De 5 a 52 alumnes en 10 anys: la història de supervivència d'una escola rural a Vilada

Un dels elements clau per al creixement del centre va la incorporació del servei de llar d'infants l'any 2016, cosa que ha atret noves famílies al municipi

Alguns alumnes de l'Escola Serra de Picamill a l'hora del pati
Alguns alumnes de l'Escola Serra de Picamill a l'hora del pati | ACN / Nia Escolà
Redacció
04 de juny de 2024, 10:30
Actualitzat: 10:34h

És l'hora del pati a l'Escola Serra de Picamill de Vilada. Petits i grans surten a la mateixa hora, tots es coneixen i juguen plegats. Són 52 alumnes, una dada que contrasta amb la de fa una dècada, quan el centre havia arribat a tenir tan sols 5 alumnes i patia pel seu tancament. "Enlloc trobaràs una escola com la de Vilada", assegura la Mel, una de les estudiants.

La situació d'aquest centre escolar s'ha capgirat en una dècada gràcies a la persistència de les famílies d'aquest municipi de 450 habitants. "Un grup de famílies i exalumnes van organitzar activitats i van construir una plataforma per explicar les coses bones d'una escola rural", detalla l'alcalde de Vilada, Quim Espelt, que afegeix que "ho van reivindicar arreu de la comarca i, des de llavors, el creixement ha estat exponencial".

Ara bé, si hi ha un element clau en aquest període i que ha impulsat del tot el creixement de l'escola és quan, l'any 2016, es va iniciar una prova pilot d'Ensenyament perquè l'escola inclogués llar d'infants. "Fins que no vam tenir llar d'infants molts nens que havien de marxar a fora ja no tornaven al poble", assevera el batlle. Ara, en canvi, passa tot el contrari: els alumnes comencen aquí i ja s'hi queden tota la Primària. A Secundària sí que han de marxar. És el cas de l'Arnau, per a qui aquest és l'últim curs a Vilada. "Serà com marxar de casa", lamenta.

escola vilada alumnes pollet bergueda acn
Alumnes de l'escola de Vilada observen un pollet a classe | ACN / Nia Escolà

Tot plegat, des del consistori consideren que l'escola s'ha convertit en un atractiu per a moltes famílies, com la del Berenguer: van arribar a Vilada provinents de Barcelona durant la pandèmia i s'hi han quedat. "Volíem una vida més tranquil·la, un ambient millor per als infants. Ens va agradar el lloc i l'escola: aquí coneixen molt bé tots els nens i això és el que buscàvem", subratlla Sergi Martín, el pare del Berenguer. "Aquest increment de població que hem tingut, en gran part, ha sigut per l'escola", declara Espelt, que afirma que "sabem que hi ha força famílies que han vingut a viure a Vilada en gran part perquè hi havia escola". Ara bé, també hi ha casos de famílies que, tot i que tenen els alumnes escolaritzats al Serra de Picamill, encara no viuen a Vilada perquè "costa trobar cases buides".

Així ho exposa la directora del centre, Judit Contijoch, que també assenyala que l'establiment al municipi de les famílies acaba sent de llarga durada, també quan els fills han de marxar fora per anar a l'institut. D'aquesta manera, la directora posa en relleu que un dels punts forts del centre és que "hi ha molta interacció entre grans i petits, som com una gran família". A la vegada, destaca altres oportunitats que brinda l'escola rural, com el fet que "es poden fer activitats molt vivencials, sortim molt a l'entorn i ens relacionem amb entitats del poble". 

Arxivat a