Berga senyalitza els passos de vianants per incidir en la seguretat d'infants i persones amb autisme

S'han pintat pictogrames en una vintena de passos resseguint els camins dels centres educatius, amb l'objectiu de continuar desplegant una "ciutat més amable"

Judit Vinyes, Olivia Díaz i Ivan Sànchez travessen un dels passos senyalitzats
Judit Vinyes, Olivia Díaz i Ivan Sànchez travessen un dels passos senyalitzats | Lídia López
29 d'octubre de 2024, 19:35
Actualitzat: 19:38h

Atura’t. Mira. Cotxe aturat. Creua. Aquestes indicacions, en forma de pictograma i pintades de color blau, han aparegut en diferents passos de vianants de Berga. Es tracta d'una iniciativa implementada per l'Ajuntament de Berga per petició de l'Associació d'Autisme del Berguedà, que té per objectiu afavorir la seguretat viària dels infants i les persones amb trastorns de l'espectre autista (TEA). De moment, se n'han senyalitzat una vintena arreu de la ciutat, però ja es pensa a afegir-ne i en tirar endavant noves propostes en la línia de donar més autonomia als veïns i veïnes amb autisme.

"Els nanos amb autisme són visuals: fan cas al que veuen", ha explicat la presidenta de l'Associació d'Autisme del Berguedà, Olivia Díaz, qui ha asseverat que disposar d'aquests pictogrames permet als nens, nenes i totes les persones amb TEA "entendre que s'han d'aturar, han d'esperar que el cotxe s'aturi i, aleshores, poden creuar". "És una mesura senzilla que ajuda a la seva seguretat seva i dona tranquil·litat de les famílies", ha celebrat la presidenta.

En aquesta primera campanya, s'han pintat aquestes indicacions visuals en una vintena de passos de vianants que segueixen els camins cap als centres educatius de la ciutat, afavorint la comprensió de tots els nens i nenes de la capital berguedana. També se n'han inclòs alguns d'ús freqüent, tal com ha confirmat l'alcalde de Berga, Ivan Sànchez. I no seran els únics, ja que el consistori ha adquirit la plantilla i pretén continuar-ne senyalitzant

De fet, des de l'Ajuntament de Berga fan extensiu l'ús d'aquest exemplar a la resta de municipis de la comarca, pel fet que la mateixa entitat ha traslladat la demanda al conjunt de poblacions berguedanes. Actualment, només Gironella i Berga tenen aquesta mena d'indicatius als seus carrers, si bé ja compten amb el compromís de més consistoris de posar fil a l'agulla.

 

Una ciutat "més amable"

Segons ha compartit Olivia Díaz, "amb quatre anys, els pictogrames ja són molt importants per les persones amb autisme". "Són capaços d'entendre molt de pressa aquesta mena d'indicacions, fins i tot quan no saben escriure o llegir", assevera la presidenta, que és mare d'un nen amb TEA, incidint que "ja no només serveix per a persones autistes, sinó que s'implementa també en els entorns escolars, per a tots els nens i nenes".

Amb aquesta idea clara, altres projectes que des de l'agrupació estan treballant amb agents locals i comarcals són, per exemple, la col·locació de pictogrames als aparadors i accessos dels establiments comercials per guiar els nens i nenes amb autisme a l'hora d'anar a comprar. Aquesta iniciativa s'està desenvolupant juntament amb la Fundació la Llar i els botiguers de Berga, amb la finalitat de dotar de més autonomia les persones amb TEA. 

En una línia similar, associació i consistori col·laboraran per col·locar indicacions pictòriques als parcs infantils que, novament, facilitin la comprensió dels infants amb autisme. Segons el batlle, ara mateix s'està buscant el millor material perquè sigui una acció que perduri en el temps. "Volem que els nostres nens i nenes tinguin les mateixes oportunitats que nosaltres per anar als llocs", ha reivindicat la presidenta en nom de la cinquantena de famílies que conformen l'entitat. 

Tot plegat, aquesta acció esdevé un pas més en l'aposta col·lectiva per fer de Berga "una ciutat més inclusiva i amable", ha incidit l'alcalde, afegint que "sabem que ens queda molta feina per fer en molts àmbits, però anem fent passos endavant per fer-ho possible”. A més, ha demanat sensibilitat al conjunt de berguedans, apuntant que aquesta mena d'accions "no són per tractar de rucs a ningú, és perquè hi ha gent que ho necessita". I en aquesta naturalització de la realitat de l'autisme, Díaz ha animat a totes les famílies que conviuen amb persones amb TEA a "deixar de banda l'estigma i les etiquetes per tirar endavant", buscant la complicitat del conjunt de la comarca.

L'execució d'aquesta proposta ha estat possible gràcies a la interlocució de Berga Grup Independent. La seva portaveu al plenari, Judit Vinyes, ha afirmat en la presentació d'aquest dimarts que "estem molt contents d'haver pogut començar a donar resposta a una demanda que tenen aquestes més de 50 famílies i poder-los ajudar", a la vegada que ha agraït la resposta positiva de l'equip de govern al respecte.

Arxivat a