La Fira de la Puríssima de Gironella amplia l'aposta de gastronomia, artesania i foment del comerç

Els actes començaran dissabte 2 de desembre amb la Festa d'Encesa de les lluns de Nadal, que recordarà els presos, i el sopar "El Berguedà a Taula" a càrrec de Victòria Vins | Xevi Poll serà el xef convidat al Gran Tast de Blat de Moro Escairat del divendres 8 de desembre

29 de novembre del 2017
Actualitzat a la 13:15h
Roda de premsa de presentació de la Fira de la Puríssima de Gironella.
Roda de premsa de presentació de la Fira de la Puríssima de Gironella. | Aida Morales
La Fira de la Puríssima de Gironella és un clàssic de la gastronomia berguedana, però també l'excusa perfecta per donar l'impuls necessari a l'inici de la campanya de Nadal. Una fira d'un sol dia, que recorda les antigues tradicions gastronòmiques, però també una fira nadalenca, en què Gironella posa la primera pedra del conjunt dels actes de Nadal al Berguedà. 

Amb un pressupost que ronda els 12.000 euros, l'Ajuntament de Gironella torna a treballar, enguany, amb l'Associació de Comerciants de la vila, qui va encetar aquesta fira fa justament 32 anys, ha explicat la regidora de Promoció Econòmica, Maria Àngels Sallés. Enguany, però, aquesta ampliarà l'aposta en tots els seus àmbits, ja sigui el gastronòmic, el lúdic, l'artesà o el del comerç. Per això, ha precisat, és important el treball colze a colze entre la institució pública i les entitats que, durant el proper 8 de desembre i durant tot el pont, han organitzat un reguitzell d'activitats per a totes les edats, que pretenen captar públic local, però també bona part del turisme.

El blat de moro escairat, ha explicat l'alcalde de la vila, David Font, torna a ser un dels grans protagonistes. Gironella agafa aquest producte típic com a bandera de la gastronomia berguedana, i juga amb ell, tot fomentant els productors de qualitat. Aquesta és la filosofia de la prèvia de la Fira de la Puríssima, que comptarà amb un sopar gastronòmic aquest proper dissabte 2 de desembre, on es degustaran les seves variants amb productes de la terra per un preu de 20 euros. 

En aquesta edició, el sopar gastronòmic anirà a càrrec de l'equip de Victòria Vins, es farà al Local del Blat per aconseguir un millor maridatge entre gastronomia, infraestructura i festa, i donarà més pes als productes elaborats a la comarca. Segons Eduard Finestres, serà un "viatge a través de diversos productors amb elaboració al Berguedà" que conjuminen "respecte al territori i al paisatge". En aquest punt, doncs, es faran sis tastos sorpresa de dotze productors, acompanyats de petits audiovisuals per conèixer les peculiaritats de cadascun d'ells. A continuació, ha precisat Finestres, es presentarà una proposta musical balcànica i festiva, de la mà d'un grup de joves londinencs anomenats "The Freeborn Brothers". 
 

El fundador de Victòria Vins, Eduard Finestres, explicant el tast de la Fira de la Puríssima de Gironella. Foto: Aida Morales


El dia de la Fira de la Puríssima, però, serà el 8 de desembre, quan es podrà visitar la 32a fira nadalenca, d'artesania i tradició al centre històric, amb trobada de gegants i grallers i un esmorzar a partir de les 10.30 del matí. Segons ha explicat la regidora, també hi haurà una cercavila, el 14è concurs d'allioli de codony i el 3r concurs d'instagram, on es pretén implicar els joves i promocionar turísticament la vila.

El plat fort de la fira, però, serà el 28è Gran Tast del Blat de Moro Escairat, que enguany estarà presidit pel xef Xevi Poll, i que farà homenatge a aquest plat típic de la gastronomia del Berguedà, que el xef Miquel Màrquez va batejar com el "plat de la pau". Seguint aquest àmbit, per altra banda, es repetirà l'Espai Cuina, que enguany tindrà un apartat important per a nens, i pel que fa als espectacles, es podrà veure una acció artística sobre el blat de moro al Pont Vell, i un espectacle infantil anomenat "Transhumància", a càrrec de la companyia Xip-xap. 

Per altra banda, també hi haurà la cantada de nadales amb la Coral Infantil Les Veus de Gironella, i es recuperarà la Quina al Local del Blat, a càrrec del CF AT Gironella, que també presentarà tots els seus equips. 

Implicació dels comerciants

Una de les novetats d'enguany és el foment i les noves accions dirigides a implicar els comerciants i els restauradors de la vila. Per això, del 6 al 10 de desembre hi haurà en marxa la campanya gastronòmica "De puríssima tapa", en què diversos restaurants i bars del poble oferiran tapes especials a un preu de 2 euros, en motiu de la fira. 

Segons la presidenta de l'Associació dels Comerciants, Núria Masforroll, durant la fira les diferents botigues també repartiran sobres amb estrelles. A través d'aquests es podran aconseguir descomptes o regals. Serà amb la campanya "Segueix buscant la teva estrella", que té per objectiu fomentar el comerç al municipi i convidar tots els berguedans a comprar a Gironella. 
 

L'alcalde, David Font, i la regidora de Promoció Econòmica, Maria Àngels Sallés, a la roda de premsa. Foto: Aida Morales


Actes de Nadal

La Puríssima és, habitualment, el punt d'inici de la campanya de Nadal. Per això, el dissabte 2 de desembre a les 18.00 hores hi haurà la Festa d'Encesa de les llums de Nadal, que enguany tindrà un gust agredolç, ja que recordarà, també, els polítics i membres de la societat civil que estan empresonats. 

"A Gironella volem tenir un record especial per a les persones privades de llibertat", ha explicat l'alcalde. Per això, durant l'acte es farà un "record emotiu" envers aquestes persones. 

Divendres 8, per altra banda, es farà l'exposició del concurs de pessebres a la Casa Arxiu i, entre els actes paral·lels a la fira, també es podrà gaudir d'una cursa d'orientació el dissabte 9, del documental "Al costat de casa" sobre Sant Salvador de la Vedella a càrrec d'Òmnium Berguedà, i del Retrofest Puríssima, una festa organitzada pels Joves de Gironella, amb música que anirà des dels anys seixanta, als noranta.