Berga abraça la rumba catalana amb un festival de tres dies a l'agost

El Rumba Tour Festival aterra a la capital berguedana amb concerts, tallers, un mercat i un espai gastronòmic per donar suport a la candidatura a la Unesco per fer d'aquest gènere musical Patrimoni de la Humanitat

El Rumba Tour Festival aterra a Berga entre el 9 i l'11 d'agost
El Rumba Tour Festival aterra a Berga entre el 9 i l'11 d'agost | Lídia López
26 de juliol del 2024
Actualitzat a la 13:35h

El públic berguedà es podrà delectar de l'esperit de les cançons com BorriquitoHechicera gitana o Amics per sempre. Serà entre el 9 i l'11 d'agost, quan Berga serà seu del Rumba Tour Festival, una mostra itinerant centrada en la rumba catalana i que té l'objectiu de fer arribar la disciplina a tot el territori català. Es tracta d'una forma per donar suport a la candidatura que s'està forjant perquè la Unesco declari aquest gènere musical Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

"Ens hem sumat a la iniciativa de la candidatura de la Rumba Catalana com a Patrimoni de la Humanitat perquè creiem que és un gran projecte poder difondre una branca artística que forma part de la nostra cultura i tradició, però que estava una mica oblidada", ha apuntat el gerent de Sabors Catalans Produccions i director del Rumba Tour Festival, Josep Maria Soldevila, qui ha detallat que la idea per posar en marxa aquest festival va sorgir en el marc de la Fira d'Abril de Catalunya al Fòrum. I és que, tal com ha valorat el director artístic de la mostra i membre del grup Sabor de Gràcia, Sicus Carbonell, "quan tu portes una candidatura a la Unesco, abans has de crear un microclima que faci que la rumba catalana estigui viva en molts indrets", asseverant que "aquest gènere s'associa molt a les grans capitals, sobretot a Barcelona, i sembla que amb això estigui tot fet. Però no".

El primer esdeveniment del cicle va tenir lloc a la Barceloneta, "un dels llocs on va néixer la rumba catalana", al juny, i ara s'està exportant a més municipis d'arreu del territori. En el cas de Berga, s'han programat tres dies d'activitats entre el 9 i l'11 d'agost i que tindran d'escenari la plaça Viladomat. El festival consta de dues branques: una fira d'artesania relacionada amb la rumba que serà visitable al llarg del dia; i els concerts i tallers, que s'amenitzaran amb una zona de gastrorumba i que tindran un format de tarda-vespre. El tret de sortida serà el 9 d'agost a les 18.30 hores amb Aaron Carmona, a més de Rumba FMTriampa i DJ Pepe Sayago. L'endemà, hi haurà una matinal (12.00 hores) adreçada als infants amb Landry, mentre que a la tarda el taller de rumba el farà Sicus Carbonell (18.00 hores). Els concerts del vespre seran a càrrec de Rumba Heritage, Rumba FM Rumberto. La cloenda serà l'11 d'agost, a partir de les 18.30 hores, amb Aaron Carmona, Rumba Heritage Triampa. Es tracta, doncs, d'un cartell amb molts artistes emergents i de petit format perquè, segons Carbonell, "volem fer d'aparador per a músics joves que tenen menys recorregut".

Aquesta primera edició ha sorgit com "una prova" per consolidar la proposta i pensant en un 2025 amb molta activitat. "Volem tenir una agenda pràcticament setmanal de concerts i activitats", ha declarat Soldevila, que ha incidit que han concebut el festival "com una cosa molt gran perquè entenem que és una iniciativa molt simbòlica pel que fa al reconeixement de la rumba catalana". Un gènere que, tal com ha precisat, "m'ha sorprès moltíssim l'acceptació que té", reconeixent que "jo no vinc d'aquest sector i desconeixia el potencial que té aquest gènere a peu de carrer". "La rumba catalana forma part una mica de totes les persones de Catalunya", ha exposat el director, mentre que Sicus Carbonell ha afirmat que "la rumba catalana és un patrimoni català diferencial com ho són els Castellers, la Sardana i La Patum".

De fet, si la mostra es consolida i l'any que ve torna a crear una agenda itinerant, la capital del Berguedà té intenció de tornar-los a obrir les portes. Així ho ha avançat la regidora de Programació Cultural de Berga, Ermínia Altarriba, qui ha posat de manifest que "estem encantats de poder acollir aquest festival de rumba catalana a la ciutat i vestir tres dies d'estiu amb activitat constant, una fireta i actuacions cada dia". "Pensem que va bé tenir una programació festiva i familiar. Creiem que donarà molt dinamisme a la ciutat", ha indicat la regidora, que també ha posat en relleu la idoneïtat del Vall per donar-li lloc. En aquest sentit, ha agraït la disposició dels paradistes del Mercat Setmanal per desplaçar lleugerament les parades per encabir la mostra.

En paral·lel, la iniciativa perquè la rumba catalana sigui reconeguda Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco ha avançat el darrer mes amb l'aprovació de la proposta a la Comissió de Cultura del Congrés dels Diputats i després d'unes discrepàncies inicials per reconèixer la particularitat del gènere català respecte de les altres expressions de rumba. "La rumba catalana és el moviment que fem sobre la guitarra i que combina harmonia amb percussió, perquè fas un cop sobre la caixa de la guitarra. També s'acompanya amb les palmes", ha explicat Sicus Carbonell, que també ha posat en evidència que "això ho va inventar un gitano català que es deia Pere Pubill Calaf, més conegut com a Peret". El camí a la Unesco ha de continuar ara amb la votació de l'expedient, abans que acabi l'any, en la Junta de Comunitats. Per això, ara el document és sobre la taula de la Generalitat.

L'edició berguedana del Rumba Tour Festival està organitzat per Sabors Catalans Produccions, l'Associació d'Autors i Creadors de Rumba Catalana, i la Plataforma per la Defensa de la Rumba Catalana, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Berga.