El contracte de la neteja viària de Berga haurà d'esperar

El consistori no ha arribat a temps per introduir les modificacions i tornar a aprovar els plecs, així que el nou objectiu és presentar la licitació al ple del juliol

Una màquina de la neteja viària treballant a Santa Eulàlia
Una màquina de la neteja viària treballant a Santa Eulàlia | Televisió del Berguedà
10 de juny del 2024

El contracte de la neteja viària de Berga haurà d'esperar. Com a mínim, fins al ple ordinari del mes de juliol. I és que, malgrat que l'equip de govern va assegurar a la sessió plenària del maig que els plecs es tornarien a aprovar al juny, la revisió no ha arribat a temps i s'ajorna un mes.

"Ens sap greu no haver-ho pogut incorporar al ple del juny", declarava davant la premsa el regidor d'Urbanisme, Aleix Serra, assenyalant que "les modificacions que teníem previstes fer per salvar aquestes dificultats que presentava el recurs estan pràcticament a punt". "És veritat que hem tingut unes dates conflictives al maig, amb La Patum pel mig", argumentava Serra, tot incidint que "els tempos per entrar les modificacions eren molt justos".

En el decurs del ple, el portaveu de Junts per Berga, Ramon Caballé, també s'ha interessat sobre l'estat del concurs, després que tots els grups coincidissin a desistir de la licitació donat el recurs presentat en la recta final del període de presentació d'ofertes. "Vam decidir fer aquest pas enrere per no encallar aquest contracte, que és el més gran, de més valor i més pes que té aquest Ajuntament", apuntava Caballé al torn de precs i preguntes, i demandant a l'equip de govern "per què no s’ha complert amb el compromís donat?". A més, el portaveu de Junts incidia que aquesta licitació "és molt important", i puntualitzant que "creiem que la ciutat ha de millorar molt en termes de neteja, en totes les zones".

"Tens raó: al ple de maig vam aturar aquella licitació i l’objectiu era tornar a presentar-la al juny, però no ha estat possible", responia Aleix Serra, exposant que l'esmena tracta sobre qüestions laborals i de personal, així que "el que s’ha fet és demanar aquesta informació més precisa a l’empresa que actualment presta el servei, s’han estat intercanviant documents i s’ha parlat amb el redactor dels plecs per veure si calia actualitzar alguna altra cosa, i no hem arribat al juny".

Horitzó d'adjudicació a la tardor

La primera licitació es va aprovar en el marc del ple de l'abril, després d'una dècada amb un contracte caducat i a partir d'uns plecs originals redactats els anys 90, amb els vots favorables de la CUP, ERC, Junts i BeGI, i l'abstenció del PSC. En aquell moment, el regidor delegat ja va advertir que "és un tipus de contracte que moltes vegades pateix aquesta mena de recursos". Així que, quan es va fer efectiu un per part de l’Asociación de Empresas de Limpieza Pública, el mateix plenari va acordar desistir d'aquells plecs i tornar a aprovar un nou concurs: "Amb l'assessorament jurídic que ens van fer va semblar que era millor retirar aquella licitació, fer uns petits ajustos i tornar-la a treure, abans que anar-nos a embrancar amb un tribunal que podria resoldre al cap de molts mesos", ha afirmat Serra.

Tot plegat, i comptant que els nous plecs s'aprovin al juliol i puguin tirar endavant sense nous recursos, el nou calendari de l'Ajuntament de Berga respecte del contracte de neteja viària estableix una recepció de les ofertes durant el mes de juliol i una adjudicació passat l'estiu. "És una licitació una mica més complicada de valorar i puntuar les ofertes a l'hora de fer les adjudicacions, perquè aquí les empreses no només posen un preu i les millores sinó que també fan una proposta d'organització dels serveis", ha asseverat Serra, insistint que "hi ha una part de valoració que és més tècnica i laboriosa, i per tant ens portarà una mica més de temps, però s'hauria de tancar durant la tardor".

Arxivat a