La Comissió de Diversitat de l’Hospital de Berga ha creat el Clauer de comunicació. Es tracta d'una eina molt senzilla però efectiva, que servirà per millorar la comunicació entre els professionals del centre i les persones que tenen dificultats per expressar-se oralment.
Des del centre han pensat en els usuaris que pateixen un dèficit cognitiu o discapacitat intel·lectual, a més dels pacients que han patit un accident vascular cerebral, i també en aquelles persones amb manca de llenguatge o falta de domini de l’idioma. El recurs consisteix en una col·lecció de símbols gràfics que representen escenes i indicacions habituals en consulta i que serviran per guiar o reforçar la interacció quan la comunicació oral presenti dificultats.
En concret, les il·lustracions del Clauer de comunicació serviran per expressar als sanitaris diferents estats i sentiments, fer-los demandes concretes o etiquetar objectes i persones. A la vegada, els treballadors del centre li podran comunicar a l'usuari els procediments que se li faran i preguntar-li pel seu estat durant l'atenció.
Aquesta eina esdevé un Sistema Augmentatiu i Alternatiu de Comunicació (SAAC), que engloba totes les formes de comunicació que substitueixen o complementen la parla. Segons indiquen des del centre, els recursos que s’utilitzen en la SAAC poden ser sistemes de símbols -gràfics i gestuals-, o productes de suport bàsics i també tecnològics. En el cas concret de l'eina berguedana, s'ha utilitzat l'ARASAAC, el Sistema Aragonès de la Comunicació Augmentativa i Alternativa propietat del Govern d’Aragó i que es basa en uns pictogrames descarregables gratuïtament.
Per elaborar el Clauer de comunicació s'ha comptat amb la col·laboració de les persones usuàries de l’Hospital de Dia de Psicogeriatria, que s'han encarregat de retallar i enganxar tots els pictogrames.