​La Fiscalia acusa l'exedil barceloní Antoni Vives per dos contractes per «difondre idees de CiU»

Vives afirma que treballarà amb la justícia per aclarir la contractació

Redacció
13 de gener de 2017, 13:39
Actualitzat: 17:54h

Antoni Vives, en una imatge d'arxiu. Foto: Adrià Costa


La Fiscalia ha acusat l'extinent d'alcalde d'Urbanisme de Barcelona Antoni Vives de malversació de cabals públics en usar suposadament fons de l'entitat metropolitana Barcelona Regional (BR) perquè dos càrrecs de l'òrbita de CiU fessin "tasques d'auxili polític o fins i tot proselitisme veïnal" de l'ideari d'aquesta formació.

En una querella recollida per Europa Press, el fiscal Emilio Sánchez Ulled sosté que l'entitat –de la qual Vives era president del consell d'administració- va contractar el vocalista dels Sírex i antic regidor de CiU, Antoni Miquel Cerveró "Leslie", i el qui era alcalde de Cervelló (Barcelona), Jesús Arévalo Bravo, per "tenir-los al seu servei en activitats de naturalesa política".

El fiscal creu que aquesta actuació pot ser constitutiva de prevaricació, tràfic d'influències, malversació de cabals públics i falsedat, i la seva querella es dirigeix també contra el que era director general de BR, Guillermo Hugo Müller, i els dos suposats falsos treballadors.

El cantant va cobrar de BR entre el 2014 i el 2015 un total de 59.544 euros com a "assessor enginyer" en l'"Assessoria en el Pla d'usos de la platja de Barcelona"; segons el fiscal, el músic no té aquesta titulació universitària i aquest projecte ni tan sols existia.

"Mai ha comparegut a BR, ni va prestar cap servei per a l'esmentat ens, on resultava completament desconegut", sosté el fiscal, que conclou que l'única finalitat del contracte era enriquir Cerveró o, almenys, pagar-li de manera encoberta serveis polítics.

El fiscal sosté que Vives el va contractar "per la seva afinitat política i la seva acreditada desimboltura en la difusió de les idees del grup CiU en el món veïnal" i tenint en compte que, en haver-se jubilat el 2014 ja no podia seguir sent "personal eventual d'assessorament" de la formació, feina per la qual fins aleshores cobrava 48.947 euros bruts anuals.

La dedicació "exclusiva" de l'alcalde

Per la seva banda, Arévalo Bravo era llavors alcalde de Cervelló, on teòricament havia d'exercir "en règim de dedicació exclusiva" cobrant 46.275 euros anuals, segons la querella presentada per la Fiscalia.

Malgrat la seva dedicació exclusiva i a temps complet a Cervelló, Arévalo va signar el contracte laboral amb BR "sense que en cap moment del seu mandat com a alcalde es dignés ni tan sols a sol·licitar la compatibilitat per al desenvolupament d'una altra activitat, pública o privada, ni va comunicar la seva contractació a l'Ajuntament".

Arévalo va cobrar un total de 155.067 euros entre el 2012 i el 2015 en teoria per l'"Assistència tècnica al projecte model urbà i metropolità de dispersió de contaminants" que, segons el fiscal, mai va existir realment.

De la mateixa manera que en el cas de cantant dels Sírex, el fiscal creu que era "una mera pantalla per a una percepció indeguda de fons públics, o bé de la retribució encoberta d'activitats merament polítiques encomanades pel també querellat Vives".

Vives va aconseguir suposadament que Müller contractés aquestes dues persones, i aquest tenia "plena consciència que mai farien per a BR tasques de cap tipus".

La investigació parteix d'un expedient informatiu ordenat per l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que va remetre a la Fiscalia i en què descrivien una sèrie de contractacions que veien irregulars a Barcelona Regional entre el 2012 i el 2015 –una entitat amb accionariat públic de la qual l'Ajuntament de Barcelona és l'accionista majoritari-.

L'expedient municipal citava deu treballadors que formalment estaven en nòmina de Barcelona Regional però que materialment oferien serveis fora d'aquesta entitat; tot i això, la Fiscalia només veu un possible delicte en dues d'elles.

En les altres vuit, el fiscal ha conclòs que tot i que hi ha "anomalies procedimentals" però que no tenen transcendència penal perquè eren treballadors de BR que temporalment estaven destinats a tasques reals, justificades i efectivament ofertes en diferents àrees de l'Ajuntament.

Arxiva la resta de l'expedient

El fiscal ha arxivat, tot i això, la investigació d'altres suposades irregularitats de les quals l'alcaldessa havia informat: en les contractacions externes de BR, una exposició i sobre l'activitat internacional de la mateixa entitat en no veure-hi indicis delictius.

Sobre les contractacions externes, Sánchez Ulled no hi veu delicte tot i que sí "irregularitats administratives" i vicis purament formals però sense conseqüències penals.

Pel que fa a l'exposició "Ciutat Port", el fiscal tampoc no veu delicte i diu que "no excedeix del debat polític sobre la seva conveniència i utilitat atès el seu elevat cost, o el de les simples irregularitats administratives".

Tampoc no veu delicte en la gestió de l'activitat internacional a BR més enllà que hi pogués haver "responsabilitats de caràcter comptable" però sense un caràcter penal.

Vives estudiarà com reparar "el mal fet" al seu honor

En un comunicat aquest divendres, Vives ha assegurat que treballarà "al costat de la justícia per aclarir el que sigui en relació amb la contractació dels dos treballadors de Barcelona Regional".

També ha dit que, com el fiscal ha arxivat gairebé la totalitat de l'expedient, ha demanat als seus advocats estudiar com es pot reparar "el mal fet al seu honor" per part de càrrecs institucionals que, segons ell, l'han acusat sense fonament de manera molt greu.
Arxivat a