L'oposició de Berga canta les quaranta a l'equip de govern pels pressupostos

Moisès Masanas assegura que la setmana vinent farà arribar als grups una proposta de comptes per treballar-la i arribar a enteses, especialment al capítol d'inversions

12 de gener de 2024, 12:30
Actualitzat: 12:30h
El ple ordinari de l'Ajuntament de Berga celebrat aquest dijous
El ple ordinari de l'Ajuntament de Berga celebrat aquest dijous | Lídia López
L'Ajuntament de Berga ha iniciat el 2024 sense tenir sobre la taula una proposta de pressupostos. L'any passat, el consistori va acabar aprovant les finances anuals en un ple extraordinari a finals de març, però enguany hi ha un aspecte que condiciona la tasca de l'equip de govern: no té majoria, així que haurà de negociar amb l'oposició per tirar-los endavant. En la primera sessió ordinària del 2024, tots els grups s'han referit als comptes d'enguany, criticant l'absència de documents de treball i instant a ERC i la CUP a debatre amb tots els representants del plenari.

La primera a preguntar al respecte ha estat Clara Comellas, de Junts per Berga, advertint que "no tenim ni un paper, ni un esborrany, ni s'ha fet cap reunió", i posant en avís que "una pròrroga dels pressupostos implica un endarreriment en les inversions i en les factures". De fet, en una intervenció anterior, l'altra regidora de la formació, Queralt Sales, ja havia retret la "inacció" i la "capacitat de reacció nul·la" de l'equip de govern respecte de les diferents actuacions i arranjaments pendents de fer realitat, assenyalant precisament la "baixa execució de les inversions previstes el 2023, que ronda el 20%".

Per part del PSC, Abel Garcia ha qüestionat: "Amb la informació que tenim nosaltres, quines propostes volen que els hi fem?", incidint que "podem fer la carta als Reis, però quantes vegades hem aprovat que l'aigua arribi a Queralt?". "D'idees us en puc donar 20 ara mateix, però m'agradaria que fossin el més coherent i realistes possibles", ha emfatitzat el socialista, reivindicant fer realitat altres accions i eines que ajudin a perfilar la situació econòmica del consistori, com per exemple, un Pla de contractació vigent.

També ha aprofitat el torn de precs i preguntes per referir-se als comptes la portaveu de Berga Grup Independent, Judit Vinyes, qui ha lamentat que "els pressupostos no existeixen i això vol dir que ja hem perdut un mes". D'aquesta manera, ha exigit celeritat al govern i els ha animat a elaborar "un pressupost realista i objectiu", en especial pel que fa a les inversions, incidint que "els projectes han de tenir un sentit si els incloem". "Seria ideal que fossin aprovats per unanimitat, perquè voldrà dir que han rebut la supervisió de tots els partits i que creiem que poden ser viables", ha conclòs Vinyes.


Una llosa d'1.200.000 euros

Per part de l'equip de govern, el regidor delegat de l'Àrea d'Hisenda, Moisès Masanas, ha confirmat que, la setmana vinent, farà arribar a tots els grups una proposta amb uns còmputs tancats i, a continuació, encetar un debat perquè les formacions puguin fer les aportacions i ajustaments que considerin. En aquest sentit, el titular d'Hisenda ha declarat que  "lamento que no hagi pogut ser abans", però ha reconegut que "està sent difícil quadrar el pressupost", en especial, per les demandes per muscular l'estructura del consistori allà on hi ha mancances, els sobrecostos de serveis i contractes elevats com el de la neteja viària, i, especialment, el retorn d'1.200.000 euros que ha de fer front enguany l'Ajuntament de Berga.

En declaracions a Nació Berguedà, Masanas ha precisat que bona part d'aquests compromisos responen al retorn de l'ICO, amb data de 30 de setembre de 2024, que no van poder refinançar per la negativa de l'oposició en el ple del setembre, i que se situa sobre els 850.000 euros. Paral·lelament, també hi ha altres 350.000 euros lligats a crèdits corrents que es van pagant successivament i que tenen diferents dates de finalització. "És una realitat que no ajuda", comparteix el regidor, que assevera que l'equip de govern defuig d'un escenari de pressupostos prorrogats.

En tot cas, Masanas ha puntualitzat que "quasi totes les administracions aproven els pressupostos a any vençut", però que hi ha mecanismes perquè les obligacions econòmiques passin d'un any a l'altre i tot continuï funcionant. "Seria bo tenir pressupost a 1 de gener? Seria perfecte. És un drama no tenir-lo? No", apunta, recalcant que "la responsabilitat de l'equip de govern no és donar-vos uns pressupostos que no estan calculats". Sigui com sigui, ha valorat que hi ha algunes accions que s'han d'incloure pel fet que "costa molt incorporar projectes un cop aprovats els comptes", indicat que la voluntat de l'equip de govern no és acabar l'any executant un percentatge reduït de les inversions contemplades, sinó que aposten per la previsió perquè "si després tens una oportunitat amb un projecte que no has incorporat, la pots perdre". 


Més fiscalització de les despeses i ingressos

Paral·lelament, l'oposició també ha reclamat a l'equip de govern que sigui més curós a l'hora de tirar endavant certes inversions. Des de Junts, Ferran Aymerich s'ha referit a la difusió de la campanya de joguines sense gènere d'aquest Nadal, amb intervencions com el vinilat de l'edifici de Finques Ciutat pel seu pròxim enderroc. Una crítica que la regidora de Feminisme, Rosa Rodríguez, va titllar de demagògica emfatitzant la importància de les accions per a la igualtat. També va qüestionar els costos nadalencs Judit Vinyes, qui va considerar que mancava control en la relació d'algunes despeses d'enllumenat festiu. En aquest sentit, Moisès Masanas ha apuntat que "podem negociar que es pot fiscalitzar millor, però ha de quedar clar que els tècnics validen totes les factures abans d'entrar-les al circuit que pertoca", insistint que "la ciutadania no ha de tenir por d'un descontrol".

En una línia similar, Ramon Caballé, portaveu de Junts, ha plantejat les oportunitats perdudes en termes d'ingressos parlant de les subvencions per a la realització de les activitats esportives de la Generalitat, a les quals el consistori ni tan sols ha concursat; mentre que Abel Garcia ha mencionat els 300.000 euros de l'amortització de les inversions del contracte d'aigua que els ciutadans de Berga paguen a través de les factures. Una xifra que el titular d'Urbanisme, Aleix Serra, ha matisat manifestant que "és un número sobre el paper que, com passa sovint amb les empreses grans, tenen interpretacions que solen acabar als tribunals", afegint que "aquests diners que semblen disponibles, no estan tant a l'abast".
 
Arxivat a