Una exposició fotogràfica amb veïns d'Avià i persones de països en conflicte fa una crida a la reflexió

La proposta del prestigiós fotoperiodista Samuel Aranda forma part del projecte Bat Fotoperiodisme del Konvent i l'Ajuntament d'Avià

05 d'agost del 2019
Actualitzat a les 20:47h
Avianesos passejant entre les fotografies que s'han exposat a l'aire lliure.
Avianesos passejant entre les fotografies que s'han exposat a l'aire lliure. | Pilar Màrquez Ambròs
Des de dissabte passejar pels carrers d'Avià suposa una experiència única on es barreja el fotoperiodisme documental i l'art urbà. Un dels millors fotoperiodistes del món, Samuel Aranda, ha captat en fotografia veïns i veïnes del poble fent activitats del seu dia a dia i les ha barrejat amb protagonistes que ha retratat arreu del món: refugiats, soldats, persones del Iemen o del Congo. El procés de treball d'Aranda a Avià s'ha allargat durant un mes durant el qual ha fotografiat avianesos i avianeses en la seva quotidianitat, persones que treballaven el seu hort, que feien ioga o simplement desenvolupaven el seu treball diari com en Carles Guitart, cambrer. 

"He fet una foto a uns joves que criden, i els hem barrejat amb persones que vaig fotografiar a Egipte en una manifestació", segons exemplifica el fotoperiodista. La mostra pretén ser una reflexió sobre la immigració. El fotògraf hi vol deixar patent que l'única diferència entre un veí d'Avià i un altre del Congo és el lloc on ha nascut. Per aquest motiu, Aranda integra gent d'Avià amb imatges captades en els seus viatges i les situa en façanes del poble. Durant tot l'estiu les fotografies quedaran exposades al nucli d’Avià i seran el centre d'acció per tal que tothom que vulgui les pugui veure de forma privada o amb les visites guiades que es faran. "Vull que, amb les meves fotografies, la gent d’Avià empatitzi amb els països llunyans", diu. 

La mostra va inaugurar-se aquest dissabte amb una ruta guiada pels carrers d'Avià on s'han situat aquestes fotografies que són de mida gegant. El mateix Aranda va donar una detallada explicació als assistents sobre la seva obra. El barri vell d'Avià acull als seus carrers i places fins a 54 siluetes de persones que el fotoperiodista ha retratat tant a diversos llocs del món com al municipi. Samuel Aranda i el periodista expert en Àfrica Xavier Aldekoa van reflexionar després al Konvent sobre la cobertura de conflictes i realitats d'altres indrets del món. L'exposició de Samuel Aranda se celebra en el marc de la iniciativa Bat Fotoperiodisme, impulsada pel Konvent de Cal Rosal i l'Ajuntament d'Avià, i que busca reflexionar sobre "l'efecte de la censura i la no llibertat a nivell personal i social, la mediatització i la fragilitat i destrucció de la memòria històrica", segons expliquen els seus impulsors. 

L'alcaldessa d'Avià, Patrocini Canal, manté que, entre els objectius del municipi en impulsar aquest esdeveniment cultural, hi ha el d'intentar situar el municipi al mapa cultural del país. La iniciativa és de llarg recorregut i ja hi ha tancada l'edició del 2020. 
 

L'exposició barreja imatges de veïns d'Avià, com el de la imatge, amb el de persones en països en guerra. Foto: Pilar Màrquez Ambròs
 

Una de les imatges de l'exposició de Samuel Aranda. Foto: Pilar Màrquez Ambròs
 

Persones de països en conflicte i veïns d'Avià, a les parets del nucli històric. Foto: Pilar Màrquez Ambròs