En aquesta nova edició de la Guia Repsol, més de 300 locals han estat reconeguts amb els Soletes per la seva autenticitat, des de bars i cases de menjars amb dècades d’història fins a propostes joves que aposten pel sabor local, destacant a Lleida set establiments on la tradició i el vincle amb el territori es converteixen en un valor essencial.
I dins el Solsonès, ha estat reconegut l'Hostal de Pinós. "L’hostal més antic de Catalunya (de 1524) acull aquest restaurant on són especialistes en brasa i en plats típics de la gastronomia catalana. Bona cuina i paisatge fabulós.", tal com menciona la Guia.
Segons María Ritter, directora de Guia Repsol, aquests "Soletes amb Solera" celebren els qui han sabut conservar l’esperit de generacions, mantenint-se fidels als sabors tradicionals i a l’entorn que els envolta. Aquesta filosofia de respecte a l’herència i a les arrels, que abans era característica de petits pobles i ciutats, ara ha arribat també a les grans urbs i inspira nous negocis a tot Espanya.
Molts dels bars, cafeteries i restaurants premiats destaquen, a més, pel seu enfocament sostenible, que no només és part de la tradició, sinó també un compromís amb l’entorn. Per a aquests "Soletes amb Solera", l’ús de productes de proximitat, l’eficiència energètica i l’aprofitament de recursos són pràctiques habituals, demostrant que la sostenibilitat i el respecte pel territori són pilars del sentit comú i de la gastronomia autèntica.
A la província de Lleida, aquests són els altres establiments distingits:
- Casa Montoliu -Tremp
- Xocolates Jolonch - Agramunt
- Jorper’s - Artesa de Segre
- Vilarrubla - Montellà i Martinet
- La Fonda - Seròs
- L'Alzina- Sant Guim de Freixenet