El Programa de Desenvolupament Rural 2014-2020 inclourà per primer cop la gestió forestal entre les seves prioritats

El conseller Pelegrí critica que el govern espanyol defineixi criteris comuns que poden "condicionar les polítiques que es fan des de Catalunya"

Publicat el 04 de desembre de 2013 a les 07:20
El conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, explica que per primer cop el PDR inclourà la gestió forestal Foto: ACN

Solsona (ACN).- El nou Programa de Desenvolupament Rural (PDR) 2014-2020 que està redactant el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural inclourà, per primer cop, la gestió forestal dins de les seves prioritats. El conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, ha explicat aquest dimarts que el PDR és un instrument "molt eficaç" per a la gestió del món rural i considera que la introducció de la gestió forestal permetrà "donar un valor afegit a la fusta i a la indústria de la transformació" . El govern espanyol introduirà un pla d'àmbit estatal amb criteris comuns per a totes les comunitats, mesura que ha criticat Pelegrí perquè "pot condicionar les polítiques que es fan des de Catalunya" .
 
El Departament d'Agricultura ha finalitzat la primera fase de participació pública per a l'elaboració del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2014-2020 i aquest dimarts ha presentat les línies prioritàries al Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, a Solsona. Entre les prioritats que el Departament tindrà en compte a l'hora de programar el PDR s'hi troba la innovació, la competitivitat del sector agrari, la gestió dels riscos, la millora dels ecosistemes agrícoles o el desenvolupament econòmic de les zones rurals. 
 
A més, el conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, ha explicat que, per primer cop, el Programa de Desenvolupament Rural inclourà la gestió dels boscos entre les seves prioritats. Per Pelegrí, el PDR és un instrument "eficaç i molt important" i amb la massa forestal que hi ha al país, que ocupa dues terceres parts del territori, "necessitem tenir instruments, no només financers, sinó també de polítiques forestals" . Segons Pelegrí, aquests instruments permetran "donar valor afegit a la fusta i també a la indústria de la transformació amb una activitat molt més dinàmica que permetrà que Catalunya pugui ser referent a l'hora d'elaborar productes derivats de la fusta com la biomassa". 
 
En aquest sentit, el director general de Medi Natural i Biodiversitat, Antoni Trasobares, ha apuntat que del total de boscos explotables que hi ha al país "només s'aprofita el 30%", mentre que considera que "és viable doblar aquesta xifra" . Trasobares ha explicat que en els propers anys treballaran amb el model de "vincular la gestió forestal amb la prevenció d'incendis" i ha remarcat que les prioritats fins el 2020 se centraran en promoure la gestió activa dels terrenys forestals, en recolzar la propietat i la indústria forestal, en millorar la percepció social, en incentivar la innovació i en fer una planificació més eficient. 
 
D'altra banda, Pelegrí ha criticat el fet que el govern espanyol hagi decidit elaborar un Programa de Desenvolupament Rural d'àmbit estatal i se sumi als 17 programes que es fan a cada comunitat autònoma. Per Pelegrí, la Generalitat ja ha mostrat la seva oposició a aquesta decisió perquè "això ens pot condicionar les polítiques que fem des de Catalunya" . "Nosaltres necessitem recursos, les polítiques ja les tenim clares, però molts cops no les podem executar perquè ens falten recursos" , ha expressat el conseller, que ha demanat al govern espanyol que "sigui sensible i no hi hagi una invesió de competències".
 
Pagaments per serveis ambientals 
 
El conseller d'Agricultura també ha presentat aquest dimarts a Solsona el 'Llibre verd sobre pagaments per serveis ambientals als boscos mediterranis', que ha comptat amb la participació del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya en la seva redacció. Pelegrí ha explicat que la publicació vol posar exemples pràctics sobre com "petits sacrificis de la ciutadania poden ajudar en gran mesura a fer una gestió dels boscos i de la massa forestal" . El llibre inclou exemples sobre pagaments per serveis ambientals que es duen a terme a diferents llocs d'Europa com la recol·lecció de bolets de Poblet o la producció de mel a Grècia.