Ja fa tres anys que Carles Roca, fundador del Pedrarock, es va arremangar juntament amb la resta de membres que ara conformen la junta de l'Associació Pedrarock per fer realitat un festival de música d'alta muntanya que vetlli per la promoció dels grups amateurs i la filosofia que engloba la cultura de bandes. Aquesta empenta va sorgir entre el veïnat de Gósol, on Roca té una residència i hi passa bona part de les vacances i caps de setmana, després que la pandèmia del coronavirus deixés tocada de mort moltes bandes, en un sector com el de la música on la precarietat ha acompanyat des de fa molt temps els artistes i formacions que volen fer-s'hi un camí. Això, sumat al fet que "el Berguedà és una comarca on, lluny de Gironella, Olvan i Berga, no hi ha gaire activitat musical", va empènyer la creació d'aquest format, que celebra la tercera edició aquest diumenge, 11 d'agost.
Aquest 2024, el format serà de marató, després que l'opció itinerant impulsada l'any passat no s'hagi pogut replicar. L'escenari del festival serà la Zona Poliesportiva de Gósol, i s'ha programat activitat des de les 11.30 hores i fins a les 01.30 de la matinada. Pel que fa a la música, peça clau del festival, pujaran a l'escenari sis grups entre la cinquantena que aquest any s'ha presentat. I és que l'organització fa un concurs de mèrits per definir les bandes que conformaran el cartell del Pedrarock, prioritzant aspectes com "que tinguin un bon directe, que ofereixin música en català, i que hi hagi noies a la formació". "No ha estat una elecció fàcil perquè cada vegada trobem més nivell entre els candidats i molt talent", reconeixia Roca, compartint que enguany es podrà escoltar les propostes de We Are Mono, Silverfeet, The Foxholes, Falcon & Frikin, Viento Celeste, i Pataliebre.
L'oferta del Pedrarock aquest 2024 es complementarà amb l'actuació de chill-out, el darrer tram de la vetllada, d'Eva Fort. També d'un mercat d'artesania amb productors de proximitat que oferiran una gran diversitat de productes de decoració, joieria, cosmètics naturals, bijuteria, decoració, roba i complements. A més, hi haurà propostes gastronòmiques per fer passar la gana, que constaran del dinar (paella i amanida) i del sopar (entrepà o llesca amb botifarra), i diferents parades d'alimentació on se serviran tapes variades, embotits, formatges i dolços, a més de cerveses i altres licors. En paral·lel, hi haurà servei de barra, es vendran tiquets pel sorteig d'una panera, i es podrà adquirir la samarreta oficial del festival. En total, s'instal·laran a Gósol una vintena de paradistes, gràcies a la col·laboració de Vall Activa.
Com que l'entrada al festival és lliure, els espais de venda de l'organització serveixen per recaptar fons per fer front a les despeses del certamen, que s'estima per sobre dels 3.500 euros. També compten amb alguns patrocinadors públics i privats. Però l'equilibri pressupostari és sempre delicat i, en aquest sentit, des de l'organització volen crear més aliances les edicions vinents per tal que el festival no perilli. El que tenen clar és que no renunciaran a pagar els grups per les seves actuacions, malgrat que alguns artistes s'hagin ofert a tocar gratuïtament: "Les actuacions en directe són la principal font d'ingressos de totes les bandes, a més de l'espai que els permet sentir-se apreciats. Si no procurem oferir-los unes condicions mínimes, no estarem complint amb aquesta voluntat d'impuls contra la precarietat", detalla Roca.
En tot cas, l'Associació Pedraforca ha anat fent esforços per dotar-se d'equipament i material que pugui garantir la celebració del Pedrarock amb independència, facilitant la logística a les bandes participants i millorant la qualitat del certament, any rere any. "En la primera edició, l'escenari era un remolc de tractor", recorda el fundador. Aquesta autosuficiència encaminarà els projectes de futur que l'Associació Pedrarock desitja fer realitat més enllà de continuar celebrant el festival. Amb la voluntat de promoure els grups i artistes emergents, l'agrupació està treballant en un circuit actiu i viu de música en directe que pugui viatjar per diferents poblacions. Una acció per contribuir a fer possible que "una persona del Berguedà o de qualsevol comarca pugui gaudir d'un concert al costat de casa". Aquesta disponibilitat material també es vol canalitzar en ajudar les persones que viuen en pobles petits a fer estudis musicals, amb opció d'iniciar-se en l'aprenentatge d'algun instrument. I, en darrera instància, treballaran per potenciar que tots els pobles puguin tenir una "infraestructura mínima" per poder fer música.
Però, entre tots els formats, Carles Roca reconeix que el seu punt feble i diana objectiva del Pedrarock són les bandes, de les quals posa en relleu l'aspecte social que suposen més enllà de la creació musical. "Quan estàs en un grup tens pràcticament una nova família amb qui fas confiança i t'hi relaciones, perquè hi acabes compartint moltes estones. I penso que aquesta realitat aporta uns valors d'amistat i treball en equip que nosaltres volem mantenir vius", ha destacat el fundador. Trobareu més informació i l'actualitat del festival a les xarxes socials del Pedrarock.