El Berguedà i Osona s’uneixen per millorar la qualitat de vida dels joves

Mitjançant el programa 'Ocell de Foc', es preveu atendre 2.000 joves en dos anys

Redacció
06 de març de 2023, 10:00
Un instant de la roda de premsa de presentació del programa 'Ocell de Foc'
Un instant de la roda de premsa de presentació del programa 'Ocell de Foc' | Osonament
Oferir atenció a joves, especialment als que presenten malestar emocional, per millorar la seva  autonomia personal i facilitar la consecució dels seus objectius de vida. Aquesta és la finalitat del programa Ocell de Foc, finançat pel Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, i que al Berguedà i Osona s’està portant a terme amb una aliança d’entitats  impulsores i executores formada per Osonament -com entitat guia-, Fundació privada Horitzó del Berguedà, Fundació Projecte i Vida, Consell Comarcal del Berguedà, Consell Comarcal d’Osona, el Consell Esportiu d’Osona i Associació cultural la Clota a les Adoberies.

El projecte es va presentar divendres a la seu del Consell Comarcal d’Osona amb la presència del director general d’Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives del departament d’Empresa i Treball, Josep Vidal Fàbrega; de la directora del Pacte Nacional de Salut Mental, Magda Casamitjana; del president del Consell Comarcal d’Osona, Joan Carles Rodríguez; del president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara; de la gerent d’Osonament, Mercè Generó; i de la directora general de la Fundació Horitzó del Berguedà, Eva Sánchez. També hi han assistit representants de la resta d’entitats que formen part del nucli Ocell de Foc Osona-Berguedà.

El programa, que a Berguedà i Osona es va iniciar el 20 de desembre de 2022, té per objectiu fomentar projectes que promoguin l’atenció a persones joves d’entre 16 i 30 anys, especialment aquelles amb malestar emocional, per assolir una millora de la qualitat de vida i la recuperació del seu itinerari formatiu i posterior inserció laboral.

"Es tracta d’un programa innovador en l’organització, que requereix un canvi de dinàmiques i que té com aeix central els i les joves", va destacar Fàbrega, que va afegir que "volem generar espais de vida i relacionals on reconvertir el malestar en benestar i activisme". Per la seva banda, Casamitjana va posar en relleu que "és un projecte que posa a la persona al centre i que compta amb una gran quantitat d’actors que treballen de forma molt coordinada: ens locals, entitats juvenils, entitats educatives i culturals, entitats d’inserció laboral...". "Totes elles s’han unit per donar oportunitats i acompanyar als joves que poden estar passant per un mal moment o poden estar desorientats en el seu dia a dia", va sentenciar.

Entre les dues comarques, la previsió és atendre 2.000 joves en dos anys, el 15% de les quals amb malestar emocional o problemàtiques de salut mental. El pressupost que s’hi destina és de 380.000 euros. En l’àmbit de país, el projecte compta amb un pressupost de 9,9 milions d’euros, amb la voluntat d’arribar anualment a 20.000 joves, 3.000 dels quals amb problemes de salut mental o malestar emocional.