Neix el primer web que recull tot el patrimoni fotogràfic català

Les 15 col·leccions procedeixen de 6 institucions, inclòs el mNACTEC de Terrassa

La Rambla. Home amb gosset (1907)
La Rambla. Home amb gosset (1907) | Frederic Ballell Maymí
Redacció
01 de desembre de 2015, 08:30
Actualitzat: 10:18h

El Departament de Cultura ha presentat Fotografia a Catalunya, la primera plataforma en línia que recull de forma conjunta la cultura fotogràfica a Catalunya. El portal té com a objectiu divulgar i difondre el patrimoni fotogràfic històric i contemporani a nivell nacional i internacional, i esdevenir una finestra a la riquesa, qualitat i diversitat d’aquest món, tot potenciant l'afecció de la societat vers la cultura fotogràfica.
 
El projecte ha estat desenvolupat per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura, amb la participació del Museu Nacional d’Art de Catalunya. El web s’ha pogut fer gracies a la col·laboració de moltes institucions (arxius, biblioteques i museus), de col·leccions particulars i dels propis fotògrafs, que han seleccionat el millor dels seus fons i la seva obra.
 
Actualment s’han sumat al projecte 15 col·leccions procedents de 6 institucions, que tenien els seus fons digitalitzat, i diversos fotògrafs contemporanis: Arxiu Fotogràfic de Barcelona, Arxiu Nacional de Catalunya, Biblioteca de Catalunya, Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (mNACTEC), Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC).
 
Fotografia a Catalunya surt a la xarxa amb més de 1.600 fotografies, més de 300 recursos i una completa exposició virtual sobre el daguerreotip, per tal de cobrir les necessitats d'informació i serveis relacionats amb la consulta de les col·leccions de fotografia catalanes; de la teoria de la fotografia i de la seva conservació preventiva; del compliment dels aspectes legals relacionats amb l'ús de fotografies; de l'ús de la fotografia en el sistema educatiu, i de les novetats que es produeixin en l'àmbit de la fotografia documental, creativa i patrimonial. Aquests continguts creixeran de forma continuada amb la incorporació de noves fotografies, noves institucions, col·leccions i fotògrafs.
 
Un grup d’experts ha triat un catàleg de 600 fotògrafs imprescindibles de la fotografia a Catalunya. Aquesta tria de la fotografia a Catalunya s’anirà ampliant any rere any amb la participació d’altres experts i de les institucions que conformen el projecte. Cada institució té la potestat de presentar nous autors per a la seva incorporació al cànon. També està oberta la inclusió en el web de tota la fotografia d’autor anònim o desconegut.
 
Han participat en la presentació el conseller de Cultura, Ferran Mascarell; el director general d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni i director de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, Joan Pluma; la cap d’estratègia i Comunicació del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), Conxa Rodà, el gerent de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, Xavier Arola, i del fotògraf, membre el Grup de Treball que ha elaborat el portal, Manel Esclusa.
 
El conseller de Cultura ha destacat que el portal “fa visible el riquíssim patrimoni històric i actual de la fotografia catalana, una assignatura pendent del país. El nou web és el resultat de molta bona feina cooperativa de molta gent, un objectiu compartit per moltes institucions, que hem treballat amb un mateix horitzó; és fruit dels bons professionals públics i les ganes, el desig i el coneixement dels professionals del sector”.
 
Conxa Rodà ha subratllat que el nou web “té un disseny clar, net, en què la imatge és protagonista i és fruit de la feina conjunta de fotògrafs, acadèmics, experts ens webs i usabilitat, etc.”.
 
El fotògraf Manel Esclusa ha ressaltat que el portal “donarà visibilitat a fotògrafs a Catalunya i arreu del món”. “Hem procurat que hi siguin representats tots els fotògrafs, inicialment inclou 600 fotògrafs, però s’anirà ampliant. Volem donar visibilitat als professionals emergents amb un espai específica per a ells”, ha afegit.
 
El portal s’inscriu en el Pla Nacional de Fotografia de la Generalitat de Catalunya, presentat el mes de gener de 2015 amb l’objectiu d’emprendre una política homogènia, global i comuna sobre el patrimoni fotogràfic de Catalunya.