1974 i continuen de gira 50 anys després

04 d'abril del 2024
Actualitzat el 09 d'abril a les 18:21h
It's only rock n roll, Berguedà, 1974, Pep Saña
It's only rock n roll, Berguedà, 1974, Pep Saña

El rock i la longevitat solien ser mútuament excloents. Ara pràcticament formen part de la descripció del lloc de treball. En els inicis del gènere, la majoria dels seus detractors esperaven que els principals artistes s'apaguessin o desapareguessin al cap de pocs anys. Segurament ningú s'esperava que una banda com els Rolling Stones aguantés els rigors de les gires durant sis dècades. Per cert, els Stones no surten en aquesta llista de "Rockers On Tour" tant el 1974 com al 2024, però això només és perquè al 1974 no van sortir de gira. Altres icones del rock també han demostrat una longevitat similar, omplint recintes durant 50 anys i més enllà. La majoria d'ells simplement no coneixen una altra forma de vida. Veterans de la carretera com Bruce Springsteen, Alice Cooper i ZZ Top continuen fent grans gires amb la mateixa passió que tenien en la seva joventut. D'altres ara es troben en una posició molt més còmoda i lucrativa que l'any 1974. Bandes com Journey, Judas Priest i Scorpions encara estaven buscant el seu lloc, intentant de fer-se un nom en aquell moment, ara s'han convertit en autèntiques llegendes i continuen omplint teatres, pavellons i, en alguns casos, fins i tot estadis d'arreu del món.

Per descomptat, mig segle de gira passa factura, i alguns artistes han trobat altres solucions per escurçar la distància entre concert i concert. Billy Joel ha batut rècords amb la seva residència al Madison Square Garden, i artistes com Santana o Styx han gaudit de l'èxit en les seves residències als casinos de Las Vegas els darrers anys. El de menys és la manera com ho facin, el més important és que continuen fent concerts, demostrant als escèptics que estaven i estan equivocats i donant als fans el que volen. Repassarem algunes de les estrelles del rock que estaven de gira el 1974, la majoria presentant els àlbums llançats durant el gloriós 1973 del qual ja vam parlar a l'article anterior, i que el 2024, 50 anys després, continuen girant.

Alice Cooper

Alice Cooper Band acabava la seva gira, Billion Dollar Babies, amb un grapat de dates al Brasil, al març i l'abril de 1974 (a Sao Paulo davant de 158.000 espectadors), abans de separar-se com a banda. Alice Cooper (el líder ja en solitari), que no ha parat de girar, hi tornarà aquest 2024, recorrent Europa abans de tornar als Estats Units per a més dates del Freaks On Parade Tour, juntament amb Rob Zombie.

Alice Cooper - A Paranormal Evening At The Olympia Paris (2017)

Billy Joel

Billy Joel encara no s'havia de convertit en una superestrella el 1974, tocava en clubs, universitats i teatres. 50 anys després, es troba en un lloc totalment diferent, continua esgotant les entrades per als seus concerts al Madison Square Garden i té ocupades unes quantes dates per estadis dels Estats Units juntament amb Sting i Stevie Nicks.

Billy Joel - Piano Man (Live At MSG, Las Vegas January 11, 2024)

Bob Dylan

El 1974, Bob Dylan es va tornar a reunir amb la seva antiga banda d'acompanyament, The Band, per al seu catorzè àlbum, Planet Waves (1974) i la seva primera gira en vuit anys. La gira seria una de les més grans de la seva època i va generar el doble àlbum en directe Before The Flood (1974). Mig segle després, Dylan segueix a la carretera i ampliarà la seva gira mundial Rough And Rowdy Ways durant aquest 2024.

Bob Dylan & The Band - Forever Young & Baby, Let Me Follow You Down (Live 1976)

Bruce Springsteen

En els seus inicis, Bruce Springsteen & The E Street Band estaven constantment de gira, arribant a fer més de 130 concerts el 1974 per promocionar els àlbums Greetings From Asbury Park, N.J. i The Wild, The Innocent & The E Street Shuffle publicats l'any 1973, i per arribar a final de mes mentre gravaven Born To Run (1975). Avui en dia, el Boss gaudeix de molta més estabilitat econòmica, però això no l'hi ha impedit seguir girant. Ell i la E Street Band tenen reservades un munt de dates per a la seva gira mundial durant aquest 2024.

