Albert Morral: «La brossa espacial comença a ser un problema perillós»

L’Agrupació Astronòmica de Sabadell aborda aquest vespre un dels inconvenients amb què es troben les agències espacials a l’hora de programar llançaments | El risc d’impacte és molt elevat i fins i tot l’ISS ha hagut de preparar l’evacuació dels seus astronautes en dues ocasions

Redacció
19 d'octubre del 2016
Una escena de
Una escena de | Warner Bros.
L’Agrupació Astronòmica de Sabadell aborda aquest vespre amb una conferència un dels problemes amb què la ciència es troba a l’hora de planificar els viatges a l’espai exterior: la brossa espacial. Es tracta d’un cinturó artificial de deixalles que l’home ha anat oblidant des dels primers llançaments de coets a l’espai, i que comença a apilar-se de manera perillosa per a les expedicions.
 
Si bé fa uns anys aquest concepte no era massa popular, pel·lícules com Gravity (Alfonso Cuarón, Warner Bros., 2013) han aconseguit apropar-ho al gran públic. En aquesta cinta, premiada amb set Oscar, un d’ells el de millor director, es veu com l’intent de destruir un satèl·lit rus provoca una explosió de deixalles espacials, que converteix tot allò que queda surant en l’òrbita de la Terra en projectils.


 
“Des dels anys 50 del segle passat s’han llançat coets i satèl·lits a l’espai, milers, i la majoria, quan s’acaben les missions queden fent voltes, alguns cauen a l’atmosfera i es cremen, però pocs d’ells”, explica Albert Morral, president de l’Agrupació Astronòmica de Sabadell. Això provoca que aquests elements es converteixin en deixalles, restes que xoquen entre ells i es trenquen, escampant-se al voltant de la Terra.
 
Hi ha diversos problemes: “Hi ha tantes restes que quan es llança un coet s’ha de controlar per on passarà per no xocar-hi, perquè qualsevol bis o peça pot foradar la nau”, explica Morral. Per aquest motiu, els govern i les agències espacials han començat a impulsar lleis per decidir què fa amb els satèl·lits que queden en òrbita, amb opcions com fer-lo caure cap a la Terra.
 
Alarma a l’Estació Espacial Internacional
 
Si a Gravity podem veure una Sandra Bullock fent una gimcana entre naus i estacions espacials, fet més apropiat a la ficció, sí que és certa la situació de perill que viu quan visita l’Estació Espacial Internacional (ISS). “Ja ha passat dos cops que els astronautes de l’ISS han hagut d’entrar a les naus d’evacuació d’emergència perquè es va detectar que s’hi apropaven deixalles espacials, i no sabien del cert si xocarien contra l’estació”, explica Morral.
 
De pet, en no haver-hi atmosfera els objectes es mouen per l’espai sense res que els freni, fins que no topen amb res. Això provoca que puguin adquirir velocitat elevadíssimes, que converteixen un simple bis en una bala. “Comencem a tenir un problema seriós”, afegeix.
 
La conferència, sota el títol Escombraries a l’espai, es durà a terme aquest vespre, a les 20.00 hores a l’Observatori Astronòmic de Sabadell (Prat de la Riba, S/N). Anirà a càrrec de Gerard Vives, enginyer tècnic en sistemes de telecomunicació a la EUPBL/UPC.