Els europeistes catalans criden a reforçar la UE després de l'elecció de Trump

La crisi dels refugiats i l’auge de l’extrema dreta són les altres qüestions que més preocupen, segons Kolja Bienert, d’Horitzó Europa

15 de novembre de 2016, 13:28
Actualitzat: 13:46h

Seu de la Comissió Europea a Brussel·les. Foto: Europa Press


Els europeistes catalans estan inquiets. Horitzó Europa, entitat catalanista que va néixer fa deu anys per reforçar el vincle entre Catalunya i Europa, convoca a una assemblea oberta dijous vinent, 17 de novembre, a la seu de la Comissió Europea a Barcelona. Kolja Bienert, alemany de Baixa Saxònia que viu a Catalunya des de fa 16 anys, presideix aquesta associació i explica a NacióDigital que "la crisi financera, la crisi dels refugiats a l'Europa central i l'auge de partits d'extrema dreta suposen un repte que només es pot superar amb més Europa". Bienert expressa el temor que genera "que en el si de la UE hi hagi estats que no comparteixen del tot els valors de la Unió".

"L'elecció de Trump és un altre element de preocupació", admet el president d'Horitzó Europa. Les tendències aïllacionistes que poden acabar definint la nova Administració de Washington obren un altre front i exigeixen, segons ell, "que Europa es posi les piles en defensa d'un projecte de defensa europeu". En la trobada de dijous, s'aprovarà un manifest obert a esmenes en què es destaca l'èxit que ha estat la construcció europea, que ha garantit set dècades de pau al continent. Però a Horitzó Europa expressen que "la manca d'igualtat de benestar posa en risc el nostre projecte comú". Segons l'entitat, han estat els estats-nació els qui han creat la UE, però ara són ells els qui el poden fer fracassar.

Horitzó Europa va néixer fa més de deu anys amb la voluntat d'aplegar catalanisme i europeisme. La seva primera campanya va ser a favor de l'oficialitat del català a la UE. En el manifest, diuen que continuaran promovent que la bandera europea sigui present en les concentracions ciutadanes a Catalunya i, alhora, que des de la UE s'adopti una actitud de major reconeixement envers la realitat nacional catalana. Horitzó Europa forma part de la Xarxa d’Entitats Europeistes de Catalunya i de la Unió dels Federalistes Europeus (UEF).