La UPC i la UPV proposen establir serveis mòbils i l’autogestió per reduir el despoblament del Berguedà

Mig centenar d’estudiants han participat en el taller intensiu sobre “Desenvolupament Rural i Noves Habitabilitats al Berguedà”

Redacció
12 de juliol de 2021, 11:16
Actualitzat: 11:16h
Estudiants d'arquitectura exposant les seves conclusions
Estudiants d'arquitectura exposant les seves conclusions | CC Berguedà
Evitar la fuga dels joves és un dels objectius estratègics del Berguedà. Retenir el talent, que es quedin a la comarca i hi aportin els seus coneixements. Donar resposta a aquesta necessitat ha estat una de les feines que han fet el mig centenar d’estudiants que han participat en el taller intensiu sobre “Desenvolupament Rural i Noves Habitabilitats al Berguedà” de l’Escola d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB), l’Escola d’Arquitectura del Vallès (ETSAV) de la UPC i de l’Escola d’Arquitectura de València de la UPV.

El pavelló de Suècia de Berga va acollir, divendres a la tarda, la cloenda del taller on es va exposar la labor realitzada pels estudiants i les seves reflexions i conclusions.

El president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, i el president de l’Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central, Jesús Calderer, van ser els encarregats de donar la benvinguda a l’acte i agrair als estudiants el seu treball intensiu. Un cop realitzada la presentació institucional, els alumnes, en exposicions de 10 minuts, van desenvolupar la seva tasca en diferents eixos i van proposar accions concretes per promoure l’establiment de població en entorns rurals.

Una de les apostes passaria per crear serveis mòbils perquè els municipis més petits puguin gaudir-ne com els més grans. Una altra opció plantejada és crear serveis mancomunats als municipis perquè els joves hi puguin viure cooperant entre ells fent intercanvi de serveis i habilitats.

En les seves presentacions, els estudiants també van proposar la possible descentralització d’estudis de les universitats per traslladar-los al Berguedà. D’aquesta manera es generaria activitat econòmica i coneixement, una necessitat urgent de la comarca.

El conseller de Joventut, Abel Garcia, va ser l’encarregat de clausurar l’acte amb un parlament on va valorar positivament les propostes dels estudiants i també el taller intensiu realitzat al Berguedà. Garcia va afirmar que aquesta col·laboració amb les universitats ha de ser el primer gra de sorra perquè aquestes es puguin establir i col·laborar des del mateix territori del Berguedà.

“La comarca del Berguedà pot ser un gran camp de treball per desenvolupar estudis i formacions que representin nous plantejaments que acabaran sent beneficiosos per al nostre futur. Si tenim assegurada aquesta col·laboració amb les universitats del territori i també les de més lluny, serà més fàcil atraure talent al Berguedà. És per aquest motiu que en el marc de col·laboració amb la UPC intentarem que es realitzin més accions d’aquest estil a la comarca. Us necessitem”, va afirmar el conseller de Joventut.

Aquest treball presentat al pavelló de Suècia de Berga s’emmarca en el conveni signat aquest abril entre el Consell Comarcal del Berguedà, l’Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central i la UPC. El document preveu col·laborar en l’estudi estratègic territorial, tant urbanístic com arquitectònic, per frenar el despoblament rural juvenil i, a la vegada, promoure l’activació econòmica i demogràfica del Berguedà amb propostes i estratègies concretes.