El centre tecnològic Eurecat Manresa anticipa aquesta setmana, a Saragossa, al Saló Internacional de l'Aigua i el Reg (SMAgua 2025), una innovació tecnològica avançada de modelització i simulació de xarxes de distribució d'aigua urbana, que integra dades de telelectura i de sensors de concentració de clor per optimitzar l'eficiència en la gestió de l'aigua i garantir una qualitat òptima.
Aquesta eina digital, que ja s'ha implementat a Vic, està integrada a la plataforma Aqua360 i se suma a la resta de mòduls que ofereix per a la gestió del cicle urbà de l'aigua. Aquest nou mòdul permet analitzar, predir i millorar l'eficiència en la distribució del recurs hídric, integrant dades de sensors, comptadors de telelectura i models tant hidràulics com cinètics del decaïment de clor, que permeten predir la concentració de clor i la seva evolució al llarg del temps als diferents nodes de la xarxa de distribució. A partir de la generació d'aquests models es fa possible la validació de l'efectivitat de la cloració mitjançant la recopilació, la transformació i la integració de dades clau de sensors, assegurant la seva aplicabilitat en entorns reals.
En paraules del gerent d'Aigües de Vic, Guillem Treserra, "la implantació d'aquesta eina digital ha permès controlar a nivell horari la concentració de clor a tota la xarxa hidràulica, i fins i tot disposar de prediccions a diversos dies vista, per optimitzar la gestió de la xarxa i poder garantir una qualitat de l'aigua òptima".
D'acord amb Guillem Treserra, Aqua360, la plataforma de gestió de les dades del cicle de l'aigua, que destaca per la gestió dels comptadors de telelectura i la detecció de fuites, "amplia amb la incorporació d'aquest mòdul les funcionalitats disponibles centrades en la qualitat de l'aigua, i ja s'està treballant a incorporar el control de més paràmetres de qualitat com els trihalometans".
La nova eina "acobla un model calibrat de qualitat d'aigua amb el model hidràulic de la xarxa i les dades de les demandes reals dels usuaris provinents de la telelectura, cosa que permet predir la concentració de clor als diferents nodes de la xarxa al llarg del temps i optimitzar l'estratègia de cloració", explica el responsable de la Línia de Modelització i Simulació Ambiental de la Unitat d'Aigua, Aire i Sòls d'Eurecat, Manuel Martínez del Álamo.
Així mateix, el responsable de Desenvolupament de Negoci dels sectors Green Cities i Indústries d'Eurecat, Jesús Boschmonart, apunta que des del centre tecnològic "podem desenvolupar i adaptar models de simulació de les xarxes de distribució d'aigua urbana en funció de la situació específica d'una ciutat o d'un territori, amb la finalitat de contribuir a una gestió molt més eficient amb l'optimització de les operacions, l'ajustament dels costos econòmics i l'increment de la sostenibilitat".
Aigües de Vic i Eurecat han desenvolupat el projecte "Assessorament i prototip d'eina de simulació de la xarxa de distribució d'aigua urbana d'Aigües de Vic" en el marc del Programa PADIH d'Ajuts a petites i mitjanes empreses, dins del programa de Suport als Digital Innovation Hubs de l'Escola d'Organització Industrial (EOI), amb el finançament del Pla de recuperació, transformació i resiliència als Fons NextGeneration de la Unió Europea.
Tecnologies avançades per a l'estalvi i la recuperació d'aigua a la indústria
Eurecat presenta també a SMAgua tecnologies de membrana per al tractament dels efluents líquids dels processos industrials, per tal de promoure l'estalvi i la recuperació d'aigua i de recursos que es poden tornar a utilitzar en diferents processos de la cadena de valor de l'activitat industrial.
A més, mostra solucions innovadores de plataformes digitals dotades de biosensors per a l'anàlisi de la qualitat de l'aigua, el monitoratge ambiental i la detecció de contaminants en diversos entorns.