Junqueras veu una «impossibilitat manifesta» que Catalunya surti de l’euro

El vicepresident destaca que el desenvolupament econòmic del país va lligat amb l’àmbit internacional | Reclama a l’Estat una bestreta de més de 1.300 milions que els deu des de 2014

Participants en la jornada econòmica del BBVA
Participants en la jornada econòmica del BBVA | Albert Segura
Albert Segura
04 de març del 2016
Actualitzat a les 21:07h
El vicepresident de la Generalitat i conseller d'Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, assegura que una Catalunya independent no sortirà de l'euro. Junqueras ho ha dit en el marc de la 25a Jornada BBVA d'Economia i Perspectives que s’ha celebrat aquesta tarda a l’Espai Cultura de Sabadell.
 
Junqueras ha abordat la perspectiva econòmica de Catalunya a curt termini, assegurant que aquelles veus que situen el país fora de la moneda comunitària no són encertades. "Catalunya està absolutament compromesa amb el desenvolupament en un context internacional, les exportacions creixen més del 6%, amb rècords històrics", ha assegurat Junqueras. “Sortir de l’euro és una impossibilitat manifesta”, ha afegit.
 
Per això, apunta que el comportament de la inversió estrangera, així com la recaptació turística, també mostra rècords únics, i que respon tot ells al sector exterior: "Aquestes són algunes de les claus del creixement de l'economia, lligat a la demanda interna, que creix perquè hi ha un procés de desapuntalament de l'endeutament”.
 
Reclamació de la bestreta de 2014
 
Junqueras també ha reclamat a l’Estat espanyol el pagament d’una bestreta corresponent a l’any 2014, i que s’eleva fins als 13.00 o 1.400 milions d’euros degut a un càlcul erroni per part del govern de Madrid. “No compartim el criteri que la liquidació positiva de la bestreta hagi d’esperar fins el juliol o el desembre, és absurd que uns diners que ens corresponen des del 2014 els rebem a finals del 2016, és injustificable”, ha apuntat.
 
El vicepresident ha afegit que aquests diners s’utilitzaran per afrontar els reptes que el país té per davant, i ha negat que no disposar-ne suposi un problema de tresoreria.