Cultura i Mitjans

Repunta l'interès per entrar a l'Escolania de Montserrat

Les portes obertes d'aquest diumenge han atret unes 25 famílies d'arreu del país: "És una formació molt completa"

  • Els mateixos escolans han fet de guies a les famílies -
Publicat el 09 de març de 2025 a les 16:24

Unes 25 famílies d'arreu de Catalunya han assistit aquest diumenge a la jornada de portes obertes que organitza anualment l'Escolania de Montserrat per atraure nous alumnes. El prefecte de l'Escolania, Efrem de Montellà, ha explicat a l'ACN que les dades demostren la consolidació de la tendència a l'alça després d'uns anys amb un retrocés en les inscripcions a causa dels efectes de la postpandèmia. Els escolans actuals han estat els encarregats de fer de guies per a les famílies interessades, com la del Marc Carrión (8 anys). Els seus pares valoren, sobretot, les classes reduïdes i la formació musical. "És una formació molt completa i al Marc li agrada molt la música", ha explicat el seu pare, Venancio Carrión.

El Martí Balaguer fa segon d'ESO i des de 5è de Primària estudia a l'Escolania de Montserrat. Aquest és el seu últim any a Montserrat i aquest diumenge ha estat l'encarregat de guiar una de les famílies que han acudit a les portes obertes. "La idea és que es facin una idea de com és un dia normal a l'Escolania", ha explicat. Assegura que "al principi fa cosa quedar-se a dormir, però al final vaig ser jo qui ho vaig demanar als pares perquè és molt xulo, són com unes colònies".

La Jordina, el Venacio i el Marc -el seu fill-, és la família que ha escoltat les explicacions de Balaguer. Són de Cornellà de Llobregat i tenien ganes de conèixer de primera mà el projecte de l'Escolania. "És una formació molt completa. La part acadèmia, les classes reduïdes, els espais, i també la part musical. Al Marc li agrada molt la música, de fet ja estudia violí, i per ell seria molt interessant tenir aquesta experiència", ha valorat Venacio Carrión.

Una altra de les famílies que s'han apuntat a la jornada de portes obertes és la de l'Arnau Tost, de Granollers. El seu pare, Marc Tost, ha explicat que ell és antic escolà i valora "molt positivament" la formació que ofereixen a l'Escolania. "Ens interessa i ens faria il·lusió", ha assegurat. A banda de la formació musical, Tost ha posat en valor el "tracte humà": "En la societat d'avui potser s'està perdent, i aquí el conserven, i això és molt interessant".

Recuperació de les inscripcions

En la jornada de portes obertes d'aquest diumenge hi han assistit unes 25 famílies, una xifra similar a la de l'any passat. El prefecte de l'Escolania, Efrem de Montellà, ha celebrat l'interès de les famílies i ha explicat que les dades ja estan recuperant els nivells d'abans de la pandèmia. Actualment, a l'Escolania hi ha 43 escolans dividits en cinc cursos -de 4t a 2n d'ESO-. Tot i que abans de la pandèmia n'eren una cinquantena, el prefecte considera que entre 40 i 50 és una xifra correcta per al bon funcionament de l'Escolania.

Efrem de Montellà ha detallat que l'Escolania té una triple estructura. En primer lloc, el cor, que és "la part més visible i la que tothom veu quan els escolans canten a la basílica". La segona part és l'escola, en què en el mateix currículum es fa un ensenyament general i musical. Finalment, hi ha la pota de la residència, en què aquells escolans que ho vulguin es poden quedar a dormir de dilluns a divendres.

Un cor només de nens per "preservar la tradició"

Preguntat si l'Escolania es planteja obrir la porta a les nenes en un futur, Efrem de Montellà ha dit que aquesta qüestió no està sobre la taula. En aquest sentit, ha recordat que fa un any ja es va decidir crear un cor mixt -la Schola Cantorum-, format per nois i noies de 17 a 24 anys i que, segons ell, "ha funcionat molt bé". Amb tot, ha exposat que amb l'Escolania es vol "preservar la tradició": "Les escolanies tradicionals s'han convertit en un instrument d'època. Tenen una sonoritat particular, i són com una orquestra formada per instruments d'època".