Municipals del 28-M: què hi ha en joc a Berga?

Els comicis a la capital berguedana posen a prova la CUP i el seu poder per revalidar l'alcaldia, en contra de l'oposició i les noves formacions

19 d'abril del 2023
Actualitzat el 08 de maig a les 17:10h
El ple ordinari de l'Ajuntament de Berga, el gener del 2023.
El ple ordinari de l'Ajuntament de Berga, el gener del 2023. | Lídia López

Les eleccions municipals s'acosten. Amb el decret de convocatòria ja publicat, el pròxim pas serà la presentació de les candidatures davant la Junta Electoral des d'avui i fins al 24 d'abril, la qual publicarà la llista oficial el dia 26. A Berga, s'han confirmat sis candidatures, tot i que el PP també ha manifestat la voluntat de fer el pas de presentar una llista (seria  la setena). Amb tot, es poden presentar escenaris diversos a partir del 29 de maig, i a continuació, els oferim una primera aproximació.

Qui ocupa l'alcaldia de Berga i com aspira a revalidar el càrrec?

La CUP ha comandat el consistori de la capital berguedana per segona legislatura consecutiva. Després d'imposar-se per escassos vots l'any 2015, portant una dona al capdavant de l'Ajuntament de Berga per primera vegada a la història, Montse Venturós va reforçar el seu suport l'any 2019, amb dos regidors més. Ara bé, els problemes de salut la van apartar del càrrec, i des del 2021 és Ivan Sànchez qui ocupa l'alcaldia.

Sànchez ha hagut de fer front als darrers cops de la pandèmia com a alcalde, així com la posterior recuperació, que ha estat marcada per la crisi de preus i la inflació. Aquest fet, sumat als compromisos de pagament pel deute del consistori van fer allargar l'aprovació del pressupost d'enguany, que finalment va tirar endavant a tocar del mes d'abril i "amb més múscul econòmic".

La CUP, que defuig de personalismes, confia que la proposta torni a convèncer els veïns. De fet, el mateix Sànchez ja va deixar clar, en l'anunci de la seva candidatura, que "no soc líder de res", posant en valor el conjunt de la llista i les seves membres. "Estem fermament convençuts que som la millor opció per continuar dirigint la ciutat", va declarar Sànchez en l'anunci de la candidatura de la CUP, refermant que "em sento fort i capacitat" pel càrrec, i insistint que la seva vàlua "s'ha demostrat, durant els dos anys que m'ha tocat estar al capdavant".
 

Quins són els principals aspirants a rellevar Ivan Sànchez?

Els candidats dels tres partits que ara acompanyen la CUP a l'Ajuntament seran els que tindran més números de lluitar-li el lloc. Junts per Berga encapçala l'oposició i presenta com a candidat un dels seus regidors actuals: Ramon Caballé. Caballé s'estrena com a cap de llista, ja que l'any 2019 va ocupar la 12a plaça a la llista. Per part d'ERC, també posaran una cara nova al capdavant de la candidatura de la capital berguedana, si bé ja és coneguda en la política local de la comarca. I és que els republicans han apostat per l'actual alcalde de Saldes, Moisès Masanas, per guanyar força al consistori. En darrera instància, Abel Garcia, del PSC, serà l'únic candidat que repetirà respecte del 2019, així que aprofitarà l'experiència per optar a l'alcaldia.
 

Quins seran els grans debats en campanya a Berga?

Quan falta un mes i mig per a les eleccions, el ple de Berga té pendents diferents elements que, en cas de no ser aprovats, hauran de passar per a la pròxima legislatura. En el tinter hi ha elements com posar les bases per a la Casa de la Patum, l'execució de l'Estació d'Autobusos, la municipalització (o no) del servei d'aigua, l'actualització del contracte de neteja viària i la redacció de l'Ordenança de Civisme. D'altra banda, les candidatures també hauran de parar atenció a les demandes més habituals de la ciutadania, com les que tenen a veure amb la sensació de deixadesa d'alguns punts de la ciutat, la manca d'oferta d'habitatge en el mercat del lloguer o les iniciatives per a la transició energètica, així com continuar fent front al deute del consistori.
 

Quines són les principals novetats respecte de les últimes eleccions?

En aquests comicis, Berga comptarà, després de molts anys, amb una candidatura impulsada per part d'una agrupació d'electors. Berga Grup Independent, amb Judit Vinyes al capdavant, ha aconseguit superar el tall dels avals amb nota, amb més de 1.000 signatures (en necessitaven 500). Un altre element nou i rellevant en les finances de l'Ajuntament és la consolidació, l'any 2020, de la gestió de l'Hospital de Berga per part del Departament de Salut. Aquesta decisió es va anunciar l'estiu del 2015, però no ha estat fins als darrers anys que s'ha fet efectiu. Aquest canvi ha donat aire als comptes del consistori.
 

Quins pactes hi pot haver després del 28-M?

En aquests moments, l'equip de govern de l'Ajuntament de Berga el conformen els 8 regidors de la CUP i els 2 d'ERC, així que seria fàcil pensar que aquest acord es pugui reeditar en la pròxima legislatura. D'altra banda, l'experiència al Consell Comarcal podria unir els camins de Junts per Berga i el PSC, si bé la recent renúncia d'una de les regidores de Junts al grup municipal, tot i mantenir l'acta, per la voluntat expressa de formar part de la llista del PSC posa en dubte una possible entesa. Per la seva part, des de Berga Grup Independent ja han exposat la seva voluntat de donar la mà a tota proposta que sigui beneficiosa per la ciutat, així que la seva entrada al consistori podria ser la clau per desbloquejar-ne la governabilitat.

Fitxa tècnica de Berga

  • Quants habitants té? Berga compta, segons dades de l'Idescat del 2022, amb 16.762 habitants.
  • Quants regidors hi ha en joc? 17 regidors i regidores, situant la majoria absoluta en 9.
  • Quin va ser el resultat de les últimes eleccions? En els passats comicis, la CUP va fregar aquesta xifra amb 8 regidors, seguits dels 6 de Junts per Berga. Van completar l'Ajuntament ERC, amb 2 regidors, i el PSC amb 1. 
  • Quina va ser la participació? Del 67,29% de l'electorat
  • Hi va haver algun pacte després dels comicis? Sí, la CUP va pactar amb ERC.