Opinió

Trump i el clima

Encara ens queden molts passos a fer a nivell local, ja sigui a partir de les institucions com des de la vida diària de cadascú de nosaltres i del món empresarial

ramon minoves nacio
12 de desembre del 2016
Actualitzat a les 19:10h
La victòria de Donald Trump contra pronòstic de tota la premsa europea  i americana, malgrat la voluntat o interès de molts de nosaltres per la victòria de la Hillary Clinton, posa de manifest moltes febleses, ja siguin socials, econòmiques, geoestratègiques i fins hi tot d’apreciació del que realment està passant, així com del descontentament arreu del món de com s’estan fent les coses en general. Cada vegada hi ha més distància entre rics i pobres.

En aquest article, però, em vull centrar en l’aspecte de la preocupació en les futures polítiques mediambientals que genera la victòria dels Republicans als Estats Units. Els acords de la COP21 de París de l’any passat obrien un escenari de compromís per començar a posar mesures per frenar l’escalfament mundial, on els EEUU i Xina hi tenen un paper molt rellevant, bàsicament pel seu potencial de desenvolupament. Si ara els EEUU, frenen els acords assolits, això pot esdevenir  una complicació afegida. 

A Marràqueix aquesta setmana del 7 al 12 de novembre s’està celebrant la Cimera de Nacions Unides pel Clima COP22. En aquesta Cimera l’objectiu primordial és d’anar concretant els compromisos concrets dels països per implementar els acords de Paris. Malgrat els acords signats, els estats ara han d’implementar solucions concretes segons les seves pròpies prioritats. Això vol dir posar recursos, posar diners en projectes concrets per reduir les emissions de CO2, culpable de l’escalfament global. El nou president dels EEUU, durant la campanya electoral ha manifestat en diferents ocasions que no hi creu en el canvi climàtic, que no creu que sigui veritat, en contra de la totalitat d’opinions fonamentades del món científic mundial. En aquest tema haurem d’esperar esdeveniments. Però no cal perdre ocasió per anar fent canvis en el nostre sistema d’energies fòssils.

La propera setmana del 15 al 17 a Barcelona és celebrarà la fira “smart city expo world congres”, esdeveniment impulsat per la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona. Aquest és un espai per posar en contacte institucions, fabricants, investigadors i desenvolupadors de tecnologies aplicades de forma el més intel•ligent possible a facilitar la vida de les persones i a lluitar contra el canvi climàtic, racionalitzant procediments i actuacions a les ciutats del món.

A nivell de la nostra comarca del Berguedà, també s’estan impulsant des de les administracions actuacions per a fer front al canvi climàtic a partir de la Mancomunitat de Municipis amb la instal•lació de diferents calderes de biomassa a partir de l’explotació dels boscos. Encara ens queden molts passos a fer a nivell local, ja sigui a partir de les institucions com des de la vida diària de cadascú de nosaltres i del món empresarial. Per exemple, en un futur proper una gran part dels cotxes seran elèctrics. La Generalitat de Catalunya està impulsant una xarxa de recarregadors de vehicles elèctrics. Això només és el principi. Però al mateix temps és una oportunitat per implementar canvis tecnològics i econòmics, que al final generin nous llocs de treball.

Des de Berga i el Berguedà, malgrat el que passi als EEUU, seguirem impulsant actuacions per fer front al canvi climàtic.

Psicòleg i Educador Social. Casat i pare de tres fills. Soc professor per vocació. Convençut de que la humanitat ha d’actuar localment per aconseguir grans canvis.  L’economia circular i la resiliència en l’àmbit del medi ambient són elements per generar justícia social i llocs de treball dignes i sostenibles.  Actualment, soc coordinador d’Espais Naturals i Medi Ambient a la Diputació de Barcelona. Participo en diferents entitats socials i culturals en l’àmbit dels Països Catalans. 

El més llegit