Esclat i Ajuntament acorden protegir la fàbrica Llagostera-Sampere

Bonpreu hi construirà un supermercat però s'ha compromès a protegir tot el conjunt amb més valor històric | S'enderrocarà unes naus interiors per a fer-hi l'aparcament i es respectarà la volumetria i la major part de la distribució interna

Imatge del projecte final, que conserva la Fàbrica Llagostera-Sampere, després de la intervenció municipal
Imatge del projecte final, que conserva la Fàbrica Llagostera-Sampere, després de la intervenció municipal | Ajuntament de Sabadell
Nació Sabadell
09 de març del 2016
Actualitzat a les 14:53h
L'Ajuntament de Sabadell i el Grup Bonpreu han arribat a un acord per respectar pràcticament la totalitat dels elements arquitectònics de la fàbrica Llagostera-Sampere, on la firma hi instal·larà el primer supermercat Esclat a la ciutat. D'entrada, la xemaneia de l'edifici es troba dintre del catàleg de patrimoni local, que no cobreix la resta de la fàbrica. Ara, però, un acord entre les dues parts permetrà establir una màxima protecció en el conjunt.
 
El Grup Bonpreu va comprar a finals de l'any passat la fàbrica, situada entre els carrers Margenat, Joaquim Costa, Sant Baldomer i Parellada, just a tocar a la carretera de Terrassa, i on hi situarà unes 225 places d’aparcament. El projecte passava per tirar a terra part de la fàbrica actual i construir-hi la nova estructura per encabir-hi el supermercat, que preveu obrir portes aquest mateix 2016. La xemeneia, però, està inclosa en el catàleg de patrimoni local, motiu pel qual no es pot alterar i, per tant, molt menys enderrocar. 

L'acord a què han arribat les dues parts, segons ha pogut saber NacióSabadell, passa per conservar la fàbrica, amb els volums, façanes i part de la distribució interna del conjunt amb major valor històric. "És un element patrimonial molt important, sobretot per al barri, i la conservació del patrimoni respon a la necessitat del govern d'anar més enllà d'allò que estableix el propi pla de protecció", explica en declaracions a aquest mitjà el tinent d'alcalde de Territori i Sostenibilitat, Maties Serracant.
 

Imatge del projecte inicial Foto: Ajuntament de Sabadell



Predisposició de l'empresa

L'entesa ha sorgit després que l'Ajuntament rebés el projecte inicial, fet pel qual es van posar en contacte amb el Grup Bonpreu per a proposar una preservació major de la prevista. "Tenien la possibilitat d'enderrocar la fàbrica, però van mostrar la seva predisposició per adaptar el projecte de l'establiment respectant l'estructura de la fàbrica i bona part de la distribució interior", afegeix Serracant, que entén que per a la propietat protegir el patrimoni té un valor afegit.

"Han cregut que la conservació tenia un cost però generava valor afegit a l'espai, i és un tarannà, una forma d'entendre l'arquitectura no només com a recipient, sinó com a element que dóna un plus  a l'activitat econòmica que s'hi durà a terme", apunta. D'aquesta manera, només s'enderrocarà un terç de la superfície total, que correpon a l'espai destinat a l'aparcament. 
 

La fàbrica Llagostera-Sampere amb la xemaneia de fons. Foto: Marcos Brosel


Un supermercat amb 2.500 metres quadrats de sala de vendes

L'espai compta amb un total de 5.920 metres quadrats i un sostre de 5.600 metres quadrats. En les properes setmanes, l'empresa comptarà amb els permisos corresponents per iniciar les tasques d'enderroc de la part afectada, que donarà pas a la construcció del nou centre  amb una sala de vendes de 2.500 metres quadrats i la creació d'un aparcament amb unes 225 places.

L'establiment obrirà portes aquest mateix any. Pel que fa a la creació d'una benzinera de baix cost de la firma EsclatOil, queda aparcada temporalment per a una segona fase.