Opinió

Facilitar l’autonomia personal: una necessitat en tot el cicle de vida

El PDECAT com a partit nou, que neix amb l’experiència de la vella Convergència, està impregnat d’un extens recorregut de polítiques socials

ramon minoves nacio
13 de febrer del 2017
Actualitzat el 18 de febrer a les 3:34h
El PDECAT com a partit nou, que neix amb l’experiència de la vella Convergència, en les polítiques de gestió directa que aplica en els llocs on està a govern està impregnat d’un extens recorregut de polítiques socials. 

Per exemple, s’aposta decididament per les polítiques socials, en l’àmbit municipal de la Diputació de Barcelona. En aquest sentit, es té molt clar les dificultats que pateix una part de la població i la importància de fer arribar els serveis públics a tothom. Es té clar també, que des del PDECAT treballem per aconseguir la màxima qualitat de vida per a les persones, visquin on visquin en el conjunt dels nostres pobles i ciutats. I en aquesta línia, continuem cada vegada amb més fermesa, i oferint més serveis per cobrir les necessitats de les persones amb programes concrets i pràctics.

En aquest sentit, quan les persones es fan grans o quan es pateix un incident, que no els permet tenir l’autonomia completa, cal estar al costat de les persones. Des del món municipal, es pot oferir una ajuda addicional en l’adaptació de l’habitatge habitual per poder fer una vida diària el més propera a la  normalitat i plenitud. Per exemple, disposar d’un el bany o d’una cuina adaptada, poden ajudar en la vida del dia a dia.

Són detalls o petites reformes als habitatges que no són de gran envergadura, però que poden ajudar a resoldre la vida diària d’una persona. Parlem de plats de dutxa, agafadors, cadira de bany, vitroceràmiques, o altres intervencions de baix impacte en l’habitatge. En definitiva, intervencions petites, que representen grans millores als habitatges i les famílies.

El Programa d'Arranjament d'habitatges de la Diputació de Barcelona, és un bon exemple del què estem parlant. Per a les persones grans, aquest programa d’Arranjament d’Habitatges té com a finalitat garantir les condicions l'accessibilitat, la seguretat, la higiene, l’habitabilitat, i l’eficiència energètica mínimes mitjançant la realització de reformes bàsiques i la instal•lació d'ajudes tècniques a l'habitatge. Aquest ajut, es pot tramitar des dels serveis socials de cada ajuntament o el Consell Comarcal.

El programa s’adreça a persones mes grans de 65 anys, proposades pels serveis socials municipals, i que es trobin en situació de fragilitat. La Diputació de Barcelona ha aportat a aquest programa gairebé 6 milions d’euros per aquest any 2016 amb un total de més de 2000 intervencions. Aquest any 2017, el programa segueix vigent.

Aquest programa també afavoreix l’accessibilitat dels habitatges. Així, la major part dels beneficiaris se sent plenament segur per a la realització de les seves activitats diàries. 

El fet d’aconseguir 2.000 intervencions cada any, com també, poder arribar per primera vegada a persones menors de 65 anys amb discapacitat, encoratja a tirar endavant i insistir en aquest programa. 

És important donar suport als municipis, amb intervencions econòmiques, tècniques  o de suport, que són ben necessàries, però creiem que ho són més encara programes reals i pràctics com aquest, que arriba directament i atén les necessitats de les persones en aspectes com l’autonomia personal, tan necessària al llarg de la nostra vida.

Psicòleg i Educador Social. Casat i pare de tres fills. Soc professor per vocació. Convençut de que la humanitat ha d’actuar localment per aconseguir grans canvis.  L’economia circular i la resiliència en l’àmbit del medi ambient són elements per generar justícia social i llocs de treball dignes i sostenibles.  Actualment, soc coordinador d’Espais Naturals i Medi Ambient a la Diputació de Barcelona. Participo en diferents entitats socials i culturals en l’àmbit dels Països Catalans. 

El més llegit