Els pactes JxCat-ERC pugnen amb la «nova sociovergència» als consells comarcals

Els acords estan ja tancats en 34 dels 40 ens supramunicipals mentre que a comarques com els vallesos, el Bages o el Tarragonès la negociació continua

13 de juliol de 2019
Ple fundacional del Consell Comarcal del Ripollès
Ple fundacional del Consell Comarcal del Ripollès | CCRipollès
Els pactes són molt plurals als quaranta consells comarcals que es renoven aquests dies. Si bé en alguns casos els partits independentistes majoritaris -ERC i JxCat- han apostat per treballar conjuntament, les desavinences i la competència els han acabat separant en altres, donant entrada al PSC a diversos governs, en la majoria dels casos de la mà de JxCat.

La pugna dels darrers dies entre independentistes -atiada arran de l'acord a la Diputació de Barcelona- ha provocat que els socialistes s'hagin convertit en soci preferent de govern en diversos consells. A les comarques més petites la pugna és intensa entre JxCat i ERC i, sovint, el PSC, com la CUP o grups independents, exerceixen el paper de partit frontissa mentre els grans, més que intentar posar-se d'acord, lluiten per atreure'ls.

Ara per ara, i malgrat que no tots els pactes estan tancats ni tots els consells s'han configurat, JxCat té acords sòlids o ja fixats amb el PSC -i en algun cas alguna altra formació menor- a un mínim de nou consells, entre els quals el de l'Alt Empordà, el Baix Llobregat o el del Ripollès. Per altra banda, i tal com ha reclamat part de la societat civil independentista els últims dies, s'han assolit acords independentistes entre els republicans i JxCat a vuit consells, com ara el de l'Alt Urgell, el Gironès, Osona o el Pallars Jussà.

JxCat assoleix la presidència a com a mínim 17 consells, mentre que ERC es fa amb un mínim de dotze, i els socialistes dos. En com a mínim un hi haurà sociovergència en la presidència i en un altre es compartirà la figura de president entre els republicans i els de Puigdemont.

Els consells, que tenen assignades competències en matèria de cooperació local, estan formats per regidors o alcaldes que els partits han repartit a través d'un sistema d'elecció que combinael nombre de regidors a la comarca amb els vots populars obtinguts, seguint el mètode d'Hont. Aquest cop, en comptes de 41 consells comarcals n'hi haurà 40, a més del Consell d'Aran. És així perquè el Consell Comarcal del Barcelonès va iniciar la seva dissolució el passat març el 2017. La suspensió comporta la cessió i manteniment dels serveis per part de l'AMB, la Generalitat i els ajuntaments. La polèmica recau, sobretot, pel repartiment del deute. L'AMB la presidirà, com és tradició, l'alcaldessa de Barcelona.

CONSELLS AMB PACTES ENTRE JXCAT I ERC

-L'Alt Urgell: El president escollit és Miquel Sala, de JxCat, que ostentarà el càrrec durant dos anys i mig, mentre que el republicà Miquel Riera li prendrà el relleu durant el darrer any i mig. L'acord inclou també dues vicepresidències per a cadascuna de les formacions. 

-El Baix Camp: Junts presidirà el Consell els dos primers anys i ERC els dos darrers.

-La Cerdanya: La regidora d'ERC Roser Bombardó és escollida presidenta del consell amb el suport dels nou representants de JxCat, però només tres dels set vots del seu grup. Els altres quatre han votat a favor d'un altre republicà, Joan Manuel Serra. Els dos partits han acordat partir la legislatura en dos, i serà l'alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, qui liderarà la institució els últims dos anys de mandat. 

JxCat assoleix la presidència a com a mínim 16 consells, mentre que ERC es fa amb un mínim de 12

-La Garrotxa: L'alcalde de la Vall de Bianya, Santi Reixach (JxCat) ha estat elegit nou president de la corporació per als pròxims quatre anys. Ha obtingut 23 vots a favor -els de JxCat i ERC- tot i que al seu partit li bastaven els seus propis 14 consellers per a proclamar-lo.

-El Gironès: L'acord permet garantir una majoria àmplia, ja que els dos grups sumen 23 dels 33 consellers, i donarà la presidència a l'alcalde de Sant Gregori, Quim Roca, de JxCat, tot el mandat.

-Osona: ERC, JxCat i Independents d'Osona reediten el pacte del 2017. En l'inici del mandat, el 2015, es va forjar un pacte entre CiU, ERC, Independents i PSC, però la situació política per l'aplicació del 155 va trencar l'acord. La presidència recaurà sobre Esquerra, tot i que encara no s'ha acordat la persona.

-El Pallars Jussà: L'aliança dona els quatre anys de presidència a JxCat, de la mà de l'alcalde de Castell de Mur, Josep Maria Mullol, així com la segona vicepresidència. La gerència i la primera vicepresidència són per a ERC. Aquest pacte ha estat difícil d'assolir, fins al punt que ha hagut de fer de mitjancer un representant d'Òmnium per evitar el pacte amb el PSC.

