El Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL) de la Diputació de Barcelona ha completat les obres de restauració de la Torre Roja de Sant Pere de Vilamajor. Aquests treballs s'han dut a terme en el marc del Programa sectorial de rehabilitació i millora d'edificis, edificacions i jaciments arqueològics locals amb valor patrimonial i han tingut un cost de gairebé 360.000 euros, dels quals la Diputació de Barcelona n’ha aportat 200.000, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya 121.779 i l'Ajuntament de Sant Pere de Vilamajor s'ha fet càrrec de la resta.
La Torre Roja és una torre quadrada exempta amb funció de campanar i aspecte defensiu, motiu pel qual va ser catalogada com a Bé Cultural d’Interès Nacional el 1949, en virtut del decret de l'Estat de protecció de castells espanyols. Se situa a la part alta de la població, a 305 m d'altitud sobre el nivell del mar, en el casc antic de Sant Pere de Vilamajor, conegut també com la Força, al sud-est del temple parroquial i a redós de la seva façana de migdia. Data de l'inici del tercer quart del segle XI i va ser reformada als segles XVII i XX.
L'aspecte exterior té una tonalitat rogenca, degut a la característica pedra sorrenca amb la què va ser construïda, la pedra del Figaró. És per aquest motiu que popularment es coneix com la Torre Roja, tot i que no fou fins al 1932 que no es va repicar el revestiment que en protegia la fàbrica. Mesura uns 6 metres de costat per uns 25 metres d'alçada.
La relació del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL) de la Diputació de Barcelona amb el conjunt parroquial de Sant Pere de Vilamajor es remunta a l'any 2013, quan es van fer els estudis històrics i documentals, tipològics i d'evolució constructiva tant de l’església com del campanar, que van servir de base per a la redacció dels plans directors. L'any 2014, es va elaborar el del campanar i, l'any següent, el de l'església. El 2022 es va redactar el Projecte de restauració de la Torre Roja, les obres del qual ara han quedat enllestides.
En termes generals, els treballs han consistit, d'una banda, en la consolidació i restauració del conjunt de l'obra, i d'una altra, en l'acondiciament de l'interior de la torre de cara a fer possible la visita pública i el gaudi col·lectiu.
Amb aquests objectius, s'han restaurat les quatre façanes de la torre i tots els seus paraments interiors. Les voltes, força malmeses com a resultat de la pròpia evolució històrica i constructiva, s'han consolidat i reforçat només allà on ha estat estrictament necessari. El sostre de la planta segona, atenent al seu mal estat de conservació, ha estat desmuntat i substituït per una estreta passera metàl·lica que es recolza a les quatre cares del cos de campanes tot deixant un buit al mig, que permet relacionar espacialment les plantes superiors del campanar. Al pla de coberta, al qual s'hi accedeix tant sols per tasques de manteniment i a través d'una escala molt dreta, s'hi han recuperat els nivells de circulació històrica, cosa que ha permès recuperar també les gàrgoles i restituir la funció primigènia per a la qual van ser concebudes.
De l'escala intramurs que puja al primer pis se n’han reparat alguns graons, doncs n’hi havia que estaven molt desgastats, cosa que representava un elevat risc per a la seguretat del visitant. L’escala que pujava a la planta segona, que era fruit d’una reforma que situem al primer terç del segle XX però que estava en franc mal estat i no complia amb la seva funció, ha estat substituïda per una de nova, situada en el mateix lloc on antigament hi havia hagut una escala de cargol que relacionava les dues plantes, els vestigis de la qual també s’han restaurat i incorporat al discurs museístic.
Per la banda de fora, a l’espai que separa el campanar de l'església, s'hi ha construït una escala, amb graons i replà de fusta, que permet guanyar el desnivell entre la plaça i l'interior del campanar. Per acabar, s’han fet de bell nou les instal·lacions elèctriques i d’enllumenat, el sistema d’accionament del repic de campanes i el parallamps.
Aquestes obres, dirigides per tècnics de l'SPAL, van començar el mes de maig de 2023 i han acbat el juny de 2024.