L'oposició frena el refinançament de 859.000 euros de deute a l'Ajuntament de Berga

L'equip de govern no es resigna i s'emplaça a noves trobades i altres sistemes per garantir liquiditat de cara al pressupost del 2024

15 de setembre del 2023
Actualitzat a les 16:28h
Un instant del ple ordinari del setembre de 2023 a l'Ajuntament de Berga
Un instant del ple ordinari del setembre de 2023 a l'Ajuntament de Berga | Lídia López
El ple de l'Ajuntament de Berga d'aquest setembre, el primer ordinari del mandat i el que ha marcat l'inici del curs polític 2023-2024, va viure la primera disputa de caràcter econòmic. La possibilitat de refinançar 859.000 euros del deute del consistori, exercici que ja s'ha dut a terme enguany amb una quota de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) del mateix valor, va culminar amb la retirada del punt a l'ordre del dia per part de l'equip de govern en evidenciar la manca de suport per tirar endavant la proposta. Al davant es van trobar una oposició majoritària que apel·lava a un context econòmic advers i reclamava responsabilitat en la gestió de l'economia del consistori.

Com si els papers s'haguessin intercanviat, l'equip de govern volia tenir aquest recurs a la butxaca i poder activar la palanca del refinançament en cas que, a l'hora de fer el nou pressupost, ho trobessin escaient. En canvi, les formacions que anys enrere havien apostat per aquesta acció es van mostrar prudents ahir al vespre i van demanar un exercici de contenció econòmica. En concret, la demanda que feien CUP i ERC era aprovar l'adhesió al Fons d'Ordenació del 2024, una de les branques del Fons de Finançament d'Entitats Locals del Ministeri d'Hisenda i Funció Pública espanyol. Així ho va exposar el regidor d'Hisenda, Moisès Masanas, que va deixar clar que aquesta acció no suposava fer la demanda formal de refinançament de la pròxima quota de l'ICO, sinó "obrir la porta a sol·licitar-ho, en cas que sigui necessari". De fet, l'Ajuntament de Berga ha estat un dels beneficiaris d'aquest programa enguany, tal com va explicar a finals de març l'aleshores regidor d'Hisenda, Marià Miró, en el moment de dur al ple el pressupost del 2023. Però l'enfocament de l'oposició no anava en la mateixa línia.

"Avui, el preu del diner és el més car dels últims 22 anys. Actuant amb responsabilitat, i malgrat que el 2020 dèiem que era necessari refinançar, ara no és moment", ha defensat al respecte Ferran Aymerich, de Junts per Berga, incidint en el fet que "mentre que el 2020 hi havia una conjuntura favorable, resultat d'un context anòmal d'interessos negatius, ara no toca demanar préstecs al 5%". Amb contundència, Aymerich ha recalcat que fer aquest pas implicaria "sumar uns 250.000 euros que no tenim d'interessos" i, per aquest motiu, demana al consistori "ser conservadors un any, mentre es corregeix la inflació". Amb tot, el de Junts ha incidit que "no seria lògic prendre una decisió diferent a la que prenem personalment amb els diners de tots els habitants de Berga".

Per la seva banda, des del PSC, Abel Garcia ha començat el seu parlament al voltant de la qüestió recordant que, l'any 2020, el principal posicionament d'ERC en contra del pressupost va ser justament que no hi havia un pla de refinançament per fer front a les pròximes quotes per eixugar el deute. Així mateix, ha coincidit en la lectura macroeconòmica d'Aymerich i ha valorat que "l'únic que guanyaríem és temps, el que vulgarment es coneix com xutar la pilota endavant i no afrontar les obligacions que anem adquirint", tot instant l'equip de govern a treballar en les ordenances com a via per generar certs ingressos i "guanyar musculatura econòmica". 

També han mostrat la seva negativa des de Berga Grup Independent (BeGI), des d'on la seva portaveu, Judit Vinyes, ha reclamat que "el més greu que trobem és haver de demanar un crèdit per un projecte inexistent", afegint que "a ningú se li acudiria anar a demanar un crèdit al banc per si de cas”. Així mateix, Vinyes ha etzibat a l'equip de govern que "ens hem hagut de menjar la gràfica de la CUP i el deute durant vuit anys, així que no trobaríem gens normal ara haver-nos d'empassar que demanarem més crèdit gratuïtament", sentenciant que "tots aquests defectes de gestió econòmica enfonsen l'Ajuntament de Berga".