-El Segrià: David Masot, alcalde de Maials de JxCat, serà el president, i el seu partit comptarà amb dues vicepresidències, les mateixes que tindran els republicans. L'acord, segons han dit, s'emmarca en els pactes supramunicipals JxCat-ERC, atès el context nacional del procés.

CONSELLS AMB PACTES ENTRE JXCAT I EL PSC

-L'Alt Empordà: 
Els dos partits reediten l'acord que ja tenien. Junts ho fa amb 15 consellers i la presidència a càrrec de Sònia Martínez, alcaldessa de la Jonquera, i els socialistes amb cinc, que sumen majoria absoluta al consell. Informacions d'última hora revelen que ERC havia ofert també un acord al PSC per evitar el pacte amb JxCat. 

-El Baix Llobregat: PSC, JxCat i els comuns pacten al Baix Llobregat, permetent una majoria de 25 dels 39 consellers. L'alcaldessa socialista de Vallirana, Eva Martínez, ocuparà la presidència, i la primera vicepresidència també recaurà en els socialistes, que compten amb 16 representants. Pels comuns -quatre consellers- i Junts -quatre consellers- quedaran la segona i tercera vicepresidències. 

-L'Alt Penedès: Els socialistes i JxCat també reediten el pacte. El president continuarà sent Xavier Lluch, alcalde de Font-rubí per JxCat, que ostentarà la majoria absoluta amb 19 membres, amb els dotze consellers del seu partit i els set del PSC.

Consells com el el Baix Llobregat i el Baix Penedès estaran presidits per alcaldes del PSC

-L'Anoia: JxCat i el PSC pacten governar junts, malgrat que ERC és la força amb més consellers. L'alcalde de Masquefa, Xavier Boquete, continuarà al capdavant de l'ens durant els propers tres anys, mentre que l'últim any s'hi posarà el president del PDECat a l'Anoia, Santi Broch. 

-El Baix Penedès: L'acord permet sumar els 12 consellers socialistes amb els vuit de JxCat i, per tant, tenir majoria absoluta. L'alcalde de l'Arboç, Joan Sans (PSC), queda a la presidència. 

-El Tarragonès: ERC i PSC tenen el mateix nombre de representants al Tarragonès amb nou consellers cadascun. En aquest cas, ha estat JxCat -amb set- qui ha fet decantar la balança en favor dels socialistes. Presumiblement, els postconvergents es quedarien la presidència.

-El Berguedà: JxCat -set consellers- ha decidit tornar a pactar amb el PSC -un conseller- i també fer-ho amb l'Associació d'Agrupacions d'Electors del Berguedà -dos consellers-, per retenir la presidència de l'ens. D'aquesta manera es decanta la balança en favor dels de Puigdemont, en plena pugna amb els republicans per liderar el consell, davant d'un possible acord entre ERC -sis consellers- i la CUP -tres consellers-. 

-El Garraf: Les dues formacions han negociat un pacte de presidència partida, amb l'alcaldessa socialista de Sant Pere de Ribes, Abigail Garrido, i la sitgetana Mònica Gallardo, fins ara cap de comunicació de la Diputació de Barcelona, al capdavant. El PSC va obtenir 11 consellers comarcals i JxCat, sis. Per la seva part, ERC en va assolir set. 

-El Ripollès: JxCat manté per tercer mandat consecutiu la presidència del consell, amb un pacte amb MES -amb qui ja governaven plegats- i el PSC. D'aquesta manera, desbanquen ERC que, per primera vegada a la història, és la força amb més consellers comarcals –en té 8, un més que JxCat- i tenia el suport de la CUP per presidir-lo. El PSC, per la seva banda, té dos representants, mentre que MES i la CUP, un respectivament.

-La Selva: L'alcalde de Caldes de Malavella, Salvador Balliu (JxCat), presidirà el consell amb el suport d'Independents de la Selva -cinc consellers- i el PSC -quatre consellers-. D'aquesta manera s'ha aconseguit una majoria de 18 consellers dels 33 que hi ha.

CONSELLS AMB PACTES ENTRE ERC I EL PSC

-La Terra Alta: ERC liderarà el consell amb un pacte a cinc que acaba amb l'hegemonia històrica de JxCat. Neus Sanromà, regidora d'ERC a Arnes, serà la presidenta després de l'acord amb la Unió per la Terra Alta -vinculada als socialistes-, la FIC, Entesa i l'Agrupació d'Electors de Bot.

-L'Urgell: Un pacte d'ERC amb el PSC i la CUP permet desbancar JxCat, que era qui tenia més consellers. Gerard Balcells, alcalde de Sant Martí de Riucorb, ha sortit escollit president amb els vuit vots del seu partit, i els dos vots dels representants del PSC i de la CUP. 

ALTRES PACTES COMARCALS

-El Baix Ebre: ERC i Movem Terres de l’Ebre-EC-G han signat un acord per fer president el tortosí Xavier Faura.

