«Els Perseguidors de paraules» enceta la programació estable de LaSala

L'espai cultural afronta la nova temporada amb la voluntat d'apropar el teatre a nous públics | Entre els espectacles previstos s'hi trobem dansa, petits concerts, màgia o titelles

Eulàlia Ribera i Jordi Valls, responsables de LaSala amb Carme Chacón, regidora de Cultura i una representant de La Caixa
Eulàlia Ribera i Jordi Valls, responsables de LaSala amb Carme Chacón, regidora de Cultura i una representant de La Caixa | Norma Vidal
Norma Vidal
13 d'octubre de 2016, 07:00
Actualitzat: 13:59h
LaSala Miguel Hernández enceta aquest diumenge la programació oficial de la nova temporada amb l'estrena de l'espectacle Els Perseguidors de Paraules, de Marc Artigau. L'equipament cultural ho fa després d'haver celebrat diumenge passat el seu desè aniversari amb una festa que va coordinar la companyia Efímer i que va reunir un centenar de famílies a la Ronda de la Roureda. Enguany LaSala afronta el repte d'apropar el teatre a més públics i per això planteja activitats adreçades als centres de tarda de la ciutat i activitats a les biblioteques municipals. A més, impulsarà un projecte participatiu per millorar la relació del teatre amb la ciutadania. 

Els perseguidors de paraules, d'Imaginart, és una proposta molt poètica que és una adaptació d'un llibre de l'autor, Marc Artigau. El treball pretén apropar la lectura i l'escriptura als més menuts. "És molt important que l'obra ajudi a gaudir als nens amb la lectura i els llibres. Volem que es diverteixin i que se n'adonin que el llenguatge és una font de diversió", afirma l'escriptor. Aquest muntatge passarà després pel Teatre Nacional de Catalunya (TNC). 

Un altre dels espectacles destacats de la temporada serà Vuelos d'Aracalandanza, inspirat en Leonardo da Vinci on la companyia de dansa contemporània explora el somni universal de l'home: el vol. També passarà per LaSala Hilos de La Rous, una peça autobiográfica on Rosa Díaz parla de la història de la seva mare, una dona plena de vida, que va donar a llum a catorze fills.
 

Imatge de l'espectacle Vuelos. Foto: Pedro Arnay


I La Biblioteca de cuerdas y nudos de J.A. Portillo, un passeig cap al món dels records d'una manera molt íntima i especial. A banda, la col·laboració amb l'Obra Social "la Caixa" permetrà descobrir Clarinetàrium, un espectacle-concert que combina música i petits experiments.

També passaran per LaSala la Superbleda de LaBleda, Per nadal, pas de pardal 2.0 del sabadellenc Rah-mon Roma, Euphonia en clau de fa de l'Animé, Planeta Ka d'Imaginart, Tromponautes de l'Orquestra Simfònica del Vallès, Lari Poppins del Mag Lari, el Ploramiques de L'Estaquirot, El Petit Piano del Centre de titelles de Lleida i Sensacional d'Imaginart.

Apropant el món del teatre

"És una temporada que ens omple d'il·lusió, marcada també pel nostre objectiu de futur d'acostar-nos més a la ciutadania", ha explicat la directora de LaSala, Eulàlia Ribera. Per aquest motiu ha assenyalat que s'ha engegat un nou treball per col·laborar amb els biblioteques municipals i també fins i tot amb centres de tarda, perquè els nens puguin apropar-se al teatre: "Tenim aquí companyies en residència que els hi poden ensenyar moltes coses, i poden entendre el teatre molt més enllà de veure únicament un espectacle", afirma.

En aquesta línia, LaSala inicia, amb la col·laboració d'Agost Produccions, un projecte general per tractar la relació del teatre (o les arts, en general) amb la ciutadania. Un projecte a mig termini que s'inicia amb tres línies d'acció bàsiques: la programació participativa (comptar amb pares, mestres i professionals a l'hora d'escollir els espectacles); l'ampliació social dels públics (facilitant l'accés a les arts escèniques a sectors socials amb més dificultats) i accions d'educació, sensibilització i empoderament artístic (potenciant tallers abans o després de les funcions per viure l'experiència cultural més enllà del mer espectacle).

"Busquem una nova manera de viure el fet teatral. Tot aquest procés permetrà que hi hagi moltes més persones implicades, i oferir al públic elements vitals, com que no s'entengui com un fet individual, sinó una experiència col·lectiva", explica Jordi Valls, responsable de LaSala.