda, també ha activat un gabinet de crisi per analitzar l'estat de la qüestió. L'integren els consellers de la Presidència, Albert Dalmau; de Territori, Sílvia Paneque; d'Interior, Núria Parlon: de Salut, Olga Pané; d'Empresa, Miquel Sàmper i d'Educació, Esther Niubó. També els secretaris del govern, els secretaris de Telecomunicacions i Governs Locals, els Mossos, Protecció Civil, l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya, el SEM i Endesa. L'apagada, que en el cas de Catalunya, afecta bàsicament el subministrament elèctric i també el de telefonia. Tot i això, part de les xarxes de 5G per als mòbils funcionen amb certa normalitat. 

Crida a no col·lapsar el 112

Des de Protecció Civil de la Generalitat, per la seva banda, s'ha fet una crida a no col·lapsar el 112 per demanar informació i només fer trucades d'emergència mentre que els Mossos demanen seguir les indicacions que dictin. La Guàrdia Urbana de Barcelona, per la seva banda, ha demanat evitar desplaçaments al centre, la zona on és més difícil gestionar el trànsit.

Alhora, Bombers de la Generalitat avisen que les fumeres del polígon petroquímic de Tarragona fumegen més del normal a causa d'un protocol de seguretat que consisteix a aturar els processos en marxa i deixar anar el fum per evitar accidents

Veïns tancats a l'ascensor i comerços tancats: efecte apagada a Barcelona

L'apagada elèctrica general ha deixat escenes d'anormalitat immediates, com la manca de funcionament del metro en alguns punts, i s'ha estès per la vida quotidiana afectant diversos àmbits. "Ni tenim línia telefònica ni res. Estem incomunicats. Ni dades mòbils", diu el responsable de la botiga tecnològica Calbet, a la Via Júlia de Barcelona. De fet, tothom assegura tenir problemes de cobertura a excepció dels usuaris de Vodafone. "No podem pesar la fruita", explica la dona que regenta la fruiteria del costat, a un client que volia aprofitar l'estona per comprar. Les carnisseries preguen perquè passi ràpid, amb el gènere amb més risc de quedar afectat. "Si això no es resol en una hora, ens hauran d'indemnitzar perquè podem perdre tot el que tenim aquí. De moment, guardarem tot i intentem salvar el que es pugui a la cambra frigorífica", expliquen des de la carnisseria del 122 de la mateixa via central de Nou Barris. Mentrestant, corren també les anècdotes de dues veïnes que han quedat tancades a l'ascensor i que han requerit la intervenció d'operaris i altres treballadors que passaven per la zona per poder-les rescatar.

Estacions de metro sense llum per l'apagada elèctrica a Barcelona

La línia groga (L4) del metro de Barcelona ha deixat algunes de les situacions més particulars pel que fa a l'apagada elèctrica general. No només s'han vist estacions sense cap mena de llum ni servei, i s'ha aturat el funcionament de la línia, sinó que una part del passatge s'ha trobat el sotrac elèctric en ple viatge soterrat, quan els vagons encara circulaven per les vies.

És el cas de Ruth Condori, una veïna de Nou Barris que havia agafat el metro a l'estació de Trinitat Nova i que quan el metro ja enfilava el camí cap al centre de la ciutat tot s'ha torçat de cop. "El metro s'ha aturat en plena foscor, ens hem quedat esperant, i al final han vingut i ens han dit que hi havia una apagada elèctrica i que per això havíem de sortir pel túnel", explica la usuària afectada a Nació. Operaris del metro els han acompanyat amb llanternes, mentre els feien caminar per les vies i els han pogut fer sortir finalment per l'estació de Via Júlia. "Però hi havia bastanta gent gran, i una persona amb mal al genoll, i els han hagut de carregar a pes perquè entre el tren i la via hi havia un salt que no es podia salvar sense ajuda si tenies problemes de mobilitat. Havies de saltar o que algú et carregués", diu Ruth Condori. Ara, l'afectada espera trobar un autobús per salvar un trajecte que ja ha assumit que no podrà fer en metro, després de tres quarts d'hora d'espera.

Incertesa dels treballadors de bancs: "No podem fer res"

Treballadors de bancs com Santander, BBVA o Sabadell han abaixat persianes abans d'hora per decisió pròpia: "No podem fer res". Els empleats expliquen que no han rebut cap ordre, però que prioritzen la seguretat davant la impossibilitat de fer cap tràmit

Llistat de principals incidències per l'apagada