-El Baix Empordà: ERC, Tots x l’Empordà i Unió de Partits Municipalistes de Catalunya signen un acord per governar junts amb Joan Loureiro (ERC) com a president. 

-La Conca de Barberà: ERC i la Federació d’Independents de Catalunya reediten el pacte de govern al consell i mantenen el model de funcionament. Aquest divideix el mandat i la presidència en dos anys cadascun. 

ERC pren per primera vegada a la història la presidència a JxCat al Pla de l'Estany, i a l'Urgell pacta amb el PSC i la CUP per desbancar els postconvergents

-El Pallars Sobirà: L’alcalde de Rialp, Gerard Sabarich, és el nou president del consell amb el suport dels vuit consellers de JxCat i els dos de Som Poble, candidatura vinculada a la CUP, tal com disposa l’acord entre totes dues formacions.

-El Pla de l'Estany: ERC pren, per primera vegada a la història, la presidència a JxCat gràcies al suport de l'únic representant de Sumem Banyoles-Alternativa Municipalista. L'alcalde de Porqueres, Francesc Castañer, és el nou president de l'ens. Deu dels 19 consellers van votar el republicà. 

-El Solsonès: ERC -nou consellers- liderarà, de la mà de la republicana Sara Alarcón, el consell gràcies al vot per a la investidura de la CUP, que decanta la balança davant d'un possible pacte entre JxCat -set consellers- i els independents, que en tenen dos. 

CONSELLS DE GOVERN MONOCOLOR

-L'Alta Ribagorça: JxCat, amb l'alcaldessa de Villaller Maria José Erta, es manté com a força hegemònica al consell amb 11 representants.

-Les Garrigues: Junts manté la majoria malgrat perdre un representant i quedar-se amb 10. Dona entrada al PSC a la junta de govern i en deixa fora ERC. El president és Jaume Setó.

-El Montsià: ERC es consolida com a força hegemònica amb 13 dels 25 consellers.

-La Noguera: Esquerra assoleix, amb Miquel Plensa al capdavant -alcalde d'Algerri-, la majoria absoluta amb deu dels 19 consellers.

-El Pla d'Urgell: Junts seguirà governant després de revalidar la majoria absoluta tot i perdre dos representants i quedar-se amb deu. El president és Rafel Panadés, alcalde de Poal.

-El Priorat: ERC aconsegueix la majoria absoluta, després d’incrementar dos consellers -de vuit a deu-. A més, li ha pres el primer lloc a JxCat, que ha baixat el nombre de consellers fins a set. La CUP s'ha mantingut amb un. La presidència queda a mans de Xavier García.

Consells com els dels vallesos, el Moianès, el Bages o el Maresme segueixen en fase de negociació

-La Segarra: El consell es manté a mans d'ERC, tot i que sense majoria absoluta. Els republicans -amb nou membres-, no han aconseguit el suport de la CUP, que té un conseller, tot i que governaran per ser la força més votada. JxCat té vuit consellers i el PSC, un, i el president serà Francesc Lluch, alcalde de Sant Guim de Freixenet.

-La Ribera d'Ebre: Esquerra s'imposa amb la majoria absoluta de deu dels 19 consellers. La presidenta és Gemma Carim.

CONSELLS EN FASE DE NEGOCIACIÓ

-L'Alt Camp: JxCat flirteja amb el PSC i Alcoverencs pel Canvi. Després que JxCat hagi pedut la majoria absoluta, amb nou regidors dels 19, busca un pacte per mantenir l'ens. 

-El Bages: ERC aposta per un govern ampli i de consens amb JxCat, la CUP i En Comú Guanyem. Els republicans, que compten amb 13 consellers, busquen ampliar majories, tot i que l'acord encara no està tancat. 

-El Maresme: El PSC, amb vuit consellers, i JxCat, amb sis representants, exploren reeditar el seu pacte, cosa que deixaria ERC a l'oposició, malgrat ser la força amb més representants -12 dels 33 consellers-.

-El Moianès: JxCat i ERC negocien, després que Esquerra hagi realitzat una proposta de govern d'unitat i hagi proposat dividir la presidència als postconvergents. Els dos partits ham empatat a set consellers, amb avantatge pels republicans. L'agrupació Castellterçol en Positiu ha assolit dos representants i la CUP ha entrat amb dos. 

-El Vallès Occidental: Tampoc està tancat el consell del Vallès Occidental. El PSC és la primera força amb 12 representants, i ERC en té 10. Caldrà veure, doncs, si hi ha pacte amb JxCat, que en té cinc, i quin és el paper de la llista de Jordi Ballart (Tot per Terrassa), que en té dos. 

-El Vallès Oriental: L'escenari està molt obert. S'està negociant entre JxCat -set consellers- i el PSC -deu-, malgrat que ERC és la primera força amb onze representants. També hi ha converses per fer un quatripartit entre ERC, comuns, PSC i JxCat.