Bruce Springsteen & Street Band – April 28, 2023 – Estadi Olímpic Barcelona

Chicago

L'any 1974, Chicago es va embarcar en una extensa gira de més de 70 dates en suport del seu àlbum, Chicago VII (1974). Cap altra cançó de Chicago ha aconseguit tant èxit com, If You Leave Me Now, publicada a l'àlbum Chicago X (1976) convertint-se en el primer número 1 de la banda i un gran èxit internacional. En la seva gira del 2024 tenen gairebé la mateixa quantitat de concerts, incloent-hi dates com a caps de cartell, una residència a Las Vegas i una gira conjunta amb Earth, Wind & Fire.

Chicago - If You Leave Me Now (1977)

Deep Purple

Deep Purple va publicar dos grans àlbums l'any 1974, Burn i Stormbringer, presentats en una extensa gira per Europa i Nord Amèrica. El 2024 continuen de gira, amb dates a Austràlia i Europa.

Deep Purple - Burn (Live At California Jam, April 6, 1974)

Eagles

Eagles van fer 70 concerts el 1974 per presentar el seu tercer àlbum, On The Border (1974). Cinquanta anys després, continuen omplint estadis amb la seva gira de comiat, Long Goodbye Tour, que es preveu que duri almenys fins al 2025. Glenn Frey, un dels fundadors de la banda moria el 18 de gener de 2016, per aquesta gira de comiat, la nova formació, a més de Don Henley, Joe Walsh i Timothy B. Schmit, compta amb Deacon Frey substituint al seu difunt pare, i l'aclamat cantautor country Vince Gill.

Eagles - Hotel California (Live From Capital Centre, Maryland 1977)

Eric Clapton

Després d'anys d'addicció a l'heroïna, Eric Clapton tornava a l'estudi i als escenaris amb l'àlbum, 461 Ocean Boulevard (1974) i la seva gira de presentació. Després de seixanta-un anys de gires, Slowhand continua en actiu, amb una sèrie de concerts a Europa, Brasil i Mèxic programats per aquest 2024.

Eric Clapton & The Band - Further Up On The Road (Live In San Francisco 1976)

Grand Funk Railroad

Grand Funk Railroad aconseguia un àlbum d'or i el número 1 amb Shinin' On (1974) i el seu single, The Locomotion, aquest èxit, juntament amb el single de l'any anterior, We're An American Band els va impulsar a una gira per als Estats Units aquella primavera. Cinquanta anys després, encara amb dos membres originals de la banda, Don Brewer i Mel Schacher, i l'exguitarrista de Kiss, Bruce Kulick, continuen de gira, amb dates programades als Estats Units per 2024.

Grand Funk Railroad - We're An American Band

Journey

Journey era una banda principiant el 1974, tocant uns 20 concerts als Estats Units abans de publicar el seu àlbum homònim de debut l'any següent. A diferència dels seus discos posteriors, l'àlbum debut és un disc de rock progressiu, amb temes com, Of A Lifetime, Kohoutek, Topaz, i la favorita dels fans, Mystery Mountain. Actualment, la banda és una bèstia molt diferent, i molt més popular, amb plans per aquest 2024 d'una sèrie de dates per pavellons en el seu Freedom Tour, abans d'embarcar-se en una gira d'estadis amb Def Leppard.

Journey - Don't Stop Believin (Live Las Vegas November 15 2023)

Judas Priest

Judas Priest era una banda poc coneguda el 1974, aleshores estaven de gira per la seva Anglaterra natal presentant del seu àlbum debut, Rocka Rolla (1974). Els déus del metal tornaran a la carretera aquest 2024, assaltant els Estats Units i Europa presentant el seu nou àlbum, Invincible Shield, publicat el 6 de març de 2024.

Judas Priest - Living After Midnight (Live Los Angeles, November 5, 2022)

Kansas

Kansas va llançar el seu àlbum debut homònim l'any 1974 amb influències de bandes de rock progressiu britàniques com Genesis i ràpidament es van embarcar en una gira de presentació pels Estats Units. L'èxit mundial arribaria amb el disc Leftoverture (1976), àlbum que contenia el seu single, Carry On Wayward Son, i l'àlbum Point Of Know Return (1977), amb sons AOR en el que incloïa el majestuós single, Dust In The Wind, cançó mítica de la banda que va arribar al número 1 a tot el món, convertint a Kansas en una de les bandes de rock de més èxit de la seva època. Celebren 50 anys junts amb la seva gira Another Fork In The Road, amb dates als Estats Units fins al maig.

