Aparten l'exprofessor de Sabadell acusat d'abusos sexuals als anys 70

Va aprofitar-se d'un exalumne sabadellenc quan la víctima tenia 14 anys | L'arquebisbe de Barcelona proclama "tolerància zero" dins l'Església davant aquests casos

ACN
09 de juny del 2016
Actualitzat a les 18:19h
L'arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, ha decidit apartar l'actual director de l'escolania de la parròquia de la Sagrada Família després que fos denunciat per un presumpte delicte d'abusos sexuals als anys 70 quan treballava a l'escola Cor de Maria de Sabadell, l'actual Claret. El cas l'ha avançat El Món a RAC1 aquest dimecres al matí.

Els Mossos d'Esquadra van rebre una denúncia el 26 de maig per abusos comesos als 70. Així ho han confirmat fonts dels Mossos a l'ACN. Per la seva banda, l'advocat del denunciat, Miguel Capuz, ha assenyalat a l'ACN que de moment no han rebut cap citació judicial –el presumpte delicte ha prescrit–, però que que els Mossos sí que van cridar a declarar el seu representat. Un cop allà, el fins ara director de l'Escolania de la Sagrada Família es va acollir al dret a no declarar. Omella ha proclamat "tolerància zero" dins l'Església davant els abusos sexuals en declaracions als periodistes.

Segons un comunicat de l'Arquebisbat de Barcelona, Omella ha donat instruccions per apartar de la seva responsabilitat al director de l'escolania de la parròquia del barri de la Sagrada Família. La decisió ha estat comunicada al rector de la parròquia perquè la faci efectiva immediatament.

Aquesta mesura cautelar de l'arquebisbe metropolità arriba després de conèixer la denúncia presentada per un antic alumne per presumptes abusos sexuals comesos a principis dels anys 70, quan impartia lliçons de música al Col·legi Cor de Maria de Sabadell.

El comunicat assenyala que la persona denunciada és un laic i no un sacerdot o religiós i, per tant, les investigacions policials i possibles actuacions judicials són de jurisdicció civil. L'Arquebisbat de Barcelona puntualitza que la Basílica de la Sagrada Família no té cap vinculació amb l'escolania que dirigia el presumpte abusador. La Junta Constructora de la Sagrada Família ja havia precisat en un comunicat d'aquest dimecres al migdia que l'escolania de la Sagrada Família correspon a la parròquia del barri ubicada a la cripta i que es tracta d'un ens independent a la Basílica, que no té escolania. 

Omella ha assenyalat en declaracions als periodistes que, després de parlar amb el rector de la parròquia del barri de la Sagrada Família, han decidit treure al denunciat "la responsabilitat d'acompanyar els nens de l'escolania". Ho ha afirmat en una atenció als mitjans de comunicació després de protagonitzar aquest dimecres el dinar-col·loqui de Barcelona Tribuna, que organitza 'La Vanguàrdia', l'Associació Espanyola de Directius (AED) i Amics del País. 

Omella assegura que l'Església "vol buscar la veritat" en els casos d'abusos

En el col·loqui, ja se li havia demanat sobre les respostes que ha de donar l'Església davant la realitat dels abusos sexuals. "Ens fan molt mal a tots nosaltres, creients i membres de la jerarquia de l'Església", ha admès Omella, que ha afegit: "Veiem el patiment dels que han sofert abusos i de la família". "No ho acceptem i volem estar a prop d'aquesta gent", ha afirmat. 

Omella ha assegurat que l'Església vol "buscar la veritat" en aquests casos i que és "molt clara" a l'hora d'actuar. "Un religiós ha de se allunyat de les seves responsabilitats mentre es fa el judici", ha explicitat. L'arquebisbe ha defensat que el Papa Benet XVI i el Papa Francesc han estat "clars" i "durs" en l'"aplicació dels protocols dins l'Església" davant els abusos. 

Preguntat per si els delictes sexuals haurien de prescriure, Omella ha intentat evitar pronunciar-se. Ha diferenciat el "pecat moral" de "la pena civil" que ha de tenir el delicte i ha ressaltat que és "un tema molt delicat". "La llei està així de moment. Han passat molts anys i la persona s'ha pogut corregir o no. Hem de pensar també des de la moral, en les víctimes i en l'abusador i tampoc obrir molt les ferides", ha sospesat Omella, que ha afirmat: "Hem d'estar molt a prop des d'una situació humana de respecte als drets de totes les persones, però primer de tot és la víctima".

Omella creu que la societat en el seu conjunt també ha de "reaccionar" davant els abusos, que no només afecten l'Església, sinó que "el percentatge més fort és dins la família i també a l'escola i a l'esplai", ha dit. L'arquebisbe de Barcelona ha insistit a mirar no "només" els problemes de l'Església, tot i reconèixer que té "molt pecat també" quan hauria de ser "model d'honestedat i respecte als drets humans".