El ple de Vic dóna suport, amb matisos, als docents de les Illes i als Jocs Olímpics

L’Ajuntament celebra una sessió amb la majoria dels punts de l’ordre del dia de tràmit

Redacció Osona.com
07 d'octubre de 2013
Josep Maria Vila d'Abadal i Joan López. Foto: Adrià Costa

L’Ajuntament de Vic ha aprovat aquesta tarda dues mocions de suport, per un costat, a la candidatura dels Jocs Olimpics d’Hivern Barcelona-Pirineus 2022, i per l’altre, a la vaga dels docents de les Illes Balears, que precisament avui s’ha suspès de manera “temporal”. Els dos textos, però, han donat peu a un intens debat i han tirat endavant amb matisos importants aportats pels diferents grups del consistori vigatà.

La sessió, que s’ha allargat tres hores i mitja, només tenia nou punts a l’ordre del dia, la major part dels quals eren de tràmit. La part més complicada s’ha concentrat a les mocions i al torn de preguntes. A l’acte hi han assistit una vintena llarga de nens i nenes de les escoles de Vic, que formen el consistori infantil.

PxC també ha presentat una tercera moció, on es proposava una reforma constitucional  per  tal d’abolir l’aforament dels diputats i senadors, en casos de corrupció. La moció ha estat rebutjada amb el vot en contra de tots els partits.

El ple de Vic, en directe via Twitter (PDF)


El ‘caramel’ del tren als Jocs Olímpics

L’alcalde Josep M. Vila d’Abadal, com ja va anunciar, ha portat al ple la moció de suport a la candidatura dels Jocs Olímpics de 2022. La decisió sorgeix de la trobada que fa uns dies van tenir els alcaldes de les principals ciutats de l’eix de la C-17, on van acordar posar-se al costat de l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, que és el gran impulsor de la proposta. A la reunió, es va redactar un manifest que ara es fa arribar als diferents consistoris via moció.

La moció de CiU ha entrat al ple per la via d’urgència, ja que la data de termini per a la presentació de la candidatura és el 14 de novembre. Finalment, s’ha aprovat amb els vots de PxC, CiU i ERC. La CUP i ICV-EUiA hi ha votat en contra i SI i PSC s’han abstingut.

Jacint Raurell parlant amb Mari Moyano.º Foto: Adrià Costa
Joan Ballana. Foto: Adrià Costa

L’alcalde ha defensat amb ungles i dents el suport a la candidatura que, segons ell, aportaria un gran impuls econòmic a totes les comarques involucrades, on es generarien fortes inversions i un bon nombre de nous llocs de treball. De manera especial, la iniciativa significaria la possibilitat de millorar la línia ferroviària Barcelona-Vic-Puigcerdà, el desdoblament de la qual fa tants anys que es reclama des del territori, i que està inclòs al projecte de la candidatura, amb una inversió de 500 milions d’euros (de Montcada a Vic). El tren és, segons ha apuntat irònicament Jacint Raurell (PSC), “el caramel” de la proposta.

Joan López (ERC) ha defensat que la candidatura no s’ha de jutjar només des d’una visió “mercantilista”. Tot i això, també ha aclarit que no creu que el desdoblament del tren s’hagi de supeditar a uns Jocs Olímpics.

Tant la CUP com ICV-EUiA han argumentat el seu vot negatiu per les elevades despeses que suposarien uns Jocs Olímpics, més tenint en compte l’actual crisi econòmica. “Els Jocs no són viables, urgents ni necessaris”, ha dit Xavier Tornafoch, portaveu ecosocialista. “Assumir un despesa econòmica com aquesta en plena crisi és desmesurada”, ha afegit Marc Barnolas (CUP).

Per la seva banda, el PSC ha mostrat la seva desconfiança a que l’adjudicació dels Jocs Olímpics signifiqui que s’executi el desdoblament del tren.

Joan López. Foto: Adrià Costa

“Els Jocs són una aposta de futur, per les inversions en infraestructures. No hi ha especulació urbanística”, ha respost Vila d’Abadal, tot recordant que els Jocs de Barcelona del 1992 també es van fer en temps de crisi. “La viabilitat està assegurada. I la reinversió és brutal’, ha conclòs.

Els diners de la caixa solidària

El curs escolar a les Illes ha estat paralitzat durant tres setmanes per mestres i professors, que s’havien declarat en vaga indefinida contra la reforma proposada per govern de Josep Ramon Bauzà. La nova llei de l’executiu balear del PP aposta pel trilingüisme i les retallades, que posen en greu perill la immersió lingüística i el català.

En aquest marc, el ple ha aprovat una segona moció, presentada conjuntament per la CUP i SI, tot i que passada pel sedàs d’una esmena d’ERC, que de fet no ha agradat massa als dos partits que l’han impulsada. El text inicial (i l’aprovat finalment) mostra el seu suport al model educatiu integrador a les Illes Balears i a la vaga dels docents. Per això, insta el govern balear del PP a retirar el projecte de llei, entre d’altres mesures.

