El Berguedà lluita contra l'estigma de la salut mental involucrant entitats, biblioteques i restauradors

La Comissió de Salut Mental del Berguedà posa en relleu la importància de vetllar per aquestes patologies, en una comarca on la incidència és superior a la mitjana catalana

03 d'octubre de 2023, 19:00
La presentació dels actes al voltant del Dia Mundial de la Salut Mental al Berguedà 2023
La presentació dels actes al voltant del Dia Mundial de la Salut Mental al Berguedà 2023 | Lídia López
Un octubre més, la Comissió de Salut Mental del Berguedà proposa una àmplia agenda d'activitats emmarcades en la commemoració del Dia mundial de la Salut Mental, que té lloc el 10 d'octubre. L'objectiu principal és que la societat elimini l'estigma respecte de les malalties mentals i l'abordatge sanitari i comunitari d'aquest element primordial de la salut pública, en especial en comarques com el Berguedà, on la incidència d'aquestes patologies és superior a la mitjana catalana.

La finalitat de la proposta és, segons la consellera comarcal de Drets Socials, Sílvia Triola,  "aconseguir la millora de la qualitat de vida de les persones" amb un enfocament i acció comunitari, començant per normalitzar aquestes temàtiques en la societat: "Hem de parlar obertament de la salut mental en el dia a dia de les persones". És per aquest motiu que, enguany, la campanya al voltant de Dia mundial de la Salut Mental incideix especialment en els aspectes més quotidians, per tal de "combatre l'estigmatització i destruir prejudicis".

Les biblioteques d'arreu de la comarca són un dels principals actius de la programació d'aquest 2023, on s'han implicat la Biblioteca Guillem de Berguedà, la Biblioteca Vinyes i Cluet, la Biblioteca de Gironella, el Bibliobús Pedraforca i el Bibliobús Serra del Cadí. El tret de sortida de la seva agenda serà el dilluns vinent, 9 d'octubre, amb una sessió del Club de lectura comarcal al Local Social de Cal Rosal. El llibre escollit és Tres desitjos abans de morir, d'Espartac Peran, que serà present a l'acte, acompanyat d'alguns professionals de la salut mental que coordinaran la tertúlia. Així ho ha detallat el director de la Biblioteca de Gironella, Francesc Puig, que ha posat en relleu que "la inclusió social és l'essència de les biblioteques".

El cicle recupera la proposta de L'hora del conte, un espai que vol arribar especialment als més petits com una clau per naturalitzar la salut mental des d'edats primerenques i, així, facilitar la seva normalització. Hi haurà un total de sis sessions arreu de la comarca, entre el 10 i el 21 d'octubre. Paral·lelament, també s'han previst iniciatives com un taller sobre aplicacions pel benestar físic i emocional (Puig-reig, 11 d'octubre), una xerrada sobre les autocures a càrrec del coach Pere Casas (Berga, 10 d'octubre) i un recital de poesia de la salut mental (Gironella, 17 de novembre).

Però l'acció que repeteix i que es vol potenciar en aquesta ocasió és la instal·lació d'unsofà que integrarà l'exposició A mi em cuida..., amb una vintena d'obres fetes pels usuaris de la Fundació Horitzó i els Serveis Comunitaris de Salut Mental d'Adults del Berguedà de les Germanes Hospitalàries i que voltarà per les tres biblioteques esmentades. Segons Puig, l'objectiu és crear un espai "discret i còmode" on tothom que tingui un neguit pugui conversar respecte de la salut mental amb algú vinculat a la Comissió. El funcionament del servei, que és totalment gratuït, és que la persona interessada en el recurs s'adreça al personal de la biblioteca, el qual gestionarà la petició i li concretarà una cita per la trobada. 


La Salut Mental també s'asseu a la taula

Una de les principals novetats de la campanya d'aquest 2023 és la incorporació del gremi d'Hostaleria i Turisme del Berguedà. Inspirats en una iniciativa de la Taula de Salut Mental Urgell-Segarra, els establiments que són membres de l'ens, i altres que han estat contactats directament per l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, vestiran les seves taules amb unes estovalles individuals fetes per l'ocasió, que contenen missatges per trencar tabús sobre la salut mental. 

Es tracta de la iniciativa No t'ho empassis, tal com ha precisat la presidenta d'Hostaleria i Turisme del Berguedà, Sílvia Culell, que ha explicat que s'han elaborat 25.000 estovalles desmentint tòpics i creences populars sobre la salut mental. En definitiva, una via més per aconseguir que "cada vegada es parli més de salut mental".

Ara bé, qui no podia faltar en l'agenda són les entitats que al llarg de l'any vetllen per l'atenció de les persones que pateixen aquestes patologies i treballen per la difusió de la seva realitat. És el cas d'ASFAM Berguedà, que segons ha compartit la seva presidenta, Rosa Circuns, s'ocupa d'organitzar una caminada popular per la salut mental el 10 d'octubre. També de la Fundació Horitzó, sobre la qual Eva Sánchez, la directora, ha explicat que repetiran les propostes del taller d'arts plàstiques, dels programes sobre salut mental a Ràdio Gironella i de la difusió de vídeos a les xarxes socials per lluitar contra l'estigmatització.

La mateixa directora també ha posat en relleu les propostes teatrals que tindran lloc a Berga i Gironella, que han programat les obres Alan i Nua, radiografia d'un trastorn, respectivament. "Són obres molt adients pel públic jove", ha valorat el regidor gironellenc Jordi Macià, que ha emfatitzat que "és necessari normalitzar l'atenció sanitària envers les malalties mentals".
 

La presentació dels actes al voltant del Dia Mundial de la Salut Mental al Berguedà 2023 Foto: Consell Comarcal del Berguedà


Una incidència remarcable al Berguedà

Una altra de les cites marcades en vermell en el calendari són les jornades per a professionals de la salut mental a la Catalunya Central enfocades aquest 2023 en el tracte directe en situacions de risc de suïcidi. Així ho ha informat la coordinadora dels serveis de salut mental del Berguedà de les Germanes HospitalàriesMontse Guitart, qui ha assenyalat que es tracta d'una trobada interdisciplinària que enguany tindrà lloc al Pavelló de Suècia, el 24 de novembre. 

Guitart ha emfatitzat la rellevància de la implicació conjunta i comunitària en la salut mental, incidint que "els trastorns mentals tenen un impacte profund en la salut de les persones". Aquesta qüestió esdevé prioritària en territoris com el Berguedà, on segons Sílvia Triola "les xifres de persones ateses són força altes". En concret, Guitart ha exposat que durant l'any 2022, els Serveis Comunitaris de Salut Mental d'Adults del Berguedà de les Germanes Hospitalàries van atendre unes 1.500 persones diferents d'arreu de la comarca, resultant amb entre 10.000 i 12.000 visites i serveis. Paral·lelament, Eva Sánchez ha apuntat que, si bé encara no disposen de dades fermes, des de la posada en marxa de la xarxa Ocell de Foc, han detectat força incidència per part de la població infantojuvenil. 

Finalment, Sànchez ha afegit un darrer indicador: el 2018, la mitjana de persones amb malalties mentals a Catalunya era del 2,6%, mentre que al Berguedà es duplicava,registrant més d'un 5%. "Aquestes xifres fan esfereir", ha declarat.

Podeu consultar la totalitat del programa aquí.