El Consell Comarcal del Berguedà i l'Agència de Desenvolupament del Berguedà traslladaran les seves seus al Convent de Sant Francesc de Berga. En concret, l'Ajuntament de Berga cedirà l'ús a les administracions supramunicipals de la segona planta de l'equipament, que al llarg de l'any vinent es transformarà per acollir fins a 90 treballadors i els serveis habituals d'ambdues institucions. En paral·lel, el consistori ha ampliat l'acord de cessió amb la propietat fins al 2106.
Aquesta mesura permetrà acabar amb la dispersió de locals on actualment es desenvolupa l'activitat de l'Agència i el Consell, amb fins a sis espais diferents. D'una banda, el Consell hi desplaçarà el servei que actualment ofereix a l'oficina del carrer Barcelona i estudiarà si també hi mou l'Oficina Jove. En canvi, mantindrà les instal·lacions de Serveis Socials del passeig de la Pau, remodelades fa tot just un any i mig. Per la seva banda, l'Agència hi traslladarà el personal dels tres emplaçaments on avui dia treballen: plaça de Sant Joan, carrer Lluís Millet i l'Oficina de Turisme a la C-16 (a tocar del càmping).
Segons ha compartit el president del Consell Comarcal, Moisès Masanas, la corporació fa temps que cerca solucions per ampliar l'equipament. L'escenari d'impossibilitat per trobar espais amplis han limitat les opcions, amb possibilitats com l'Hotel Berga Park i altres edificis de titularitat estatal sobre la taula. En tot cas, totes aquestes suposaven dificultats, situant com a millor possibilitat l'oferta del convent, tenint en compte que "a Sant Francesc, Berga hi té un projecte". Així, les administracions germanes disposaran de la totalitat de la segona planta, amb un espai de gairebé 900 metres quadrats, mentre que l'Ajuntament gaudirà de la planta baixa, el claustre i la primera planta.
Tal com ha compartit el president de l'Agència de Desenvolupament, Sebastià Prat, la unificació d'espais permetrà acomplir tres finalitats d'interès. La primera és que les administracions "guanyaran referencialitat per a la població", ja que es podran associar els serveis a un únic punt de la capital. En segon lloc, "facilitarà la coordinació d'equips", tenint en compte que, sovint, el treball entre els dos agents és compartit. En darrera instància, Prat ha posat en relleu que la mesura permetrà estalviar costos, tant de serveis com de lloguer -els tres locals des d'on opera l'ADB no són de propietat-.

Aquesta entesa ha estat celebrada des del consistori. "Com a Ajuntament, creiem que és una bona aposta", ha declarat l'alcalde de Berga, Ivan Sànchez, qui confia que el trasllat en aquest punt de la ciutat d'ambdues administracions "serà un impuls del comerç i la restauració del Barri Vell". "Estem contents que el Consell faci una aposta important per la capital", ha sentenciat el batlle.
Una inversió d'un milió d'euros i 90 anys d'ús
Al llarg d'aquest 2025, el Consell pretén acabar de redactar el projecte executiu, amb la idea de començar les obres de cara el 2026. Segons Masanas, els terminis dels treballs encara no es poden determinar, tot i que tot fa pensar que no serà fins al 2027 que l'atenció es podrà donar en aquest espai. Tampoc hi ha un pressupost tancat, actualment, si bé l'equip de govern estima que els treballs d'adequació poden fregar el milió d'euros. En aquest sentit, el president ha recordat que l'administració té accés al Pla únic d'obres i serveis de Catalunya (PUOSC) de la Generalitat, podent optar fins a 512.195,12 euros.
Tal com ha recordat Sànchez, era l'any 2016 que l'Ajuntament i la comunitat franciscana van lligar la cessió del Convent per 25 anys. Inicialment, es van invertir 400.000 euros per adequar la planta baixa de l'espai i que pugués acollir mostres de caràcter cultural, que no van començar a celebrar-se fins al setembre de 2019, amb una antologia del pintor Joan Ferrer. Passada la primera onada de la pandèmia del coronavirus, s'hi va obrir una exposició patumaire -aquell any no es va celebrar la festa- amb totes les peces de comparseria. De fet, aquestes ja no han tornat mai més als baixos de l'Hospital Vell, on es conservaven fora de la setmana de Corpus i que presentava deficiències importants.
Aquesta Casa de la Patum, ha incidit el batlle, continua sent de caràcter temporal a l'espera de poder definir un projecte definitiu, com el que es planteja a l'edifici de l'Ateneu. Sigui com sigui, actualment no hi ha cap alternativa. Tampoc hi ha cap projecte lligat per executar al primer pis, si bé el consistori té per objectiu mantenir la funció cultural d'aquest equipament. Un exemple, doncs, seria la possibilitat d'ampliar el Museu Comarcal de Berga, ha apuntat Sànchez. Ara bé, ha insistit que, a hores d'ara, només és una idea.
De fet, aquest moviment de serveis i equipaments es podria completar també a les actuals oficines del Consell, ja que segons Masanas, podrien acollir una eventual ampliació de la Biblioteca Vinyes i Cluet. "Potser, en un futur no massa llunyà, la biblioteca s'ha d'ampliar, i el consell està just al costat. És una possibilitat que no descartem", ha assenyalat.