El Govern referma el full de ruta i critica la manca de propostes en el debat polític espanyol

La portaveu Neus Munté condiciona acceptar la via del RUI a tenir “tota legitimació democràtica” i una “homologació de caràcter internacional” | El conseller Baiget respon Foment del Treball negant que el procés sobiranista allunyi inversions

Neus Munté, aquest dimarts
Neus Munté, aquest dimarts | ACN
14 de juny de 2016, 14:40
Actualitzat: 16:51h
La consellera Neus Munté ha assegurat aquest dimarts que el Govern té una posició única sobre el full de ruta, “que és el que és” i ha evitar entrar a fons en el debat encetat sobre el referèndum unilateral d'independència (RUI). De fet, ha condicionat aquesta opció al fet que tingui “tota legitimació democràtica” i una “homologació de caràcter internacional”. La portaveu ha fet aquestes declaracions després de la reunió del Govern. “L’objectiu és portar el país cap a la independència”, ha reblat.

La portaveu ha repetit el que ja ha assegurat en altres ocasions, que si l’executiu espanyol proposés un referèndum per desbloquejar la situació política a Catalunya, el Govern ho valoraria. Però a Palau no es fan moltes il·lusions. En aquest sentit, Munté ha comentat el debat electoral d’ahir entre els quatre principals dirigents dels partits polítics espanyols, afirmant que no s’hi va escoltar cap proposta nova sobre Catalunya. Res de nou que vingui de l’Estat.

Sobre el RUI i la consulta interna anunciada per l’ANC, ha mostrat el respecte total per les decisions de les entitats i ha deixat clar que el Govern no s’hi pronuncia.

El Govern respon Foment de Treball

En el transcurs de la roda de premsa, el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha contestat les declaracions fetes ahir pel president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, en què insinuava que el procés sobiranista podia ser un factor del trasllat d’algunes empreses i inversions. Baiget ha assegurat que això no s’ha produït, que més aviat és al contrari. Ha explicat que Catalunya és la quarta regió europea en inversions, darrera de Londres, Escòcia i Moscou. El conseller ha esmentat un estudi del Financial Times que considera que Catalunya serà de les regions millors per invertir en els propers anys.

Baiget sí que ha admès que hi ha hagut trasllats d’algunes empreses per temes de fiscalitat, cosa que també s’ha produït a Madrid. Ha aprofitat per demanar a Foment del Treball que ajudi a l’hora de facilitar la inversió d’empreses que han d’afrontar el repte que suposa l’elevat cost de l’energia. De fet, Gay de Montellà va haver de reconèixer ahir que era la fiscalitat, més que no pas el procés sobiranista, el que explicava alguns dubtes dels inversors.

ICF i cotxes elèctrics

El conseller Baiget ha explicat l’aprovació per part del Govern del pla d’acció per desplegar la infraestructura dels vehicles elèctrics a Catalunya pels anys 2016-19. La iniciativa pretén superar les barreres tecnològiques i legals que limiten fins ara el desenvolupament de la mobilitat elèctrica. Es tracta de reforçar una xarxa bàsica que faciliti l’extensió del cotxe elèctric. El pla vol incentivar la instal·lació de 21.000 nous punts de recàrrega, que s'afegiran als 4.000 actuals.

El Govern també ha aprovat la memòria, el balanç i els comptes de l’Institut Català de Finances (ICF) i ha ratificat l’acord per retornar la paga extra del 2012 als empleats públics. Aquest 2016 es tornarà l’equivalent a 38 dies de la paga, el que suposa el 21% de l’import deixat de percebre.