Trump designa la conservadora Nikki Haley com a ambaixadora a l'ONU

La governadora de Carolina del Sud va donar suport a l'ultra Ted Cruz en les primàries | La legació a les Nacions Unides és una plataforma política de primer ordre

23 de novembre de 2016, 19:48
Actualitzat: 19:48h

Nikki Haley. Foto: Europa Press


Dir que Nikki Haley és una conservadora moderada seria una exageració. La governadora de Carolina del Sud és un dels rostres d'un Partit Republicà cada cop més ranci i tradicionalista i que als estats del sud ha esdevingut, a més, una maquinària de poder incontestable. Ara, Donald Trump s'ha fixat en ella i li ha proposat ser ambaixadora dels Estats Units davant les Nacions Unides. Després d'alguns dels nomenaments efectuats pel president electe, fins i tot Haley pot passar per una política moderada.

Haley va arribar al govern de Carolina del Sud el 2010 i va ser reelegida quatre anys després amb l'impuls del moviment ultraconservador del Tea Party, un lligam que sempre va conrear. S'ha guanyat a pols una imatge de líder dretana, amb posicionaments rígids en temes morals. S'ha mostrat en contra de l'avortament d'una manera radical i ha propugnat una legislació més estricta contra la immigració il·legal, ella que és filla d'immigrants de l'Índia.

No se li coneix experiència en política internacional, i tot i així el seu nom va córrer fins i tot per a responsabilitats més altes, com la mateixa secretaria d'Estat. Tot indica que el fet de ser dona i filla d'immigrants ha estat un factor decisiu en la seva designació. El que s'ha de reconèixer és que Haley va marcar distàncies envers Trump durant la campanya. Durant les primàries, ella va donar suport a Marco Rubio i, quan aquest es va retirar, a Ted Cruz, un candidat a la dreta de Trump.

Un lloc més rellevant del que sembla

L'ambaixada dels EUA a les Nacions Unides és un càrrec important. Més del que pot semblar. És un lloc de prestigi. Molts líders nacionals l'han ocupat, fos per culminar la seva carrera o com a plataforma per consolidar-la. Durant la presidència de Kennedy, l'ambaixador a l'ONU va ser Adlai Stevenson, demòcrata brillant que havia estat candidat a la presidència. Ronald Reagan va confiar la delegació diplomàtica a Jeanne Kirkpatrick, que va esdevenir una de les ideòlogues de la política exterior reaganiana. Durant els anys de Bill Clinton, va ser Madeleine Albright l'ambaixadora, i el seu pas per l'edifici emblemàtic de Nova York li va servir per fer el salt a la secretaria d'Estat. Caldrà seguir molt de prop els moviments de Nikki Haley.