Societat

Hostalric instal·la plaques solars als edificis municipals

L'Ajuntament ha comunicat que el projecte s'ampliarà amb noves plaques a la Domus Can Llensa destinades a crear una comunitat energètica

  • Les plaques solars a la coberta de l'Ajuntament d'Hostalric. | Ajuntament d'Hostalric -
Publicat el 31 de març de 2025 a les 13:01

Hostalric ha instal·lat plaques solars fotovoltaiques per l'abastiment elèctric de l'Ajuntament de la vila i altres edificis municipals. La instal·lació s'ha fet a la coberta dels equipaments per aprofitar al màxim les hores de sol. Aquesta actuació s’emmarca en el Pla de Mandat de l’Ajuntament per desenvolupar fonts d’energia renovables, que té l'objectiu de generar electricitat neta per al consum dels edificis públics.

La instal·lació compta amb 38 kW de potència, així doncs, es preveu que hi haurà una producció de 6.781 kW/any. L’energia que sobri s’injectarà a la xarxa general d'electricitat. Amb aquesta nova font d'energia renovable, l'Ajuntament calcula que s'emetran 3,15 tones de diòxid de carboni menys cada any.

La inversió ha estat de 44.743.38 euros que, en bona part, provenen de subvencions del fons de la Next Generation de la UE. L'Ajuntament d'Hostalric ha comunicat que, pròximament, el projecte s'ampliarà amb la instal·lació de noves plaques a l'edifici adjacent de la Domus Can Llensa. Aquestes noves plaques estaran destinades a la creació d’una comunitat energètica local per als veïns del municipi.

Les comunitats energètiques són instal·lacions de producció elèctrica d’autoconsum compartit. Això vol dir que, a més de produir electricitat per als equipaments municipals, també hi haurà unes plaques solars a la disposició del consum particular de les quals les llars podran adquirir-ne una participació. Els beneficis de formar-ne es tradueixen en un descompte cada mes a la factura de la llum, que equival al preu de la producció elèctrica que la participació hagi aportat a la xarxa. La companyia, doncs, restarà del consum el preu de l’electricitat que hagi produït la participació de la llar a la comunitat energètica.