El seminari «Prats i pastures, espais de biodiversitat» visita l'explotació ramadera de Can Plana a Vallgorguina

Els participants visiten zones de pastura d’ovelles i cabres del Parc del Montnegre i el Corredor

Un ramat d'ovelles en una pastura del Parc del Montnegre i el Corredor.
Un ramat d'ovelles en una pastura del Parc del Montnegre i el Corredor. | Marta Comerma / Ajuntament de Mataró
Redacció
07 de maig del 2024
Actualitzat a les 11:57h

En el marc del Seminari 2024 – Prats i pastures, espais de biodiversitat organitzat per la Institució Catalana d'Història Natural, s'ha fet la sortida sobre "La gestió ramadera al Parc del Montnegre i el Corredor", que va comptar amb la participació de Mireia Vila, directora del Parc, així com de Lídia Guitart, de l'Associació de Propietaris del Montnegre i el Corredor, de Carme Plana, de l'Associació de Pastors del Montnegre i el Corredor, i del ramader associat d'Arenys de Munt, Toni Soler, Pitxon

Durant la visita conjunta, es va explicar que el Parc del Montnegre i el Corredor és un espai molt forestal amb una proporció de propietat privada del 90%. També van exposar els beneficis de la silvopastura com a opció principal o bé complementària per als ramaders, i els beneficis per a la biodiversitat que se n'obté. 

Així mateix, van explicar la situació de la pastura a la zona, des de l'estudi d’unitat de pastura elaborat l’any 2018 i la creació de l'Associació de Pastors l’any 2020 fins a la situació actual. Algunes explotacions han plegat i altres es mantenen amb les dificultats afegides relatives a la sequera i a l'increment dels preus del combustible i dels farratges, entre d'altres. 

La visita es va iniciar a l'explotació ramadera de Can Plana, a Vallgorguina, on també es va explicar la funció de l'Associació de pastors, quina activitat fan i com s'organitzen. Carme Plana n'és la presidenta i va posar en valor la ramaderia semiextensiva en la prevenció d'incendis i en la capacitat de modelar el paisatge.

La sortida va acabar visitant la concessió de pastures a la finca propietat de la Diputació de Barcelona de Can Bosc, a Dosrius. Es tracta de diversos camps i prats seminaturals, i la franja de prevenció d'incendis, on pastura el ramat de Toni Soler, Pitxon. És el pastor més longeu del Parc del Montnegre i el Corredor i va explicar la seva experiència actual i també quan encara feia transhumància

Arxivat a