Fins aquí, tots d’acord. Tots els grups del consistori estaven disposats a votar-hi a favor. La discrepància, però, ha aparegut el punt 8 de la moció. La CUP i SI proposaven que, a diferència d’altres mocions de caràcter més ideològic, aquesta també tingués un component pràctic, de compromís directe de l’Ajuntament. Per això, demanaven que es fes un ingrés directe de 2.000 euros des de les arques municipals a la caixa de resistència que servirà per pagar els docents que estan en vaga.

ERC ha proposat una esmena, de substitució d’aquest punt, per un altre on s’instava els partits que hi donessin suport a fer la donació de manera particular i per un valor del 50% del sou dels seus regidors, la qual cosa augmentarà la quantia final de diners recaptats. La demanda d’ERC ha estat vista amb bons ulls per PxC i el seu soci de govern, CiU. La CUP i SI estaven d’acord en l’esmena sempre que fos d’adhesió, no de substitució. Finalment, s’ha votat l’esmena, en l’opció adhesió i substitució. Només ha prosperat aquesta última, amb els vots a favor de CiU, ERC i PxC, i la resta de grups en contra.

Un cop enllestida aquesta primera votació, s’ha procedit a la moció final, ja amb l’esmena d’ERC inclosa, que s’ha aprovat per unanimitat. Així, l’Ajuntament no pagarà els 2.000 euros a la caixa de resistència i deixa en mans dels partits les seves aportacions. “La solidaritat és un fet particular i de grup”, ha defensat Joan López (ERC).

Xavier Tornafoch. Foto: Adrià Costa
Iban Lapeira. Foto: Adrià Costa

Pel que fa al contingut general de la moció, ICV-EUiA ha qualificat el conflicte de les Illes com un “atac a l’escola pública”, i l’ha comparat a les retallades del Govern català.  “Els docents han donat una lliçó de dignitat al govern neoliberal de Bauzà’, ha dit Mary Moyano (PSC), que ha deixat anar la seva vena més sindicalista.

Els dos regidors de la CUP i el de SI han assistit al ple amb les samarretes verdes preceptives de suport a la vaga dels docents de les Illes.

EL PLE, EN BREU

El ple ha modificat el conveni amb el Consell Català de l’Esport destinat a la subvenció destinada a la reforma del Circuit d’Osona, que es redueix en 270.000 euros respecte del finançament inicial, de 600.000 euros.

L’alcalde Vila d’Abadal ha retirat dos punts d’una modificació de crèdit perquè no ha obtingut el suport de cap partit de l’oposició (l’hagués pogut tirar endavant amb el seu vot de qualitat perquè faltava una regidora de PxC, 10 contra 10 regidors). En concret, es tractava de 16.940 euros destinats a un pla de participació ciutadana a l’eixample Morató i 6.000 a la Fundació Privada Abadia Montserrat.

PxC ha portat al ple la tancada dels seus regidors al propi local, obligats per la Guàrdia Urbana, i ha preguntat a Joan Ballana qui ho havia ordenat. El regidor de Convivència i Seguretat ha contestat a Josep Anglada en la mateixa línia que ja va avançar Osona.com: que PxC havia incomplert de manera reiterada la resolució d’usos dels locals municipals, que ell mateix havia signat, tant pel que fa als horaris com a l’ús exclusiu per a les tasques del partit municipal.

Josep Rafús i David Sala. Foto: Adrià Costa
Marc Barnolas i Nil Puigivila. Foto: Adrià Costa

L’alcalde ha reconegut que es va equivocar quan va deixar penjar una pancarta al balcó municipal, que van penjar els regidors d’ICV-EUiA i la CUP, on es podia llegir “Vic per la despenalització de l’avortament”. Diu que en properes ocasions serà més rigorós i ha demanat disculpes als ciutadans que s’hagin pogut sentir ofesos.

La UE Vic ha renuncia a la concessió del camp de futbol, que no es renovarà, tot i que continuarà utilitzant l’equipament.

Adif ja té enllestit un projecte executiu per a la sala d’espera de l’estació de tren, que s’executarà al llarg de l’hivern. Pel que fa al bar, tot just a l’estiu ha rebut part de l’assegurança per l’incendi, que estava en litigi, i ara ja podran preparar projecte. El regidor Josep Rafús no ha fixat cap termini per a l’execució del nou bar.

La CUP fa un prec perquè es rebaixin els preus de la piscina municipal.  Ara costa 6,5 euros hivern  i a l’estiu, 8 euros.

L’Ajuntament està pagant beques de menjador a 68 nens i nenes .

No s’ha fet cap gestió encara per solucionar les cues al registre civil, tal com va demanar en un prec la CUP en un passat ple

L’Ajuntament ha pagat la grua per pintar el mural del carrer Jaume I El Conqueridor, de Miquel Ordeig.

L’Ajuntament de Vic ja ha començat a exercir la sobirania fiscal. Aquest mes d’octubre es pagaran entre 130.000 i 140.000 euros a l’Agència Tributària Catalana, en concepte d’IRPF. D’IVA no es pagarà res perquè surt retornable.

Els sindicats de la Guàrdia Urbana volen que el concurs de noves places es faci des de recursos humans i no des de la regidoria de Convivència i Seguretat.

Més informació i ordre del dia del ple



Els nens del consistori infantil també han assistit al ple. Foto: Adrià Costa