
El forn Ninot de Sant Antoni i Sant Pere de Vilamajor ha començat a comercialitzar aquest cap de setmana, juntament amb 170 forns més d'arreu de Catalunya, el pa de pagès català amb Indicació Geogràfica Protegida (IGP), promogut per la Federació Catalana d'Associacions de Gremis de Flequers.
Aquest pa és fàcilment identificable ja que la IGP empara un pa que en essència fonamenta els seus procediments d'elaboració lents i en el saber fer dels flequers en la cocció. Es tracta d'un pa tradicional, rodó, d'imatge rústica, de crosta gruixuda i cruixent, molla esponjosa i alveolat gran i irregular. A més, organolèpticament desprèn una gran aroma i sabor, certa acidesa quemanté la sensació de frescor i textura agradable després de passades entre vuit i nou hores de la cocció.
Tanmateix, e l format es realitza de forma manual i tot el procés es desenvolupa seguint una elaboració tradicional, amb fermentacions lentes, coent sempre les masses en forns de solera refractària, i s'elabora exclusivament per les fleques inscrites al Registre d'establiments elaboradors.
El pa de pagès català clarament identificat amb el logotip identificatiu propi de la IGP, distintiu d'origen i qualitat europeu que reconeix les característiques diferencials i la reputació d'un producte elaborat en un territori concret. Amb el seu reconeixement, la IGP ‘Pa de pagès català” esdevé la més gran de Catalunya, i la més important a nivell europeu per nombre de productors del sector. Els promotors de la iniciativa confien obtenir abans de mig any la certificació definitiva de la IGP per part de la UE.