
La cuina és un dels eixos d’aprenentatge que forma part del projecte educatiu de la Unitat d’Escolarització Compartida (UEC) L’AFRAU del Solsonès. Aquesta tasca globalitzadora vam iniciar-la el curs 2014-15 de la mà de RIUVERD, Empresa d’Inserció SCCL.
Des d’aquest eix proper i quotidià, que va més enllà de saber elaborar uns bons macarrons, hem anat a parar a un munt de continguts dels diferents àmbits curriculars (lingüístic, científic, tecnològic, artístic i social), de manera que l’aprenentatge sigui significatiu i funcional. A alguns hi hem arribat de manera intencionada i altres han sorgit espontàniament, però sempre amb un origen comú: el procés d’elaboració d’una recepta, des de l’obtenció dels ingredients fins al plaer de tastar-la.
Hem de destacar la importància de l’aspecte socialitzador que ha tingut aquest eix d’aprenentatge: hem compartit la redacció i l’elaboració d’algunes receptes amb alumnat divers de les escoles del Solsonès; hem fet mones, pizzes, galetes de xocolata, pastissos, magdalenes....Gràcies a aquestes activitats d’aprenentatge-servei, els alumnes de la UEC han estat els mestres i aquest canvi de rols ha estat molt enriquidor per a ells, s’han sentit protagonistes i transmissors de coneixement, fet que sempre els genera una bona dosi d’autoestima. Hem après fent, més que no pas dient.

Tot això és el que dóna sentit al títol d’aquest recull Més que receptes!
Pel que fa a la correcció lingüística dels textos, cal tenir en compte que s’ha respectat el llenguatge col·loquial i planer, propi de l’alumnat adolescent.

Volem agrair la col·laboració a tots els professionals que ens han transmès el seu saber a través dels seus plats i les seves experiències: al Diego Alías, del restaurant Ca l’Amador de Josa de Cadí; al Sion Sano, del restaurant Kinoko de Solsona i a la Laia Espasa, del projecte Toleràncies, menjant amb il·lusió. També a l’Ajuntament de Solsona i al Pla Educatiu d’Entorn, per la seva col·laboració; al Casal Cívic Xavier Jounou, per cedir-nos les instal·lacions; a l’empresa d’inserció Riuverd, per la qualitat dels ingredients de proximitat i el seu saber fer; als Serveis Educatius, per la seva ajuda; als centres educatius del Solsonès per proposar-nos activitats per als seus alumnes; a l’Ins francesc Ribalta, per confiar-nos esmorzars i piscolabis en els seus actes; al Ramon Montraveta, per la revisió lingüística dels textos; al Pere Cuadrench, per les il·lustracions i el disseny del llibre i a totes les persones que d’una manera o altra ho han fet possible.
Esperem que en gaudiu i que en tots aquests plats hi ensumeu aromes, aprenentatges i emocions.
(El llibre es podrà adquirir per Sant Jordi a la parada de Riuverd i a l’estació de servei Setelsis)