La Generalitat gestionarà l'hospital de Berga

Una empresa anomenada Salut Catalunya Central entomarà la gestió del centre de cara a l'1 de juliol del 2018 | Toni Comín assegura que és una notícia "extremadament positiva pel territori"

31 de juliol de 2017, 13:49
Actualitzat: 01 d'agost, 13:47h
Roda de premsa sobre el canvi de gestió de l'Hospital Comarcal Sant Bernabé.
Roda de premsa sobre el canvi de gestió de l'Hospital Comarcal Sant Bernabé. | Aida Morales
L'Hospital Comarcal Sant Bernabé passarà a estar gestionat per una empresa 100% pública depenent del Servei Català de la Salut, segons ha informat aquest dilluns el conseller de Salut, Antoni Comín, als treballadors del centre i als membres del consistori. Fins ara, aquest hospital depenia i estava inclòs dins dels pressupostos de l'Ajuntament de Berga qui, a partir d'ara, només serà el titular.

Canvia la governança, doncs, d'un centre que, d'ara endavant, estarà a mans de l'empresa Salut Catalunya Central, recent creada especialment per a la gestió de l'hospital de Berga, i que estarà formada per membres del Sistema Català de la Salut, amb presència, també, de l'Ajuntament de Berga i del Consell Comarcal del Berguedà en el Consell d'Administració. La presència territorial, però, també ha de ser important, segons el conseller. En aquest punt, ha dit, s'estudiarà la creació d'un òrgan participatiu i consultiu, on hi hagi "representació àmplia del territori", amb membres de la societat civil, professionals o "qui es determini". 

D'aquesta manera, l'Hospital Comarcal Sant Bernabé deixarà de ser un hospital públic de l'Ajuntament de Berga, per ser un hospital públic propietat del Govern de la Generalitat. Una modificació que canvia un model que, actualment, arrossegava "riscos" i suposava una trava econòmica per al consistori berguedà. De la mateixa manera, Comín ha assegurat que aquest canvi "extremadament positiu pel territori" evitarà "problemes futurs" i permetrà avançar i evolucionar, de la mà, amb el sistema hospitalari de Catalunya. 

"El que volem és donar-li una governança més sòlida, més robusta, i si té una millor governança, això permetrà fer una millor gestió i es traduirà en una millora de la qualitat assistencial", ha declarat el conseller que, a més, ha volgut deixar clar que, a partir d'ara, es garanteix "de manera reversible i sense cap mena de dubte", la viabilitat d'aquest centre sanitari. "El sistema hospitalari al segle XXI s'enfronta a reptes que necessiten vehicles més sòlids", ha declarat, i amb aquesta voluntat neix la nova empresa que, de moment, només actuarà a l'hospital de Berga, tot i que disposada a obrir-se a les noves necessitats sanitàries d'aquest àmbit territorial, si és necessari en els propers anys.

Concretament, l'empresa estarà enfuncionament abans de l'1 de juliol del 2018, quan es calcula que ha d'estar constituïda i s'ha de fer càrrec del centre. Ara per ara, doncs, es signaran tota una sèrie d'acorsds de manera imminent, en què, segons ha explicat l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, s'establirà la cessió d'ús al Departament de Salut en base a tres condicions. La primera, ha dit, que la participació del territori estigui garantida, tant en el moment del traspàs com en els òrgans que regeixin l'empresa; que es tracti d'un servei 100% públic, i que es mantingui la mateixa cartera que hi ha fins ara. 

Davant de tot això, per altra banda, la propietat seguirà sent de l'Ajuntament de Berga, tot i que amb cessió temporal, i el manteniment de les condicions dels treballadors. Així, ha explicat Comín, el personal continuarà amb el mateix conveni laboral, i no es modificaran les seves condicions laborals, tot i que passaran a dependre de la Generalitat. Respecte d'aquest canvi, la recepció dels professionals, ha destacat, ha estat "més que positiva, extraordinària", ja que bona part d'ells també temien per la viabilitat de l'hospital. 

Més "comoditat" en les inversions

El canvi, que s'estava negociant des de fa nou mesos amb l'equip de govern de la CUP, no comportarà, necessàriament, un augment de finançament al centre hospitalari, ha indicat el conseller, tot i que sí que hi haurà més "comoditat" per part de la Generalitat, a l'hora de realitzar inversions. "El primer que hem de fer és identificar la demanda sanitària de la zona i posar aquells dispositius necessaris per servir aquesta demanda", ha declarat. En aquest punt, doncs, el finançament continuarà seguint "criteris de planificació", de la mateixa manera que altres centres de Catalunya, però amb més facilitats per gestionar ajudes que fins ara.

I és que, tal com ha afirmat, els problemes d'inversions són conjunts de tot el sistema sanitari català, un dels fronts que es va veure més perjudicar per la crisi econòmica, amb 10 anys "d'infrainversió": "Un sistema de salut modern i avançat com el nostre no es pot permetre 10 anys sense inversió". Sobre això, el conseller ha volgut fer un agraïment als treballadors que, segons ha dit, són els que han mantingut la qualitat, quan les inversions han mancat. 

Aquest canvi ha estat prèviament ben vist a ulls de l'oposició, tot i que apunten que s'haurà de tancar durant el proper any, amb tots els detalls.