Les comissions del Parlament es constitueixen aquest dijous

Carme Forcadell, presidirà l’acte que s'allargarà fins ben entrada la tarda de dijous | Les presidències tenen un gran pes polític | Quinze d’elles estaran en mans de Junts pel Sí

27 de gener de 2016, 21:12
Actualitzat: 21:12h
Dia constituent el que es viurà demà al Parlament. A partir de dos quarts de deu del matí s’aniran formant les diverses comissions de la cambra, vint-i-set de les vint-i-nou previstes. La presidenta, Carme Forcadell, presidirà l’acte de constitució de cadascuna, cosa que allargarà el procediment fins ben entrada la tarda de dijous. És el punt d’arrencada de la tasca legislativa.

En una legislatura d’alt voltatge, cal destacar el pes polític que tindran les presidències de les comissions. Quinze d’elles estaran en mans de Junts pel Sí. Entre elles, Antoni Castellà, cap visible de Demòcrates de Catalunya, presidirà la d’Economia i Hisenda. Castellà ha estat un dels rostres del sector sobiranista democristià que va abandonar UDC i el seu nom va córrer com a possible conseller en el moment de formar-se el govern Puigdemont.

La d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència la presidirà Marta Pascal, portaveu de CDC i peça fonamental en el procés de refundació del partit. La de Medi Ambient i Sostenibilitat serà presidida per Germà Bel, a qui alguns en el seu grup esperaven veure en un alt càrrec del Govern. Oriol Amat presidirà la de la Sindicatura de Comptes. Magda Casamitjana, presidenta de MES, grup provinent del PSC, la de Benestar Social i Famílies.

També hi ha presidències per a exconsellers amb un fort pes polític, com Germà Gordó, a Justícia, i Irene Rigau, a Ensenyament. Per la seva banda, la CUP ha encarregat la presidència de les comissions de Governació i sobre Corrupció a Joan Garriga i Benet Salellas, respectivament. A aquests noms de l’esquerra assembleària cal afegir el de Gabriela Serra, que serà vicepresidenta de la comissió de Procés Constituent.

D’entre les forces d’oposició, la portaveu del PSC, Eva Granados, presidirà la comissió dedicada al sector de l’automoció, Hortènsia Grau (Catalunya Sí que es Pot) la d’Empresa, la popular Marisa Xandri la d’Agricultura, i Ciutadans presidirà una comissió tan significativa com la de Control de la Corporació de Mitjans de Comunicació.

Muriel Casals, peça clau

La comissió de Procés Constituent estarà presidida per Muriel Casals, nom important de Junts pel Sí, pont entre la classe política i el teixit associatiu sobiranista, i alhora figura que pot aconseguir teixir vincles amb altres grups de la cambra. De llarga trajectòria en l’esquerra nacional, militant històrica del PSUC, aquesta setmana Joan Coscubiela saludava amb simpatia que Junts pel Sí l’hagués elegida a ella per dirigir els treballs d’una comissió que tindrà un pes estel·lar en la legislatura.