Kansas - Dust In The Wind (Live From Canada Jam 1978)

Lynyrd Skynyrd

Lynyrd Skynyrd van fer més de 130 concerts l'any 1974 presentant del seu segon àlbum, Second Helping (1974). El 25 de gener de 2018, Lynyrd Skynyrd anunciava la seva gira de comiat, Last Of The Street Survivors Farewell Tour, en la qual els acompanyarien artistes com, Kid Rock, Hank Williams Jr., Bad Company, The Charlie Daniels Band, The Marshall Tucker Band, 38 Special, Cheap Trick, Blackberry Smoke i Blackfoot. El 5 de març de 2023, el guitarrista Gary Rossington moria per les complicacions dels seus problemes de cor a l'edat de 71 anys, Lynyrd Skynyrd es quedava sense cap dels seus membres fundadors. Com que la voluntat tant de Gary Rossington com de la seva vídua era que la banda continués amb el seu llegat, el 2024 la banda sortirà de nou a la carretera amb ZZ Top en la gira conjunta, Sharp Dressed Simple Man Tour, amb dates confirmades de març a novembre.

Lynyrd Skynyrd - Sweet Home Alabama (Live Oakland Coliseum July 2, 1977)

The Marshall Tucker Band

The Marshall Tucker Band va fer més de 100 concerts als Estats Units durant 1974 presentant els dos nous àlbums publicats aquell any, A New Life i Where We All Belong. Pel que sembla, la carretera és exactament el seu hàbitat natural, perquè els mites del rock sureny tenen un munt de dates als Estats Units programades per al 2024.

The Marshall Tucker Band - Can't You See (Grand Opera House, September 10, 1973)

Peter Frampton

Peter Frampton va ser un incansable de la carretera des del principi, primer amb Steve Marriott amb la banda Humble Pie i a partir de 1972 en solitari. El 1974 no va parar de girar per promocionar el seu tercer àlbum, Somethin's Happening (1974). El seu doble disc en directe, Frampton Comes Alive! (1976), és considerat un dels millors (i més venuts) àlbums en directe de la història del rock. L'heroi de la guitarra es va embarcar en el seu Finale Tour el 2019, però cinc anys després encara segueix de gira, titulada ara més encertadament com, Never Ever Say Never Tour.

Peter Frampton - Show Me The Way (Live The Midnight Special, December 19, 1975)

Queen

Queen va fer més de 70 concerts l'any 1974, incloses les seves primeres dates als Estats Units, per presentar els àlbums, Queen II i Sheer Heart Attack, de 1974 i llançats amb vuit mesos de diferència. Cinquanta anys després, Brian May i Roger Taylor mantenen viva la banda, amb Adam Lambert a la veu, i tocaran un bon grapat de dates al Japó el 2024.

Queen - Keep Yourself Alive (Live At The Rainbow 1974)

REO Speedwagon

REO Speedwagon va fer una extensa gira per Nord Amèrica l'any 1974 presentant el seu quart àlbum, Lost In A Dream (1974). Aconseguirien la seva gran popularitat als anys 80, principalment als Estats Units, amb les seves power ballads, Take It On The Run (1980) (de l'àlbum, Hi Infidelity (1980), el seu únic disc en arribar al número 1), Keep On Loving You (1980), Can't Fight This Feeling (1984) (aquestes dues van arribar al número 1 a la llista Billboard), One Lonely Night (1985) i In My Dreams (1987). 50 anys després, els seus somnis continuen sent realitat i el 2024 tocaran en estadis i arenes d'arreu dels Estats Units, primer amb Rick Springfield i després amb Train.

