Diversos representants institucionals del Solsonès van visitar, aquest dimecres, la planta de biogàs d’Apergas, situada a Vilanant (Alt Empordà), en una jornada promoguda pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. Hi van assistir l’alcaldessa de Clariana de Cardener, l’alcalde de Pinós i conseller comarcal de Transició Energètica, així com responsables de l’Oficina Comarcal de Transició Energètica i del Departament d’Agricultura al Solsonès.
La planta transforma anualment unes 20.000 tones de purins i llots de depuradora provinents de granges i indústries agroalimentàries de l’entorn. Aquest procés genera entre 100 i 200 metres cúbics per hora de biometà, que es comercialitza comprimit a 250 bar a través del grup HAM. A més, disposa d’un sistema d’autoconsum fotovoltaic de 100 kW, complementari a una escomesa elèctrica de 150 kW.
Un dels principals reptes que afronta la planta és la gestió del digestat com a fertilitzant. Malgrat que els residus arriben de forma gradual (amb 3-4 camions diaris), el digestat, més homogeni i menys pudent que els purins, s’ha d’aplicar als camps en un període molt curt, seguint les necessitats dels cultius. Això comporta la necessitat d’una gran capacitat d’emmagatzematge i d’una intensa logística d’aplicació, que pot arribar a mobilitzar fins a 40 cisternes diàries en aquest curt període. La transformació del digestat en fertilitzants comercials, com ara sulfat amònic, permetria optimitzar aquest procés i reduir la dependència directa de terres properes.
Per garantir l’eficiència energètica, el purí ha d’arribar fresc a la planta, fet que implica ajustarne la gestió a les granges. La codigestió amb altres substrats resulta clau per maximitzar la producció de biogàs.
La visita ha permès conèixer de primera mà el funcionament d’aquesta tecnologia i els seus reptes, amb l’objectiu de valorar possibles aplicacions al territori del Solsonès.