Llanos de Luna celebra el 12 d'Octubre sense representants de la Generalitat

La delegada del govern espanyola anuncia la rehabilitació de l'antic edifici del Govern Civil com a nova seu | Cita Machado i García Lorca en el seu discurs | Molts comentaris al voltant de l'empresariat català i del president, Artur Mas, i també de l'entrada en escena de la CUP

La delegada del govern espanyol a Catalunya brindant pel 12-O amb la presidenta del PP català, Alícia Sánchez Camacho
La delegada del govern espanyol a Catalunya brindant pel 12-O amb la presidenta del PP català, Alícia Sánchez Camacho | ACN
09 d'octubre de 2015, 13:51
Actualitzat: 14:32h
Aquest divendres s’ha celebrat a la seu de la delegació del govern espanyol a Catalunya la recepció amb motiu de la festa de la hispanitat, la del 12 d’Octubre. Una munió d’alts funcionaris i membres destacats del Partit Popular, així com molts uniformats, des de la marina a l’exèrcit de terra, membres de la policia espanyola i del benemèrit institut s’han aplegat al Palau Montaner, una peça rellevant del modernisme català, al carrer de Mallorca. No hi ha hagut, com altres anys, presència de la Generalitat. La situació política no convida.
 
La delegada del govern espanyol, María de los Llanos de Luna, ha fet un anunci que té la seva significació. Aquest matí s’ha signat el conveni amb el secretari d’Estat d’Infraestructures per rehabilitar l’edifici de l’Antiga Duana, al Pla de Palau, antiga residència del Govern Civil de Barcelona, un símbol del poder espanyol a Catalunya. En aquests moments, el Palau Montaner és oficialment la seu de la sotsdelegació del govern espanyol a Barcelona, però es veu que s’ha fet petita. Mentre el procés sobiranista avança, l’Estat anuncia que amplia les instal·lacions de la seva delegació.

Més enllà d’això, Llanos de Luna ha regalat l’auditori amb un discurs ple de tòpics on ha sortit la vocació americana d’Espanya, “la nació més antiga d'Europa”, des d’aquesta Catalunya que “sempre va ser encrucijada” i que ara, com tot l’Estat, “entra en una senda de creixement”. Això més unes cites forçades de Machado i García Lorca, víctimes d’un patrioterisme espanyol que, de tant en tant, encara els cita, potser per rematar-los…    
 
La visió de les sales del Palau plenes d’alts càrrecs de l’Administració de l’Estat, diputats i senadors del PP, i militars de graduació, oferia una imatge paral·lela de la realitat institucional a Catalunya. Entre els civils, s’escoltaven comentaris curiosos, com ara: “Aquests empresaris catalanistes com Carulla i Grífols, què faran quan vegin que el seu Mas està en mans del soviet?”. Un altre analitzava: “Estos de la CUP son más rojos que separatistas”. Un destacat dirigent del PP feia un pronòstic: “Eleccions catalanes al febrer. Aquest país sempre pren les grans decisions després d’unes eleccions espanyoles, no abans”.