Decepció de l'equip de govern

En resposta a les valoracions, Masanas ha insistit que "no anem a demanar un crèdit ni a pagar interessos a preu de mercat", lamentant que "potser és que em vaig explicar molt malament si s'ha entès així". A més, recalca que "ni a la CUP ni a Esquerra ens agrada anar a demanar diners a Madrid", però que si es volia optar per aquesta via era per tenir més múscul econòmic i "tirar endavant la ciutat". "Tots sabem que tenim una situació econòmica molt complicada que ens ha portat a perdre oportunitats", ha detallat el regidor, que ha apuntat que "quan estiguem fent els pressupostos sabrem si aquesta decisió és bona o és dolenta per Berga". Així mateix, l'alcalde de Berga, Ivan Sànchez, ha reiterat que "algunes expressions o afirmacions que s'han dit avui aquí no tenen res a veure amb el que anàvem a fer".

"Ara semblarà com que no volem que passin coses", rebatia Aymerich, que ha matisat que "les oportunitats perdudes en aquesta casa, els últims quatre anys, han vingut principalment del capítol d'ingressos i la pèrdua de subvencions de forma reiterada". Amb tot, i davant el context desfavorable per a l'equip de govern, l'alcalde ha optat per retirar el punt de l'ordre del dia, amb un gest de decepció a les files d'ERC i la CUP. Un malestar que s'ha pogut palpar novament a la recta final del ple, davant la pregunta de Lluís Minoves (BeGI) sobre l'estat actual de la situació dels Pedregals i el projecte d'urbanització del barri, sobre el qual el regidor d'Urbanisme, Aleix Serra, ha declarat que "la licitació tirarà endavant en el moment que la tresoreria de l'Ajuntament sigui prou favorable, i no sé si després del que ha passat en aquest ple pot ser encara més complicat".
 

Un instant del ple ordinari de setembre del 2023 a l'Ajuntament de Berga Foto: Lídia López


En declaracions a Nació Berguedà, Moisès Masanas ha precisat que si van entrar el punt a l'ordre del dia era perquè, en les reunions prèvies amb la resta de grups municipals, semblava que hi havia una entesa per facultar a l'alcalde a prendre el pas per l'adhesió al Fons d'Ordenació del 2024. Per tant, ha reconegut sentir-se "sorprès" pel resultat del debat d'ahir, així com per les afirmacions reiterades dels diferents representants de l'oposició que feien referència al fet de contraure un nou crèdit i no a un refinançament. El regidor també ha negat que els interessos als quals s'hauria de fer front freguessin el 5%, posant d'exemple l'exercici de refinançament que s'ha dut a terme enguany i que en un context d'inflació del 3,3%, n'hauran de pagar l'1,75%.

Per tot plegat, el regidor d'Hisenda ha emfatitzat que "aquest cost d'oportunitat de la masterclass d'economia es perd quan Europa està donant fons Next Generation i FEDER i tu no tens la capacitat de finançar", afegint que "poder pagar el diner una mica més car et compensa si ets capaç de treure-li un bon ús". En aquest sentit, Masanas ha fet referència precisament a la urbanització dels Pedregals, explicant que "si entrem això al ple és perquè tenim ja molt treballats uns pressupostos, i si no refinancem aquests 859.000 euros, els haurem de reservar sense poder-los dedicar a un projecte interessant com el dels Pedregals", afirmant que "el meu objectiu era posar-los allà, però potser no podrem".

Sigui com sigui, ERC i CUP no es resignen, i avancen que reprendran els contactes amb l'oposició: "Volem negociar i ens volem explicar". Així mateix, Masanas avança que "aquesta era una porta, però treballarem per obrir-ne d'altres", per tal que el consistori es pugui dotar d'un bon múscul financer per fer realitat un bon pressupost pel 2024. "El que no ens podem permetre és tornar a aprovar un pressupost a l'abril perquè això és fatal per la ciutat", sentencia el regidor, recordant que "aleshores vam haver de menester diners d'aquests que vam refinançar". Cal tenir en compte que, en cas de no optar finalment pel refinançament, l'Ajuntament de Berga haurà de fer efectiu, abans del 30 de setembre de 2024, a un retorn de 859.000 euros.
 
Arxivat a