REO Speedwagon - Keep On Loving You (Live At Soundstage 2017)

Santana

Carlos Santana estava molt ocupat fent gires durant el 1974, tant amb la seva banda homònima com amb John McLaughlin de la Mahavishnu Orquestra. El destí havia portat al mexicà Carlos Santana al lloc i l'època correcta, col·locant-lo enmig de la creixent i enorme escena musical que era l'àrea de la Badia de San Francisco, el bressol del moviment hippie. El 1965 va obtenir la nacionalitat nord-americana, i la seva memorable actuació al Festival de Woodstock de 1969 el va catapultar a l'èxit internacional. Avui en dia, el geni de la guitarra no recorre tants kilòmetres, però el 2024 estarà ocupat amb una residència al House Of Blues de Las Vegas.

Santana - Soul Sacrifice (Live Woodstock 1969)

Scorpions

Als Scorpions encara els hi faltaven uns anys per convertir-se en mega estrelles l'any 1974 quan van sortir de gira, gairebé exclusivament per la seva Alemanya natal per presentar el seu segon àlbum, Fly To The Rainbow (1974). El 2010, van anunciar una extensa gira titulada, Get Your Sting And Blackout World Tour, que seria la gira de comiat. Cap al final d'aquesta gira, es van fer enrere del comiat i la gira va passar a titular-se, Rock 'n' Roll Forever Tour, anunciant que celebrarien el seu 50é aniversari amb sorpreses per als seus fans durant el 2015. El 2024 continuaran emocionant als fans de tot el món, continuant la seva residència a Las Vegas abans d'embarcar-se en una gira per l'Orient Mitjà i Europa.

Scorpions – (Live At Hellfest Festival, 2022) Full Concert

Steve Miller Band

L'any 1974, Steve Miller Band estava al capdamunt després de l'èxit del tema The Joker de l'any anterior, tocant concerts arreu dels Estats Units. Steve Miller Band tornarà a fer-ho el 2024 en una gira d'estadis pels Estats Units en què obrirà per a Journey i Def Leppard.

Steve Miller Band - The Joker (Live 1974)

Stevie Nicks

Stevie Nicks lluitava per fer-se escoltar el 1974, tocant en clubs dels Estats Units com la meitat de Buckingham Nicks (Lindsey Buckingham, a més de guitarrista era la seva parella). A finals d'aquell any, tots dos s'uneixen a Fleetwood Mac, amb la seva veu, les seves composicions i la seva presència, Stevie Nicks va ser una peça clau en la revitalització de la banda representada pels àlbums Fleetwood Mac (1975), Rumours (1977) i Tusk (1979). Amb la mort de la seva companya i amiga a Fleetwood Mac, Christine McVie, el novembre de 2022, i la banda parada, ha tornat als seus concerts en solitari, actuant en arenes, estadis i festivals dels Estats Units al llarg del 2024.

Stevie Nicks - Landslide (Tribute To Christine McVie, March 10, 2023, Los Angeles)

Styx

Styx va fer una petita gira l'any 1974, presentaven els dos àlbums, The Serpent Is Rising (1973) i Man Of Miracles (1974) que no van tenir gaire impacte a les llistes d'èxits. La fama i l'èxit vindria més endavant amb els àlbums, The Grand Illusion (1977), Pieces Of Eight (1978) que incloïa la cançó, Renegade, i Cornerstone (1979), amb la cançó Babe que va ser la que va portar a la banda al número 1 de les llistes d'èxit. El 2024 es troben en una posició molt més còmoda, amb una sèrie de concerts en teatres com a caps de cartell abans d'embarcar-se en una gira amb Foreigner aquest estiu.

Styx - Boat On The River (Live 2023)

Van Morrison

Van Morrison, alies "el lleó de Belfast", va tenir una atapeïda agenda de gires el 1974, fent més de 90 concerts a Nord Amèrica i Europa. De moment, el seu calendari de 2024 només constava de dues dates consecutives al febrer a la seva Belfast natal, però tenint en compte que va fer gairebé 50 concerts l'any 2023, això podria canviar.

Van Morrison - Bring It On Home To Me (Live At Porchester Hall, London / 2017)

ZZ Top

ZZ Top recollia els fruits de la seva feina el 1974, amb una gira d'estadis presentant el seu innovador tercer àlbum, Tres Hombres (1973). El trio de Texas continua donant guerra mig segle després, ara amb Elwood Francis substituint el desaparegut Dusty Hill al baix, amb dates reservades fins al setembre en una gira conjunta amb Lynyrd Skynyrd titulada Sharp Dressed Simple Man Tour.

ZZ Top - La Grange & Tush (Live From Texas)