L’Ajuntament de Berga i l’empresa pública Sumar arriben a un acord per la gestió de la residència Sant Bernabé

L’alcaldessa, Montse Venturós, ha defensat la viabilitat de l’acord perquè “es tracta d’un conveni interadministratiu entre dos ens públics”

01 de febrer de 2021, 19:34
Actualitzat: 20:02h
Residència Sant Bernabé
Residència Sant Bernabé | Laura Masnou
Divendres ho va aprovar el Patronat i avui s’ha fet oficial en una roda de premsa a l’Ajuntament de Berga. L’empresa pública Sumar gestionarà la Residència Sant Bernabé els propers quatre mesos. Durant la roda de premsa, l’alcaldessa i presidenta del Patronat,  Montse Venturós, ha assegurat que es tracta “d’un conveni interadministratiu entre una administració pública i una empresa pública”.  Venturós ha explicat que “l’Ajuntament de Berga no disposa de l’estructura necessària per gestionar la residència de forma directe” i que el conveni amb Sumar permetrà dotar la residència del múscul administratiu que li manca al consistori. A més, també ha remarcat que la residència mantindrà la titularitat municipal.  

Amb aquest conveni, Sumar aportarà els seus mitjans tècnics per cobrir les àrees que no pot cobrir el patronat, com ara la direcció del centre, la gestió de compres de subministrament, manteniment, equipaments informàtics, gestió de personal i assessorament fiscal. Per aquesta gestió, l’Ajuntament pagarà a l’empresa el 8% dels ingressos de la residència. Venturós ha assegurat que “ens reunirem setmanalment per tenir ple coneixement de com estan anant les coses. Seguirem sent una part activa de la residència perquè és un equipament que depèn íntegrament de nosaltres. De moment el conveni és per quatre mesos, però en el decurs d’aquest temps decidirem si el prorroguem o no”.

Venturós ha defensat en tot moment la viabilitat d’aquest conveni, ja que “es tracta d’un acord entre dos ens públics” que cooperen entre ells. A més, també ha reconegut que “hi ha diferents arguments tècnics favorables i desfavorables” i que el secretari de la corporació municipal va realitzar un informe desfavorable perquè ell “considerava que aquest conveni no complia amb alguns requisits jurídics”.  Davant d’això, ha assegurat que s’han assessorat amb experts jurídics externs a l’Ajuntament que sí que el consideren viable i legal.


Procés de gestió de l’hospital i la residència

La situació actual ve donada pels passos realitzats en l’anterior legislatura amb la voluntat de traspassar l’hospital Sant Bernabé al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya per la manca de competències en matèria hospitalària. L’àmbit d’actuació de la legislació local només contempla competències en matèria de salubritat pública i de prevenció de la malaltia. Amb tot, aquesta legislació impedia el correcte funcionament de la institució hospitalària, ja que el consistori suposava un fre en les necessitats diàries del centre. El febrer de 2020, el Govern de la Generalitat de Catalunya va aprovar definitivament el traspàs de l’hospital al Departament de Salut. Això requeria un període d’exposició pública que va quedar aturat amb l’esclat de la pandèmia de la Covid-19. Davant d’aquesta situació, l’Ajuntament de Berga va haver de mantenir la presidència de l’ens durant la primera onada de la pandèmia. Aquesta situació es va perllongar fins a l’1 d’octubre, moment en que es va formalitzar el traspàs definitiu de l’hospital a la Generalitat.

Posteriorment, es va iniciar el treball per separar efectivament les dues unitats, hospital i residència, que havien format part del mateix organisme des del 1982. Des de l’octubre de 2020 fins al gener de 2021, l’hospital ha continuat donant suport a la residència en l’àmbit administratiu mentre s’estudiava la separació efectiva. Aquest suport s’ha fet mitjançant un conveni interadministratiu signat entre l’organisme autònom i l’empresa pública, Salut Catalunya Central, que actualment gestiona l’hospital Sant Bernabé. 
Arxivat a