Instal·lar armaris multi temperatura perquè els clients puguin recollir les comandes, col·locar xarxes wifi perquè es pugui cobrar i pagar amb comoditat o crear una plataforma digital per posar en contacte botiguers i proveïdors de proximitat. Aquestes són algunes de les accions que ha posat en marxa la Diputació de Barcelona per dinamitzar i modernitzar els comerços rurals de la Catalunya Central. Com Montesquiu (Osona), en total se n'han beneficiat una quarantena de municipis de les comarques d'Osona, Berguedà, Bages, Moianès, Lluçanès i Anoia. La diputada de Comerç i Consum de la Diputació de Barcelona, Olga Serra, ha assenyalat que la iniciativa vol evitar el tancament de més comerços i que segueixin sent l'"ànima" d'aquests municipis.
La diputada de Comerç i Consum de la Diputació de Barcelona, Olga Serra, ha destacat que l'objectiu del projecte Comerç rural i essencial: innovador, sostenible i eficient és garantir l'aprovisionament de la població en els comerços rurals, però també avançar en la competitivitat, sostenibilitat i transformació digital dels establiments. A més, també busca transformar-los cap a una estructura "més resilient" que garanteixi la seva viabilitat.
Precisament, el regidor de Comerç de Montesquiu, el municipi de la comarca d'Osona on s'ha presentat la proposta, Lluís Ferrer, ha assenyalat que la desena de comerciants del poble "són gent molt emprenedora i resilient" que han sobreviscut a l'aparició de grans superfícies o la irrupció del comerç electrònic. "Fins i tot a una pandèmia", ha destacat. Però ha afegit que al final aquestes botigues també necessiten el suport de l'administració. Ferrer ha valorat la flexibilitat del projecte i el fet que cada comerç hagi pogut decidir "quines actuacions entomava i quines no segons les necessitats i el tipus de botiga que són".
Per la seva banda, l'alcalde de Montesquiu, Carles Colomo, ha assenyalat que els municipis petits tenen el gran repte de mirar com poden fer "viable" el comerç de proximitat i que "perduri" en el temps perquè segueixi donant "un servei gairebé públic" a una part de la població, sobretot la més envellida.
Armaris multi temperatura i codis QR
Una de les accions més visibles ha estat la instal·lació d'armaris multi temperatura per a la recollida de comandes en espais públics. L'objectiu és que els clients, que per horari laboral o altres motius, no poden anar a comprar al comerç puguin fer la comanda per telèfon, whatsapp o altres sistemes i rebin un codi QR per obrir l'armari. Allà el botiguer li haurà deixat preparada la comanda. En total s'han instal·lat setze armaris. Per facilitar i millorar l'accés a internet dels comerços i consumidors també s'han instal·lat cinquanta-quatre antenes wifi a un total de 17 municipis.
També s'ha creat el directori Botigues del meu poble, un espai per donar visibilitat i promocionar els comerços que participen al projecte. Actualment, inclou 174 comerços de 20 municipis i està previst anar-lo ampliant.
Una altra de les accions més destacades és la creació de la plataforma digital A prop i al teu abast, que té per objectiu posar en contacte els comerços rurals i les petites empreses productores de productes de proximitat de la demarcació que ofereixen productes de primera necessitat, com alimentació, higiene de la persona i higiene de la llar, a més d'empreses de serveis per als establiments comercials. La plataforma es basa en un mapatge previ que ha permès identificar més de 1.200 empreses, incloent-hi petits productors agroalimentaris integrats al programa Xarxa de Productes de la Terra.
Per altra banda, també s'ha senyalitzat i identificat diversos comerços rurals i s'ha fomentat l'ús d'envasos reutilitzables mitjançant accions de sensibilització a més de 300 establiments. Aquells que reciclin, a través d'un sistema de segells, podran obtenir un cabàs per fer les compres. També és previst fer sortejos de lots de productes de quilòmetre zero i tiquets per a restaurants locals. A més a més, s'estan repartint més de 400 carretons de compra amb seient, per millorar la mobilitat de les persones d'edat més avançada. Per últim, també s'han previst sessions formatives a uns 170 establiments de 20 municipis, sobre l'ús de tecnologia i l'economia circular com a estratègia de diferenciació.
38 municipis de menys de 5.000 habitants de la demarcació de Barcelona
El projecte s'adreça a municipis de menys de 5.000 habitants que comptin amb algun comerç i un percentatge de població superior a 65 anys per sobre la mitjana. En total s'han acollit al projecte 38 municipis d'un total de més d'un centenar. Concretament, són el Bruc, Calaf i Sant Martí Sesgueioles (Anoia); Avinyó, Cardona, Fonollosa, Gaià, Sant Mateu de Bages, Sant Salvador de Guardiola, Talamanca i Castellgalí (Bages); Bagà, Borredà, Casserres, Gironella, La Pobla de Lillet, Puig-reig i Vilada (Berguedà); Olost i Prats de Lluçanès (Lluçanès); Calders, Castellcir, Castellterçol, l'Estany i Sant Quirze Safaja (Moianès); Calldetenes, L'Esquirol, les Masies de Voltregà, Sant Bartomeu del Grau, Sant Hipòlit de Voltregà, Sant Julià de Vilatorta, Sant Quirze de Besora, Sant Vicenç de Torelló, Seva, Tavèrnoles, Tavertet i Rupit i Pruit (Osona).
El projecte compta amb un pressupost de 612.900 euros, dels quals 490.000 provenen de fons Next Generation.