La UPEC analitza amb optimisme d'esquerres l'època de regnat dels «monstres»

Les jornades del 2017 de la Universitat Progressista d'Estiu se celebraran del 5 al 7 de juliol i tractaran la cruïlla cap a una nova forma d'entendre el món | Jordi Serrano posa en valor l'espai unitari de les esquerres, a qui esperona a cooperar amb la mirada en el procés català

01 de juny de 2017, 18:42
Actualitzat: 18:50h

Jordi Serrano, davant el cartell de la UPEC del 2017. Foto: Roger Tugas


Igual que els vells rockers, els grans referents històrics de l'esquerra tampoc no moren mai. És per això que la Universitat Progressista d'Estiu de Catalunya (UPEC) ha recorregut a Antonio Gramsci per batejar la seva edició del 2017. "La crisi consisteix justament en què el vell mor i el nou no pot néixer, i en aquest interregne es verifiquen els fenòmens morbosos més diversos", va teoritzar el comunista d'origen sard, una idea que la UPEC ha resumit en el seu lema "En l'interval sorgeixen monstres" per escenificar que, després de l'"annus horribilis per als vells ideals republicans de llibertat, igualtat i fraternitat" que va suposar el 2016, segons el seu manifest, ara s'obre una finestra d'oportunitat.

L'auge de l'extrema dreta i la intolerància religiosa a diversos països, l'entronament de Donald Trump, la crisi dels refugiats o la victòria del Brèxit demostrarien, segons aquest text, que "els monstres que els demòcrates europeus creien haver enterrat l'any 1945 estan sortint de les seves tombes". Per això, reclama que "el primer que necessiten fer les esquerres és entendre, precisament, que el vell món es mor" i, per tant, "cal anar més enllà, cal no només posar en qüestió els fonaments del vell ordre, sinó construir el republicanisme del segle XXI".

Pluralitat d'esquerres i més interrogants que certeses

En aquest marc, la UPEC pretén, durant les jornades que se celebraran del 5 al 7 de juliol, ajudar a "pensar el nou món en clau progressista", "acceptar les discrepàncies en aquest exercici" i "saber forjar consensos i aliances que permetin no només pensar aquest nou món, sinó construir-lo". I és que, en la presentació de l'edició del 2017 feta aquest dijous, el rector  de la universitat, l'historiador Jordi Serrano, ha apuntat que "el conjunt de les esquerres tenen més interrogants que certeses", per bé que ha posat en valor que totes aquestes esquerres, malgrat la seva pluralitat, "conviuen de forma pacífica a la UPEC", on hi col·laboren les les fundacions d'ERC, PSC, ICV i EUiA-la CUP hi participa sense formar part del seu consell social-, CCOO, UGT i entitats com el Moviment Laic i Progressista o Coop57.

Així, Serrano s'ha mostrat optimista pel que, malgrat que les esquerres tenen"tendència a la depressió i l'autocrítica salvatge", "hi ha símptomes que alguna cosa està canviant" i creu que s'avança "a un escenari absolutament impensat", després que les tres forces més votades a les eleccions espanyoles del juny passat fossin d'esquerres (En Comú Podem, ERC i PSC). "Assistim a la fi de la por en molts àmbits", ha assegurat, referint-se a l'eclosió de Podem, a les primàries internes del PSOE i la victòria del seu candidat amb menys suports de l'estatus quo, i fins i tot a la revolta de les bases del PDECat per condicionar el naixement del partit.

Albert Om, Vicenç Navarro, Josep Fontana o Xosé Manuel Beiras, entre els ponents de la UPEC

En aquest sentit, opina que la UPEC és ara un "espai més necessari que mai de vinculacions i debat", ja que, en aquest moment del procés català, "caldrà més que mai que les esquerres siguin capaces de col·laborar". Tanmateix, aquest cop també s'ha intentat potenciar "debats de fons, no conjunturals". La conferència inaugural, de fet, anirà a càrrec del periodista Albert Om, amb el títol "I en l'interval, qui té el poder?", per bé que també conversaran el segon dia el catedràtic Vicenç Navarro amb el periodista Any Robinson, així com l'últim dia l'historiador Josep Fontana, el geògraf Raimon Obiols, el filòsof Toni Domènech i les historiadores Soledad Bengoechea i María Cruz Santos rememoraran la revolució bolxevic de fa un segle, o en la conferència final es podrà escoltar el líder d'Anova, Xosé Manuel Beiras.

Malgrat l'estricta actualitat i rellevància del moment polític, el procés no protagonitza teòricament cap de les conferències, però segur que es farà sentir en la taula rodona que unirà Xavier Domènech (En Comú Podem), Marta Rovira (ERC), Núria Parlon (PSC) i Anna Gabriel (CUP), o en els "debats republicans" entre el primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, i el president de la Fundació Josep Irla, Joan Manuel Tresserras. Igualment, la UPEC entregarà dos premis, un al col·lectiu On Són les Dones i l'altre al Front d'Alliberament Gai de Catalunya, per commemorar els 40 anys de la primera gran manifestació de l'orgull gai a Barcelona.

Per fi, sosteniment econòmic

Probablement, l'optimisme de Serrano també es deu al fet que, malgrat que, entre el 2011 i el 2016, la UPEC va haver de resistir amb grans dosis de "voluntarisme" després que es tallessin que les fonts de finançament públic de la Generalitat o l'Ajuntament de Barcelona, aquesta edició ja compta amb el suport d'aquest consistori i el de la Diputació de Barcelona, amb els quals s'han firmat dos convenis per a tres anys. Amb els nous recursos, la universitat ha renovat el lloc web i pretén començar a organitzar activitats durant l'any i no només el juliol.

Així mateix, normalment hi havia entre 1.900 i 2.100 assistents a les jornades (sumant l'assistència a cadascuna de les conferències), des que hi ha streaming s'hi connecten entre 10.000 i 12.000 persones, xifra que es vol superar aquest 2017.