Opinió

Berga, Clúster de la biomassa

Cal pensar en la ciutat de Berga com a epicentre d’aquest pol de desenvolupament.

ramon minoves nacio
25 de març del 2015
Actualitzat a les 22:55h
El Berguedà és una comarca amb gran quantitat de de boscos que cal tenir present com a recurs paisatgístic, natural, turístic i recurs industrial. La biomassa és el recurs energètic natural de Catalunya amb més possibilitat de mobilització que disposem. 

Actualment a el Berguedà s’estan redactant diferents projectes des de l’àmbit públic de les administracions per consumir biomassa i generar calor. Amb això, s’aconsegueix una gestió sostenible dels boscos, una prevenció de riscos per incendis forestals, un estalvi econòmic en energia, una reducció en emissions de CO2, i sobretot, la generació de llocs de treball localitzats a l’entorn dels llocs de consum. Cal pensar que, per cada 10.000 tones  de fusta extretes dels boscos, es generen uns 11 llocs de treball directes i 12 d’indirectes.

La Mancomunitat de Municipis per la Biomassa del Berguedà, preveu mobilitzar ens els propers anys entre 15.000 i 20.000 tones de fusta, ja sigui per a les importants industries serradores de la comarca o per utilitzar el rebuig com a biomassa forestal en les 17 calderes que s’estan projectant arreu de la comarca.

Al mateix temps, l’Associació de Propietaris Forestals del Berguedà Verd, ha impulsat diferents actuacions en els darrers 3 anys en més de 600 Hectàrees i per un valor de més de 2 milions d’euros en les zones cremades i regenerades del baix Berguedà, per fer més resistents aquest boscos a possibles riscos d’incendis forestals, i així, al mateix temps obtenir fustes de major qualitat per a la indústria o la biomassa.

El sector privat de la comarca també se n’ha adonat d’aquest estalvi econòmic que suposa el consum d’estella forestal per produir calor en els diferents processos i necessitats que es van detectant. Des de granges d’engreix de bestiar, a indústries del polígon industrial de Berga, ja apliquen aquestes tecnologies per obtenir calor. Són tecnologies que no necessiten d’ajudes econòmiques per ser sostenibles econòmicament. L’estalvi econòmic respecte als combustibles d’origen fòssil les esperona a desenvolupar-se. Davant la situació de puja de preus dels carburant d’origen fòssil, les empreses també es van interessant per l’energia de la biomassa.

Per altra banda, des d’aquest hivern, les instal·lacions de la Muntanya de Montserrat ja s’escalfen a partir d’unes calderes de 1,6 MWats. Això és gairebé la totalitat de l’energia necessària del complex turístic i religiós. 

El govern de la Generalitat de Catalunya, gens aliè a aquesta situació, està mobilitzant recursos per incentivar tot el cicle de la biomassa com a recurs energètic i econòmic. També la Unió Europea es proposa reduir l’emissió de gasos d’efecte hivernacle un 40% pel 2030. Segur que la biomassa hi tindrà un paper important.

Tot això ens porta a la conclusió de que cal potenciar la feina feta des dels diferents ajuntaments, Consell Comarcal, Diputació i Generalitat implicats per desenvolupar un clúster local i comarcal al voltant de la biomassa. Cosa que ja genera i generarà llocs de treball i riquesa al seu voltant. Però amb tot això, cal pensar en la ciutat de Berga com a epicentre d’aquest pol de desenvolupament. 

Psicòleg i Educador Social. Casat i pare de tres fills. Soc professor per vocació. Convençut de que la humanitat ha d’actuar localment per aconseguir grans canvis.  L’economia circular i la resiliència en l’àmbit del medi ambient són elements per generar justícia social i llocs de treball dignes i sostenibles.  Actualment, soc coordinador d’Espais Naturals i Medi Ambient a la Diputació de Barcelona. Participo en diferents entitats socials i culturals en l’àmbit dels Països Catalans. 

El més llegit