La Universitat de Vic recupera la figura de l'aprenent a la indústria alimentària

El centre i grans indústries del sector impulsen un programa que permetrà finançar els estudis de l’alumne mentre ja treballa en una empresa.

Redacció Osona.com
15 de maig del 2012
Aquest dilluns s’ha presentat a la Universitat de Vic (UVic) el programa pilot de Formació Integrada d’Estudis i Feina, anomenat també projecte Sí-Sí (Sí estudio - Sí treballo), que va destinat als estudiants del Grau en Tecnologia i Gestió Alimentària i que ofereix una formació competitiva a l’empresa des del primer dia. La presentació ha anat a càrrec del rector de la UVic, Jordi Montaña; el director de l’Escola Politècnica Superior, Jordi Villà; la cap de Recursos Humans de Noel Alimentària, Mònica Vidal; i la cap de Comunicació de Casa Tarradellas, Miquelina Saborit.

L’acord al qual ha arribat la UVic amb importants empreses del territori permetrà que els estudiants del Grau en Tecnologia i Gestió Alimentàries puguin optar a una beca que financi els seus estudis mentre treballen a l’empresa, alhora que obtenen una experiència que els posiciona molt millor davant del mercat laboral. Montaña ha manifestat que “aquest és un acord innovador entre la universsitat amb un dels sectors més potents del territori, com ho és la indústria alimentària“.

Segons ha explicat el director de l’Escola Politència, Jordi Villà, l’empresa ofereix als estudiants un lloc de pràctiques remunerat, en horari compatible, i renovable mentre durin els estudis del grau. L’estudiant, per la seva banda, es compromet a matricular-se un mínim de 60% dels crèdits, corresponents a sis assignatures a la UVic, de les quals n’haurà d’aprovar un mínim de quatre. A més, es compromet a ser competent i responsable en el treball i a desenvolupar professionalment la feina assignada. “Amb aquesta iniciativa -ha dit Villà- volem recuperar la figura de l’aprenent i enfortir el lligam entre la Universitat i l’empresa que sovint s’estronca pel desconeixement mutu“.

Per tal que el binomi pràctiques-estudi sigui compatible, la UVic oferirà el Grau de Tecnologia i Gestió Alimentària en format semipresencial i també obrirà línies d’optativitat que permetin la màxima especialització formativa de l’alumne d’acord amb el lloc que ocupa a l’empresa. El centre també es compromet a garantir que les places de pràctiques es corresponguin amb les necessitats formatives de l’estudiant i a tutoritzar-lo conjuntament amb els professionals de l’empresa.

Empreses importants del sector com Noel Alimentaria, Casa Tarradellas, Forn Altarriba, Casa Mas, Grup Baucells, entre altres, ja han donat el vist-i-plau a participar en aquest programa formatiu integrat que pot ser tant beneficiós per a l’estudiant -que obté una valuosa experiència laboral mentre estudia-, com per a l’empresa -que pot veure en aquest estudiant un futur professional especialitzat. En aquest sentit, Mònica Vidal, representant de Noel Alimentaria, ha volgut puntualitzar que “aquestes beques donen un alt valor afegit, perquè tindrem persones que en el moment d’incorporar-se al mercat laboral ja coneixeran les normatives i l’estructura empresarial i això beneficia l’empresa“. Miquelina Riera, de Casa Tarradellas, ha subratllat que les beques “afavoriran que l’empresa tingui planter, amb persones ben formades tan intel·lectualment com tècnica“.

La UVic aposta fermament per aquesta modalitat d’estudi i no descarta poder-la oferir a altres àmbits del seu espai formatiu, com Administració i Direcció i Empreses, Organització Industrial, Mecatrònica, Multimèdia, Ciències Ambientals, etc.
Arxivat a